Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
30. března 2021 15:59
Čas čtení 1:12
Tereza Šnajdrová

Hacker tři měsíce ovládal elektronická zařízení v jedné domácnosti. Ukázalo se, že šlo o dítě

Hacker tři měsíce ovládal elektronická zařízení v jedné domácnosti. Ukázalo se, že šlo o dítě
Zdroj: Unsplash/Clint Patterson
NEWS POLICIE ČR
Uložit Uložené

Vyšetřování překvapilo i samotné kriminalisty.

Středočeští kriminalisté Odboru analytiky a kybernetické kriminality se od konce loňské roku zabývali případem neznámého hackera, který tři měsíce tyranizoval rodinu změnami názvů domácí Wi-Fi sítě, měnil hesla a PIN kódy ke všem stolním počítačům, notebookům a mobilním telefonům a způsoboval havárie operačních systémů různých elektronických zařízení.

Doporučeno
U Prahy došlo k pádu vrtulníku. Dvoučlenná posádka na místě zemřela U Prahy došlo k pádu vrtulníku. Dvoučlenná posádka na místě zemřela 30. března 2021 15:17

Rodina z Benešovska se koncem minulého roku rozhodla vyhledat pomoc kriminalistů, když ji tři měsíce tyranizoval neznámý hacker. Napadal a dlouhodobě ovládal zabezpečenou domácí počítačovou síť, opakovaně měnil názvy domácí Wi-Fi sítě, měnil hesla a PIN kódy ke všem stolním počítačům, notebookům a mobilním telefonům všech členů rodiny, průběžně odpojoval domácnost od internetu a způsoboval havárie operačních systémů různých elektronických zařízení.

Zprvu vše vypadalo tak, že se tohoto jednání musí dopouštět opravdu zkušený hacker. V některých případech se začal napojovat i na chytrou televizi, kde zanechával různé vzkazy, množil ikony na stolních počítačích i noteboocích, mazal různé soubory a složky. Nakonec pak v anglickém jazyce sdělil, že ovládá Wi-Fi síť a dokáže zničit všechny počítače v domácnosti, aby tohoto jednání zanechal, řekl si o výkupné v celkové výši 100 tisíc korun,“ uvedla mluvčí policie Barbora Schneeweissová.

Doporučeno
Etický hacker: Proč si přelepuješ webkameru, když jsi celý den na mobilu a díváš se do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Proč si přelepuješ webkameru, když jsi celý den na mobilu a díváš se do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. ledna 2021 12:30

Když policisté provedli šetření na všech elektronických zařízeních, některé indicie jim začaly napovídat, že se pravděpodobně nejedná o útok hackera zvenčí, nýbrž o někoho ze členů rodiny. Specialisté zabývající se kyberbezpečností a testováním zabezpečení proti kybernetickým útokům tuto domněnku následně monitorováním síťového provozu potvrdili a policisté byli připraveni vznést obvinění.

Když měli policisté dostatek důkazů, znovu vyslechli i nezletilého chlapce, který se pod tíhou všech zajištěných důkazů nakonec k celé věci doznal. Co ho k tomuto jednání vedlo policistům nesdělil, možné je však to, že se nechtěl účastnit online výuky nebo chtěl dostat novější mobilní telefon a notebook,“ doplnila mluvčí.

Hacker, tedy nezletilý mladík, měl ke všem zařízením v domácnosti přístup, a tak jeho chování nenaplňuje jeden ze znaků skutkové podstaty trestného činu a celý případ byl minulý týden policisty odložen.

Doporučeno
Známou českou IT firmu prošetřují americké úřady. Její platformu zřejmě využili ruští hackeři při útocích na USA Známou českou IT firmu prošetřují americké úřady. Její platformu zřejmě využili ruští hackeři při útocích na USA 8. ledna 2021 11:33
Domů
Sdílet
Diskuse