Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2022 19:50
Čas čtení 2:10
Radim Šlechta

„Sláva Ukrajině!“ Stovky lidí přišly vyjádřit solidaritu na Václavské náměstí (Reportáž)

„Sláva Ukrajině!“ Stovky lidí přišly vyjádřit solidaritu na Václavské náměstí (Reportáž)
Zdroj: REFRESHER / Radim Šlechta
REFRESHER UKRAJINA
Uložit Uložené

Byli jsme se podívat na Václavském náměstí a zjistili jsme, jak situaci na Ukrajině protestující vnímají.

Václavské náměstí objala úzkost. Válka začala a lidé se sešli vyjádřit podporu svým ukrajinským přátelům. Heslo „sláva Ukrajině“ se v pravidelných intervalech šířilo od sochy svatého Václava až po spodní konec Václavského náměstí a rezonovalo řadou pražských pasáží. Na místo jsme se vyrazili podívat také, abychom zjistili, jak lidé situaci vnímají.

Protest se od začátku nesl v klidném duchu. Velká část lidí snad ani nemá sílu k tomu, aby cokoliv podnikla. Na jejich tvářích je vidět nervozita a oči zaplavují slzy beznaděje. Někteří se občas přidávají ke skandující části, která Ukrajině pěje slávu, někteří přímo nadávají prezidentovi Ruské federace Vladimiru Putinovi, jiní jen mlčky přihlíží. 

Demonstrace, Ukrajina
Zdroj: REFRESHER / Radim Šlechta

„Dnes je to Ukrajina, zítra to může být Česká republika. Musíme ukázat, že umíme držet při sobě a že dokážeme pomoci svým přátelům, když ji potřebují,“ říká jeden z účastníků shromáždění s ukrajinskou vlajkou na tričku. Je to jeden z mála lidí, kteří se byť jen větou chtějí na diktafon vyjádřit. Většina sem přišla bez nálady vůbec mluvit, natož odpovídat na dotazy médií. Lidé si okolo sebe vytvořili bublinu strachu a shromáždění jim pomohlo hledat v temnotě aspoň malou jiskru naděje a podpory

Domů
Sdílet
Diskuse