Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2021 18:02
Čas čtení 0:45
Tereza Šnajdrová

EMA: AstraZeneca je účinná a bezpečná

EMA: AstraZeneca je účinná a bezpečná
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Evropská léková agentura dnes rozhodla, že není důvod pro zastavení očkování vakcínou AstraZeneca.

Některé státy Evropy v uplynulých dnech pozastavily očkování vakcínou AstraZeneca, neboť se vyskytlo pár případů, kdy se pacientům krátce po očkování v těle začaly tvořit krevní sraženiny. Evropská léková agentura proto provedla další prozkoumání této očkovací látky a dnes uvedla, že AstraZeneca není spojena s výskytem tromboembolických případů a s tvorbou krevních sraženin.

Doporučeno
AstraZeneca: Vyvracíme mýty a hoaxy o vakcíně, s níž některé státy přestávají očkovat AstraZeneca: Vyvracíme mýty a hoaxy o vakcíně, s níž některé státy přestávají očkovat 12. března 2021 12:17

Přínosy vakcíny stále převažují nad rizikem vedlejších účinků, které mohou být u pacientů po podání očkovací látky pozorovány a navíc nebylo prokázáno, že by AstraZeneca zvyšovala riziko vzniku krevních sraženin. Jedním z nežádoucích účinků však může být velmi vzácná trombocytopenie neboli snížené množství trombocytů v krvi.

Domů
Sdílet
Diskuse