Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. listopadu 2020 13:07
Čas čtení 1:01
Vojtěch Vanda

V ostravském krematoriu docházelo místo na mrtvá těla. Kvůli Covidu postavili venkovní chladírenské zařízení

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Zemřelých je v moravskoslezském kraji prostě moc.

Dříve jednotky mrtvých, minulý pátek 24. A kapacity krematoria nestačí. Redaktoři webu Seznam Zprávy zjistili, že kvůli zhoršené koronavirové situaci a nárůstu mrtvých museli v ostravském krematoriu postavit nové chladírenské zařízení na mrtvoly. O problému se prý vědělo už minulý týden, kdy jej přímo řešil Ústřední krizový štáb.

Doporučeno
V pátek se po nich slehla zem. Po Nině s jejím kamarádem pátrají policisté V pátek se po nich slehla zem. Po Nině s jejím kamarádem pátrají policisté 9. listopadu 2020 10:43

„Měli jsme kritickou situaci, teď se to trošku stabilizuje. Pořád ale přibývá covidu. Vybudovali jsme dodatečnou mrazicí či chladírenskou kapacitu, kterou bychom měli kolem poledne zprovoznit,“ uvedl pro Seznam Zprávy v pondělí v poledne ředitel Krematoria Ostrava Ivo Furmančík, který potvrdil nebývalý nárůst mrtvých těl v Moravskoslezském kraji.

Kraj má totiž pouze jediné krematorium, kterému, kvůli koronaviru, nestačí úložné kapacita pro nebožtíky. I proto musela být postavena venkovní chladící jednotka„Venku jsme vybudovali zařízení, které schválila včera odpoledne krajská hygiena. Byli velice spokojeni, že jde o profesionální zařízení z chladírenských panelů včetně potřebných technologií,“ dodal Furmančík.

Situace se začala údajně dramatizovat minulý týden. Vzhledem k mnohem častějším úmrtím bylo nutno v Ostravě reagovat. Jak Furmančík uvedl, zhruba desetina z celkového počtu obětí končí právě v ostravském krematoriu. 

„Na začátku října šlo o jednotky případů, v půlce měsíce kolem deseti a teď jsme měli nejvíc v pátek – za jeden den 24 zemřelých. Takže jsme nyní reagovali zvyšováním kapacity na vysoká čísla, která začala zhruba před deseti čtrnácti dny,“ dodal.

Doporučeno
Tvoje tvář má známý hlas: Porotce Sokol si neodpustil oplzlé poznámky na poprsí Kalousové, vzduchem létaly skleničky Tvoje tvář má známý hlas: Porotce Sokol si neodpustil oplzlé poznámky na poprsí Kalousové, vzduchem létaly skleničky 9. listopadu 2020 11:00

Nově navýšená kapacita by měla nyní stačit. Avšak nikdo nemůže vyloučit, že se situace může ještě zhoršit. V pátek bylo v nemocnicích po celé České republice hospitalizováno 1 196 lidí v těžkém stavu, nemoci podlehlo 163 lidí. V sobotu mu podlehlo dalších 101 osob. Celkový počet obětí vzrostl na 4858.

Domů
Sdílet
Diskuse