Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. února 2022 19:30
Čas čtení 1:13
Ondřej Jarůšek

Jan Lipavský: Na Ukrajinu necestujte, Rusko už shromáždilo skoro 200 tisíc vojáků

Jan Lipavský: Na Ukrajinu necestujte, Rusko už shromáždilo skoro 200 tisíc vojáků
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS JAN LIPAVSKÝ RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se vyjádřil k situaci na ukrajinsko-ruských hranicích.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vyzval české občany, aby necestovali na Ukrajinu. V zemi na hranicích s Ruskem stále panuje napětí. Varoval také před dezinformacemi, které se o situaci šíří. Rusko prý armádu nestahuje a u hranic shromáždilo už skoro 200 tisíc vojáků. Řekl to na tiskové konferenci neděli večer po jednání krizového štábu ministerstva zahraničních věcí (MZV).

„Zvažujeme a chystáme se na všechny možné scénáře a průběžně vyhodnocujeme pravděpodobnost, jestli nastanou a jaké budou případně důsledky,“ řekl Lipavský.

Doporučeno
Dojde k válce na Ukrajině? Co Putin chce, nevíme jistě, uvádí odborník. NATO zaujímá k Ukrajině postoj chytré horákyně (Rozhovor) Dojde k válce na Ukrajině? Co Putin chce, nevíme jistě, uvádí odborník. NATO zaujímá k Ukrajině postoj chytré horákyně (Rozhovor) 5. února 2022 7:00

„Ruská vojska se od Ukrajiny nestahují a blíží se k počtu 200 tisíc. Počty se výrazně zvyšují a avizované stažení je součástí dezinformační her, kdy určitě pohyby jednotek v rámci toho, co bychom mohli klasifikovat jako přeskupení, je vydáváno za stahování,” řekl dále na tiskové konferenci.

Pode Lipavského zatím Česko neuvažuje o zavření zastupitelského úřadu v Kyjevě. Někteří pracovníci byli staženi, ale například konzul na místě zůstává. Ministr dále řekl, že resort zahraničí připravuje také další zdravotnickou pomoc Ukrajině, a to ve výši deseti milionů korun.

Rusko se údajně snaží i pomocí dezinformací vytvořit záminku, který by obhajovala vpád na Ukrajinu. I na tuto taktiku ministr zahraniční upozornil. „Chtěl bych apelovat na české občany, aby byli obezřetní vůči různým dezinformacím a mediálním manipulacím a hrám. Jsme svědky, že Ruská federace především produkuje celou řadu falzifikovaných informací a vytváří scénáře, které by jí pomohly ospravedlnit případnou agresi vůči Ukrajině,“ řekl.

Čeští občané by v tuto chvíli podle Lipavského na Ukrajinu neměli cestovat.

Doporučeno
Petr Fiala: Evropa je krok od války Petr Fiala: Evropa je krok od války 20. února 2022 14:00

K situaci se v neděli vyjádřil i premiér Premiér Petr Fiala (ODS), podle kterého je situace velmi vážná a šance na diplomatické řešení je čím dál menší. „Situace je vážná, je vážnější každým dnem. Není přehnané tvrdit, že Evropa je krok od války a pravděpodobnost mírového řešení se snižuje,“ řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Mírové řešení by však podle něj mělo být pro všechny strany stále prioritou.

Domů
Sdílet
Diskuse