Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. července 2020 8:12
Čas čtení 1:36
Adam Smeták

Koronavirus: Slovinsko vyřadí Česko ze seznamu bezpečných zemí, uvažují o tom i Slováci (Aktualizováno)

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Slovinsko upravilo mapu epidemiologicky bezpečných zemí. Před Českem zatím jen varuje.

Slovinská vláda vyřadila s platností od soboty Česko, Chorvatsko a Francii ze seznamu epidemiologicky bezpečných zemí. Slovinci vracející se z těchto zemí nebudou mít nutnou karanténu 14 dní po návratu, ale mají podle vlády být opatrní. Slovinsko o tom informovalo na Twitteru.

Pokud máš už zaplacenou cestu do Chorvatska, která vede přes Slovinsko, nemusíš se bát. Tranzit bude možný, ale je nutné zemí projet v průběhu 12 hodin od překročení hranic. Pro Čechy a Češky začne nově platit karanténa na 14 dní, pokud je Slovinsko jejich finální destinací, a pokud nemá v zemi dotyčný trvalý nebo dočasný pobyt. 

Slovinsko k rozhodnutí přistupuje poté, co se tamní situace s počtem nakažených začíná mírně zhoršovat. Země měla ve středu nejvíce nakažených od poloviny dubna. Přesto byla ale za celou dobu pandemie nákaza identifikována „jen“ u 1 634 lidí.

Doporučeno
Policie provedla razii na ministerstvu zdravotnictví kvůli nákupům ochranných pomůcek Policie provedla razii na ministerstvu zdravotnictví kvůli nákupům ochranných pomůcek 2. července 2020 16:11

Ze seznamu nás možná vyřadí i Slováci

O změnách uvažuje také Slovensko. Podle zpravodajky Českého rozhlasu Pavlíny Nečáskové hrozí, že se Česko opět ocitne na slovenském seznamu rizikových zemích. Uvedl to hlavní hygienik na Slovensku. Kromě naší země by mohlo přibýt i Chorvatsko, kam už na dovolenou zamířily tisíce našinců. Pro Slováky by to znamenalo, že by po návratu z Česka museli na 14 dní do karantény. Slovenský premiér Matovič ale prý zatím vidí situaci v ČR jako stabilní.

V Česku bylo k pátečnímu ránu identifikováno 12 178 nakažených. Z toho je aktivních případů 4 003. Ke středě, tedy poslednímu dni, kdy ministerstvo zdravotnictví tato data aktualizovalo, bylo v těžkém stavu hospitalizováno 12 osob. Celkově bylo s nákazou v nemocnic 132 osob

Během čtvrtka přibylo 132 nově identifikovaných případů. Nadále jde zejména o důsledky plošného testování na Karvinsku, kde je nakaženo 279,31 osob na 100 tisíc obyvatel. Nákaza se zde rozšířila zřejmě z dolů OKD. Společnost už ve čtvrtek zastavila těžbu. Informoval o tom hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Doporučeno
USA vykoupily zásoby Remdesiviru na příští tři měsíce. Zbytek světa se k přípravku nedostane USA vykoupily zásoby Remdesiviru na příští tři měsíce. Zbytek světa se k přípravku nedostane 1. července 2020 16:11

Další podmínky vstupu Čechů a Češek na území Slovinska projednal ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se svým protějškem Anže Logarem. Na tiskové konferenci uvedl, že od dnešní půlnoci bude nutné, aby se lidé cestující do Slovinska na hranicích prokázali negativním testem na Covid-19, který nesmí být starší než 36 hodin. Nicméně, pro Čechy, kteří územím jen projíždějí (například do Chorvatska) se nic nemění. 

Domů
Sdílet
Diskuse