Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. ledna 2021 16:26
Čas čtení 0:54
Tereza Šnajdrová

V těchto krajích Česka identifikovali britskou mutaci koronaviru

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Nebezpečnější mutace koronaviru byla potvrzena na vzorcích z Prahy, Středočeského a Královéhradeckého kraje.

Britská mutace koronaviru se již dostala i do Česka. Objevena byla konkrétně v Praze, Středočeském a Královéhradeckém kraji. U 10 z 12 zkoumaných vzorků laboratoře odhalily nákazu zmutovaným virem, který se šíří mnohem rychleji než ten původní. Bezmála 100 případů bylo údajně od Vánoc zaznamenáno také ve Fakultní nemocnice Brno, uvedla na tiskové konferenci Národní referenční laboratoř.

Doporučeno
Jaroslav Flegr: Situace bude hrozná v celé Evropě, ale v Česku to bude asi nejhorší (Rozhovor) Jaroslav Flegr: Situace bude hrozná v celé Evropě, ale v Česku to bude asi nejhorší (Rozhovor) 17. ledna 2021 11:54

První vzorek, u něhož bylo podezření na britskou mutaci, pochází z 25. prosince loňského roku. Nakažený byl z Královéhradeckého kraje, avšak původně se infikoval v Německu, kde se setkal s osobou s potvrzenou mutací. Podle vedoucí Národní referenční laboratoře Heleny Jiřincové je však možné, že v tomto kraji byla přítomna už dříve. „Nejsme izolovaným ostrovem,“ řekla.

Domů
Sdílet
Diskuse