Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2020 19:16
Čas čtení 0:58
Ondřej Jarůšek

Češi se vrací z dovolené nakažení koronavirem. Může se tím urychlit příchod druhé vlny pandemie

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Mluvčí ministerstva zdravotnictví potvrdila, že onemocnění covid-19 se prokázalo u některých Čechů vracejících se z dovolených.

Přísná opatření zavedená v souvislosti se šířením nového typu koronaviru SARS-CoV-2 se u nás v posledních týdnech uvolnila a Češi tak mohli teplé dny na začátku léta trávit na dovolené v zahraničí. U některých z těchto dovolenkářů se však po příjezdu zpátky do Česka prokázalo onemocnění covid-19.

Informaci o jako první přinesl server Lidovky.cz, potvrzení nákazy u Čechů vracejících se ze zahraničí pak pro iDNES.cz potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Renata Povolná.

Češi se vrací z dovolené nakažení koronavirem
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Kromě sousedních států Češi v těchto dnech nejčastěji jezdí do Řecka, Bulharska nebo Chorvatska. Právě Chorvati se z opětovného nastartování turistického ruchu radují tak moc, že před nedávnem pro Čechy přijíždějící do země složili písničku

S nárůstem počtu pozitivních případů se při otevření hranic podle Renaty Povolné počítalo, odborníci se však obávají, že proudění turistů může vést k brzkému příchodu druhé vlny pandemie. Cesta mezinárodní hromadnou dopravou může být riziková a pokud není nutná, měl by se jí člověk raději vyhnout. „Proto jsme zdůrazňovali, že nejlepší je zůstat v Česku a když už do ciziny, tak podle možností individuální cestou. Jsou ale samozřejmě lidé, kteří to nebudou respektovat,“ dodala Povolná pro iDNES.

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Proč je heslo White Lives Matter rasistické? KOMENTÁŘ: Proč je heslo White Lives Matter rasistické? 6. července 2020 12:00

U jak velkého počtu dovolenkářů se nákaza novým druhem koronaviru prokázala, není jasné. Přesné údaje o Češích vracejících se ze zahraničí prý ministerstvo zdravotnictví v současnosti nemá.

Většina evropských zemí je v tuto chvíli považována za relativně bezpečné z hlediska výše rizika onemocnění, například ale v Srbsku a Černé Hoře nebezpečí v poslední době vzrostlo a pokud se budou Češi z těchto oblastí vracet, musí buď podstoupit karanténu, nebo předložit negativní test.

Domů
Sdílet
Diskuse