Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. srpna 2021 19:39
Čas čtení 3:46
Vojtěch Vanda

Jablonec prohrál s Celticem 2:4. Katastrofický scénář ze začátku zápasu korigoval Pilař a vlastňák

Jablonec prohrál s Celticem 2:4. Katastrofický scénář ze začátku zápasu korigoval Pilař a vlastňák
Zdroj: ČTK/Petrášek Radek
SPORT
Uložit Uložené

Momentálně jediný zástupce v Evropské lize zahájil své předkolo se skotským gigantem prohrou.

Svou premiéru v Evropské lize si odbyl i Jablonec, který ve čtvrtek večer přivítal na Střelnici slavný Celtic FC. Zkušenosti a kvalita byla u skotského soupeře evidentní, když už v 16. minutě vedl po gólech Abady a Furuhašiho 2:0. Za minutu ale snížil Václav Pilař a zápas zdramatizoval. Hostující soupeř tvořící hru poté neúnavně bombardoval jabloneckou, místy nedůslednou obranu útoky i střelami, do konce poločasu se však skóre neměnilo.

Do druhé půle nastoupil lepší a sebevědomější Jablonec, jehož snahy o vyrovnání ale udusil v 64. minutě Forrest. Jablonec měl znovu tendence ohrozit branku Harta pouze na konci obou poločasů, a nakonec přišlo i ke snížení, kdy Tomáš Malinský v 84. minutě přeloboval brankáře skotského týmu a obránce Bitton si odraz od tyčky dorazil do sítě. Ke srovnání ale nedošlo, naopak minutu před koncem navýšil náskok Celticu Christie a tak Severočeši pojedou do Glasgow s dvougólovým mankem.

Doporučeno
Slavia 0:2 Ferencváros. Pražany potopila chyba Koláře a zbytečná penalta Slavia 0:2 Ferencváros. Pražany potopila chyba Koláře a zbytečná penalta 4. srpna 2021 21:55

Posledním českým celkem, který ještě nevkročil do Evropy, byl severočeský Jablonec, na nějž čekal velice těžký soupeř. Na Střelnici totiž zavítal slavný Celtic FC z Glasgow, což je pro Česko město fotbalově zakleté. Ne však výsledkově, ale spíše ve spojitosti s údajným rasismem slávistického obránce Kúdely, kterážto kauza s odvěkým rivalem Celticu Rangers stále visí ve vzduchu.


Jak ale bylo řečeno, v poslední době se českým týmům proti skotským velikánům daří. Slavia naposledy dokázala v osmifinále Evropské ligy přehrát Rangers, Sparta čtvrtečnímu soupeři Severočechů naložila minulý rok ve skupinové fázi stejné soutěže dvakrát 4:1. Nutno ale podotknout, že zelení nedosahují takových kvalit jako jejich skotský soupeř. Sama za sebe hovoří skutečnost, že ještě nikdy nepostoupili z kvalifikace Evropské soutěže a k tomu prohráli poslední ligový zápas s Mladou Boleslaví 3:0.


Zato Celtic v posledních letech nechyběl v hlavní části Ligy mistrů nebo Evropské Ligy. Je ale pravdou, že se mu také nepovedl začátek sezóny, když vypadl ve 2. předkole Ligy mistrů s Midtjyllandem a prohrál úvodní kolo ligy s Hearts. Svěřenci Petra Rady proto nechtěli házet flintu do žita ještě před úvodním hvizdem a tím spíše na vlastním hřišti v Česku, kde se jejich slavnému soupeři v poslední době nedaří.

Divoký začátek

Začátek zápasu se nesl ve znamení oťukávání. Oba týmy se dostaly do vzájemných pokutových území, na míč si sáhl jak domácí gólman Jan Hanuš, tak hostující posila na poslední chvíli, hvězdný Joe Hart. Nešlo ale o žádné závažné šance. Ta první přišla v 7. minutě, kdy se sám před brankou objevil David Turnbull, ale Hanuš se nenechal překvapit. Vzápětí na druhé straně střílel Vojtěch Kubista, který však přestřelil Hartovo břevno. Od té doby měli převahu hosté, hráli pozičně a hledali skulinku, kterou by se dostali před Hanuše.


Zkušenosti a převaha se ukázaly ve 12. minutě, kdy nedůsledná jablonecká defenziva dovolila Celticu dvě střely, z nichž pouze jednu zvládl zblokovat Jakub Považanec, a druhou Liel Abada poslal za Hanušova záda. Snahu o rychlou odpověď předvedl Kubista, kterého ale Hart zlikvidoval.

O navýšení výsledkového rozdílu hostů se pak v 16. minutě postarala posila z Kóbe Kjógo Furuhaši, který, trestuhodně nehlídán, přeloboval jabloneckého gólmana. Kritickou situaci nicméně naředil rychlý kontr Jablonce, když Považanec našel v 17. minutě Václava Pilaře zaběhnutého za obranou hostů, jenž následně překonal Harta.


Tři góly během dvaceti minut donutily základní jedenáctky trochu uklidnit hru, na kopačkách však měli balon pouze hostující v bílém. Jablonec se snažil hrozit z brejků, jež ale nepřicházely často. Častěji hrozil Celtic, jenž každou chvíli prověřoval bdělost severočeské obrany. A ve 36. minutě zase zaspala, když se Abada znovu objevil sám ve vápně, Jablonecké naděje zachránil až Hanuš. Ke konci poločasu se ale dostávali více do hry i domácí; střela Surzyna šla ale nad tři tyče a Pleštil z rohu Kroba neprostřelil chumáč hráčů před vápnem. První poločas tak vyhrál Celtic.

Jablonecké zlepšení hry nestačilo

Na brzkém začátku druhého poločasu Jablonec nedokázal navázat na dobrý konec předchozího a Celtic mohl jít do dvoubrankového vedení. Abada znovu, leč z málo pravděpodobného úhlu a po teči Kroba, trefil ve 48. minut Hanušovu tyč, Furuhaši ze čtyřech metrů přestřelil branku a Forrest po nepřesnosti nedotáhl akci až do sítě domácích. Jablonec se proto vrátil do bloku a čekal, až se mu otevře brejkové okénko.


V 58. minutě se Jablonci ale Jablonec otřepal, začal k soupeři svědomitěji přistupovat a sbírat jeho ledabylé míče. Každopádně jak střela Pilaře ani kop Pleštila nakonec Harta neohrozila. Bohužel pro Severočechy se ale skóre měnilo hned v 64. minutě, kdy Martinec neposlal do ofsajdové pasti Abadu, jenž znovu nepřekonal Hanuše, nicméně James Forrest se z druhé vlny nemýlil. V 70. minutě mohl nehlídaný Forrest dokonce zdvojnásobit svůj počet gólů, nýbrž selhal.


Jak se blížil konec poločasu, hráči v zeleném zvýšili svou aktivitu na hřišti, nicméně k velké šanci či ke srovnání to nevedlo. Hrálo se spíše uprostřed hřiště a pokud se Jablonci povedlo dostat na soupeřovu polovinu, útok obvykle skončil na šestnáctce nebo špatnou přihrávkou. Snažení jabloneckých ale nakonec ovoce neslo, když se uvolnil střídající Tomáš Malínský, jenž v 84. minutě přeloboval Harta a Bitton si srazil do vlastní odraz od tyče. ¨


V hektickém závěru zápasu ale Skotové Jablonec nepustili ke skórování, naopak. Po dlouhém autu nechal Krob za sebe zaběhnout Forresta, po jehož centu minutu před koncem navýšil na 4:2 pro hosty Ryan Christie. Jablonec se tak bude muset v Celtic Parku prát s dvougólovým mankem.

Domů
Sdílet
Diskuse