Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. prosince 2020 10:59
Čas čtení 0:47
Adam Smeták

Očkovat se v Česku začne v lednu. Za první čtvrtletí dostane vakcínu 1,12 milionu lidí

NEWS
Uložit Uložené

Na tiskové konferenci to uvedl koordinátor očkování proti koronaviru.

Koordinátor očkování proti koronaviru Zdeněk Blahuta na tiskové konferenci uvedl, že první omezené dávky vakcíny do Česka dorazí v lednu roku 2021. V plánu je za první čtvrtletí očkovat 1 120 000 lidí

„Datum schválení vakcíny Evropskou unii je neznámé. Vypadá to, že první vakcíny mají být v průběhu ledna příštího roku,“ uvedl koordinátor očkování Zdeněk Blahuta. Česko má podle něj objednáno 12 milionů dávek pro 6,9 milionů lidí, a to od společností Pfizer, Moderna, AstraZeneca, J&J a CureVac. 

Od 18. prosince bude probíhat antigenní testování na covid. Bude bezplatné a bude možné se k němu přihlásit přes centrální rezervační systém na webu ministerstva zdravotnictví. „Nechte se otestovat, případně opakovaně, a respektujte výsledky testů. Bude to mít veliký význam,“ vyzval ministr zdravotnictví Jan Blatný.

„Testovat se mohou nechat všichni občané ČR, pokud se prokážou průkazem pojištěnce či náhradním dokladem, nejvýše však jedenkrát za pět dní. Testovat se mohou nechat od 18. prosince,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

„Nejlepší dárek pro prarodiče pod stromeček je velká sada FFP2 respirátorů. Může jim nejen zachránit život, ale umožnit to, že se vůbec nedostanou do nemocnice ani do potíží,“ uvedl. Bezpečnou oslavu svátku by mělo zajistit ale především antigenní testování, díky němuž se odhalí nakažení, kteří by jinak vyrazili ke štědrovečerní večeři a nakazili své blízké.

Anketa:
Necháš se očkovat proti koronaviru?
Ano
Ne
Ano
49 %
Ne
51 %
Domů
Sdílet
Diskuse