Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. prosince 2021 19:31
Čas čtení 0:53
Ondřej Jarůšek

Vít Rakušan: Rada vlády pro zdravotní rizika zanikne

Vít Rakušan: Rada vlády pro zdravotní rizika zanikne
Zdroj: se souhlasem Víta Rakušana
NEWS VÍT RAKUŠAN
Uložit Uložené

Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan v pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že rada vlády pro zdravotní rizika zanikne.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním pořadu na České televizi Otázky Václava Moravce řekl, že rada vlády pro zdravotní rizika zanikne. Deformovala prý systém krizového řízení. S jejím zánikem souhlasí jak ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), tak i premiér a šéf ODS Petr Fiala.

„To je něco, co je mimo systém a bylo to konkurenční centrum rozhodování a moci v rámci krizového řízení,“ řekl Rakušan k zániku rady. Ta fungovala od července minulého roku.

Doporučeno
Dočkáme se v novém volebním období manželství pro všechny? Zeptali jsme se lídrů vládních stran Dočkáme se v novém volebním období manželství pro všechny? Zeptali jsme se lídrů vládních stran 19. prosince 2021 7:00

V radě vlády pro zdravotní rizika jsou šéfové zdravotnictví, vnitra a obrany, předseda Asociace krajů, epidemiolog Petr Smejkal, který zastupuje odborníky na zdravotnictví, vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci, náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny a v jejím čele je předseda vlády.

Podle České televize se mají vždy na začátku týden sejít šéfové resortů, pod které spadá cokoliv spojené s vládními restrikcemi, které mají zabránit šíření koronaviru. Ve stejný den, tedy v pondělí, má zasedat také Ústřední krizový štáb, který podle Víta Rakušana musí být institucí, která rozhoduje.

Pandemie koronaviru v České republice již několik týdnů ustupuje. V sobotu testy odhalily 5 982 nových případům, což je zhruba o tři tisíce méně, než tomu bylo ve stejný den minulý týden. Do 25. prosince platí v Česku nouzový stav, vláda však předeslala, že o jeho prodloužení nepožádá. V případě nutnosti jej však může kdykoliv znovu vyhlásit.

Domů
Sdílet
Diskuse