Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. října 2020 14:08
Čas čtení 1:29
Daniel Kopejska

Policie zatkla Romana Berbra. Místopředseda FAČR je podezřelý z korupce

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kriminalisté zatkli v sídle FAČR devatenáct osob, včetně místopředsedy Romana Berbra.

Místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr byl v pátek 16. října zatčen přímo v sídle FAČR na Strahově. Na místě zasahují policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Obviněno je 20 lidí. Podle informací Deníku N je mezi zadrženými právě i Roman Berbr.

Doporučeno
Tomáš Kučera aka TK27 dostal svůj drzý rap o Peltovi až do prestižního britského časopisu o fotbale Tomáš Kučera aka TK27 dostal svůj drzý rap o Peltovi až do prestižního britského časopisu o fotbale 5. března 2019 22:36

„Můžeme potvrdit, že v pátek 16. října od ranních hodin probíhají procesní úkony útvaru Národního centra proti organizovanému zločinu, jehož součástí byla také prohlídka konkrétních nebytových prostor sídla Asociace na Strahově. FAČR poskytuje v tuto chvíli maximální součinnost všem složkám Policie ČR a čeká na další pokyny a informace,“  uvedl mluvčí asociace Michal Jurman.

Toto trestné řízení je vedeno v souvislosti s činností organizované zločinecké skupiny zabývající se korupcí při ovlivňování výsledků fotbalových zápasů. Osoby jsou podezřelé z podplácení, zpronevěry a přijetí úplatků ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Kvůli čemu konkrétně byl zatčen Roman Berbr, však není zatím jasné.

Šestašedesátiletý Roman Berbr působil v 80. letech jako příslušník kontrarozvědky Státní bezpečnosti (StB). Poté působil jako rozhodčí. Prvním obviněním čelil už v roce 1995, když si ještě jako rozhodčí údajně řekl o úplatek Bohemians Praha, vina mu však prokázána tehdy nebyla.

V následujících letech získával větší a větší vliv ve fotbalové sféře. Náčelník, jak si s oblibou nechává říkat, byl také součástí velké aféry, kdy byly zveřejněny jeho hovory s vítkovickým obchodním ředitelem Radomírem Hruboněm. V této kauze figuroval také žižkovský manažer Ivan Horník. Otakar Černý o něm v srpnu 2017 prohlásil, že řídí český fotbal mafiánským způsobem. Stejně tak proti němu vystoupili další rozhodčí. V roce 2015 to byl Libor Kovařík, který následně ukončil kariéru rozhodčího.

Roman Berbr s jeho partnerkou Dagmar Damkovou reagovali sérii žalob proti rozhodčím. Role jeho partnerky je taktéž neopomenutelná, Dagmar Damková je bývalá šéfka komise rozhodčích. Její jméno zazní i v legendární divadelní hře Ivánku, kamaráde.

Sudí však podle svědectví Antonína Kurduly řídil Berbr, i když k tomu neměl kompetence. Z fotbalových tribun po podezřelém písknutí rozhodčího tak dodnes slyšíme burácet dav „Roman Berbr, Roman Berbr, StB,“ nebo „Pí*a Damková.“ 

Domů
Sdílet
Diskuse