Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. listopadu 2021 20:01
Čas čtení 1:05
Radim Šlechta

Jaroslav Flegr: Lockdown nás téměř jistě nemine

Jaroslav Flegr: Lockdown nás téměř jistě nemine
Zdroj: s povolením Jaroslava Flegra
NEWS JAROSLAV FLEGR
Uložit Uložené

Evoluční biolog Jaroslav Flegr se vyjádřil k vývoji epidemie koronaviru a zdůraznil důležitost očkování.

Evoluční biolog Jaroslav Flegr, který se již od začátku pandemie vyjadřuje k jejímu vývoji a často se prezentuje svými předpověďmi, zveřejnil na svém Facebooku status, kde hodnotí současnou situaci. Říká, že počty lidí v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče stále exponenciálně rostou, avšak exponent se snižuje. 

Doporučeno
Jaroslav Flegr: Situace bude hrozná v celé Evropě, ale v Česku to bude asi nejhorší (Rozhovor) Jaroslav Flegr: Situace bude hrozná v celé Evropě, ale v Česku to bude asi nejhorší (Rozhovor) 17. ledna 2021 11:54

„Kdyby se nám podařilo pomocí protiepidemických opatření a přednostní ochranou kriticky ohrožených osob kolaps nemocnic o dva týdny oddálit, je možné, že by vlnu zastavila dočasná rezistence obyvatelstva Česka. A my bychom získali trochu času na proočkování a doočkování rizikových osob a na dovezení nových léků schopných zachránit 50 % (Molnupiravar) či dokonce až 95 % (Paxlovid) těžce nemocných. A to by už asi stálo za pokus,“ píše biolog.

Lockdownu se podle něj letos nevyhneme, stejně jako přeplněným nemocnicím, které již teď ruší plánované zákroky. Pokud by ale vláda zavedla, jak Flegr uvádí, smysluplná opatření, epidemii by to mohlo zastavit. 

Východiskem z epidemie je podle něj ale stále očkování. Promořování dle jeho slov vytvoří jen krátkodobou imunitu.

„Třeba by nám v tom tentokrát mohli pomoct i ti, co až doposud stáli na druhé straně barikády a tvrdili, že nejlepším lékem na epidemii je promořování. Odborníci se jim marně snažili vysvětlit, že to fungovat nemůže, že kolektivní imunity nelze dosáhnout bez naprostého kolapsu nemocnic a úplného zahlcení krematorií. Teď by však v jistém smyslu mohlo dojít na jejich slova. Jen potřebujeme získat tak dva tři další týdny, abychom se stihli dočasně promořit dříve, než si nám kleknou nemocnice,“ píše Flegr.

Doporučeno
Andrej Babiš: V pátek přijmeme opatření k omezení kontaktů. Lockdown to ale nebude Andrej Babiš: V pátek přijmeme opatření k omezení kontaktů. Lockdown to ale nebude 24. listopadu 2021 15:36

Flegr závěrem svého statusu připomněl proticovidové dvanáctero, které zahrnuje důležitost očkování, kvalitních respirátorů a izolace, ale klade také důraz na dobrou fyzickou i psychickou kondici.

Celý status si můžeš přečíst níže.

Domů
Sdílet
Diskuse