Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. ledna 2021 8:58
Čas čtení 0:30
Adam Smeták

Nový rok: Všechny důchody se zvýší, přidáno dostanou učitelé i zdravotníci

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Od nového roku si přilepší zdravotníci, učitelé, lidé pracující v sociálních službách i důchodci.

Spolu s příchodem nového roku 2021 přichází navyšování penzí, zvýšení minimální mzdy i navýšení platových tarifů zdravotníků, lidí v sociálních službách a učitelů. Průměrná penze vzroste o 839 korun. Minimální mzda povyroste o 600 korun na 15 200 korun a platové tarify zdravotníků a osob v sociálních službách stoupnou o 10 %. Učitelé dostanou přidáno o 4 %.

Čeští důchodci si přilepší automaticky, nemusí o nic žádat. Od prvního ledna se valorizují všechny druhy penzí. Nejen starobní, ale také invalidní, vdovské, vdovecké i sirotčí. Všem důchodcům plošně stoupne základní výměra. Navýší se také procentní výměra odrážející odpracované roky a výši výdělků. Základní výměra naroste o 60 korun – na 3 550 korun Procentní výměra se zvýší o 7,1 %.

Doporučeno
Z premiantství do průšvihu. V Praze je PES už na 90 bodech Z premiantství do průšvihu. V Praze je PES už na 90 bodech 1. ledna 2021 8:42

Průměrný starobní důchodce, který aktuálně pobírá penzi  14 497 korun si tak polepší o 839 korun. Do výplat penzí letos poputuje ze státního rozpočtu 537 miliard korun. Jedná se zhruba o 30 % všech výdajů států.

Domů
Sdílet
Diskuse