Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. srpna 2021 21:55
Čas čtení 3:04
Vojtěch Vanda

Slavia 0:2 Ferencváros. Pražany potopila chyba Koláře a zbytečná penalta

Slavia 0:2 Ferencváros. Pražany potopila chyba Koláře a zbytečná penalta
Zdroj: Marc Atkins/Getty Images
SPORT
Uložit Uložené

Toto nebyl pro Slavii Praha povedený zápas.

Po Spartě vstoupila do 3. předkola Ligy mistrů také Slavia Praha, jíž se postavil maďarský mistr Ferencváros Budapešť. A nutno říct, že sešívaní neměli štěstí. Přes aktivní začátek a dominanci v prvním poločase přišla chyba brankáře Ondřeje Koláře, který pustil za záda malou domů Kacharaby, a maďarský tým se dostal bez jediné střely na bránu do vedení.

Slavia chtěla chybu svého kapitána napravit ve druhém poločase, místo toho ale inkasovala z penalty po faulu Kačaraby z kopačky Karatina. Sešívaní tak museli ukázat svůj charakter, což šlo ale velice ztuha, a také kvůli absenci štěstí v Maďarsku nakonec prohráli. Do odvety tak půjdou vršovičtí se dvougólovým mankem.

Doporučeno
Sparta znovu prohrála první zápas předkola Ligy mistrů. Podlehla Monaku 0:2 Sparta znovu prohrála první zápas předkola Ligy mistrů. Podlehla Monaku 0:2 3. srpna 2021 20:59

A jedeme odznovu. Každý český fotbalový fanoušek je zvědavý, jestli vršovická Slavia dokáže zopakovat krasojízdu Evropou i letos. Minulý rok jí vystavil stopku až ve čtvrtfinále Evropské ligy londýnský Arsenal, letos by český mistr velice rád potrápil ty největší favority v základní skupině Ligy mistrů stejně jako před dvěma lety. Minulý rok vystavil sebevědomým červenobílým stopku dánský Midtjylland až moc brzo.


V cestě do posledního předkola však Pražanům stál maďarský Ferencváros, jenž letos prostupuje předkoly jako nůž máslem. Budapešťský klub inkasoval pouze dvakrát ve čtyřech zápasech a z posledních devíti zápasů prohrál jen jeden – poslední zápas v maďarské lize s Kisvardou. Proto byl více než připraven na příjezd Pražanů.


Papírově měli sešívaní na zelenobílé mít; stačilo se vyvarovat špatných výkonů z hřišť soupeře a neinkasovat pokud možno žádný gól. O to se měla postarat nová obranná řada, kterou trenér Trpišovský poskládal z Oscara, Davida Zimy, Tarase Kačaraby a Lukáše Masopusta. V základní sestavě nechyběla ani nová akvizice z Letné Srdjan Plavšič, možná překvapivým tahem bylo neangažování třígólového Ivana Schraze, na jehož místo se vrátil ostřílený Jan Kuchta.

Kolářova minela

Plný stadion Groupama Arena viděl od začátku aktivní nástup Slavie, která se snažila eliminovat svou agilitou největší zbraň Maďarů, tedy silný útok. Sešívaným v bleděmodrém se dařilo mařit rozehrávku domácích již v zárodku, fungovaly jim přesné křižné přihrávky a úprky přes kraje. Ferencváros začal hrozit až po čtvrthodině hry, kdy ukázal, jak umí pracovat s minimem prostoru a tlačit na vápno soupeře.


Ve 21. minutě se Slavia dostala k prvnímu většímu ohrožení brány přes kopačku Nicolaea Stanciua, brankář Denes Dibusz ale neměl s přímým kopem slávistického záložníka větší práci. Slavia pak pokračovala v častém napadání, ze kterého se jí dařilo těžit díky kostrbaté rozehrávce domácích. Do úprku se tak dostal například Kuchta a zelenobílí poté museli vynaložit spoustu sil na jeho zastavení. V 29. minutě se navíc povedla krásná kombinace Plavšiče a Stanciua, který protančil vápnem a nebýt reflexu Dibusze, Rumun by zavěsil pod břevno.


Maďarskému týmu se za celý první poločas nedařilo ohrozit Kolářův prostor. Až ve 39. minutě, kde Tokmac Nguen poslal šouravý míč vedle pravé tyče, se to skoro povedlo. To se ale nelíbilo Stanciuovi, který následně jednou ze svých krásných přihrávek našel Masopusta, jehož akrobatické zakončení však ke gólu nevedlo. Pak ale před koncem poločasu přišla obrovská chyba v obraně od kapitána Koláře, kdy na něj svěřoval malou domů Kačaraba a Kolář míč propustil do brány. Ferencvaros pak vycítil šanci výsledkově utéct soupeři, další gól ale nepadl.

Náprava se nekonala

Před Slavií tak stál jasný úkol: napravit chybu svého kapitána. Místo toho ale přišlo zbytečné kopnutí Kačaraby do útočícího hráče Ferencvárose, a rozhodčí nařídil penaltu proti hostům. Tu proměnil Karatin a sešívaní prohrávali o dva góly. Aby toho nebylo málo, Tomáš Holeš ve 52. minutě prakticky přihrál do běhu Nguenovi, v tuto chvíli se ale zase vytáhl zase Kolář. Pražanům následně nezbývalo nic jiného, než nasadit útočníky Schranze s Musou a ukázat svůj charakter.


V 70. minutě pak přišla první z velkých šancí, kdy se k zakončení dostal Schranz, ten ale našel Dibusze připraveného. Slávisté pak začali více tlačit na domácí, snažili se více střílet na branku, balon však ne a ne najít síť. V 77. minutě potvrdil smůlu sešívaných Bah, který trefil z voleje Čiviče, od nějž odraz následně nastřelil tyč. O minutu později zase nastřelil obránce Olayinka.


Slávistický tlak se nedařilo přetavit v gól ani pět minut před koncem. Maďarský tým houževnatě bránil a navíc stále hrozil z protiútoků, což někteří obránci odnesli žlutou kartou. Pražané tak půjdou do odvety po poměrně sympatickém výkonu se zbytečným dvougólovým mankem stejně jako jejich rival z Letné.

Domů
Sdílet
Diskuse