Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2022 7:32
Čas čtení 24:13
Radim Šlechta Vojtěch Vanda

ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: Rusko podle Ukrajinců chystá masivní dezinformační kampaň. Také zaútočilo na kyjevskou televizní věž

ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: Rusko podle Ukrajinců chystá masivní dezinformační kampaň. Také zaútočilo na kyjevskou televizní věž
Zdroj: TASR/AP/Marienko Andrew
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Invaze Ruska na Ukrajinu pokračuje šestým dnem. Popisujeme minutu pominutě dění v zemi.

Rusko v noci ze středy na čtvrtek napadlo Ukrajinu.

V prvních dnech učinilo postupy územím sousedního státu ze severu, jihu i východu. Útočí po zemi, vzduchu i z moře. Ukrajině se zatím v Charkovu i Kyjevě daří útoky odrážet

mapa ukrajina
Zdroj: REFRESHER/ Eliška Kubů

•  Prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí podepsal oficiální žádost o členství Ukrajiny v EU. Evropská unie jej v úterý schválila. Evropský parlament žádost potvrdil.

Dění živě pokrýváme i v aplikaci Refresher. Díky notifikacím ti žádná důležitá zpráva neunikne.

Pro dnešní den je to z našeho živého záznamu šestého dne invaze na Ukrajinu všechno. Zítra se přihlásíme znovu v 7:00. Do té doby přejeme pěkný den a klidnou noc.

20:57 – Venezuelský prezident Maduro v rozhovoru s Putinem vyjádřil silnou podporu rozhodným akcím Ruska na Ukrajině, odsoudil destabilizační aktivity Spojených států a NATO.

20:49 – O Ukrajině koluje po internetu spousta hoaxů, které bychom ti rádi představili v tomhle článku. Osm z nich zde vyvracíme.

Doporučeno
8 největších hoaxů o Ukrajině: Nikdy nebyla státem, ovládají ji fašisté, vláda terorizuje východ země 8 největších hoaxů o Ukrajině: Nikdy nebyla státem, ovládají ji fašisté, vláda terorizuje východ země 1. března 2022 9:30

20:35 – Putin podepsal dekret o zákazu vývozu cizí měny přesahující 10 000 dolarů z Ruska. Platí od 2. března (TV Rain)

20:31 – Poplach, upozorňující na nálety, zní Černihivem. (Ukrinform) Charkov zaznamenal další raketový útok.

20:29 – Mezinárodní soudní dvůr v Haagu bude v pondělí jednat o ruské invazi na Ukrajinu. (BNO News)

20:23 – Prezident Spojených států Biden: „Právě jsem mluvil s prezidentem Zelenským, abychom probrali naši podporu Ukrajině včetně bezpečnostní pomoci a humanitární pomoci. Poženeme Rusko k odpovědnosti, naše sankce již mají zničující dopad.“

20:06 – Skupina českých advokátů spustila projekt helpukraine.cz, v němž odpovídá na všechny právní otázky, které by mohli mít uprchlíci prchající z Ukrajiny do České republiky.

20:00 – Spojené státy prohlásily 12 zaměstnanců stálé mise Ruské federace OSN jako persona non grata. Zemi musí opustit do 7. března. (NEXTA)

19:43 – „Ruská nezávislá média žádají světové komunity Web3 a kryptoměn o naléhavou pomoc,“ uvedl zástupce editora Kirill Martynov. „Musíme informovat svět o kolapsu naší země. Potřebujeme blockchainové platformy k boji proti válečné cenzuře,“ dodal.

19:40 – Bývalý ruský ministr zahraničí Andrej Kozyrev vyzval všechny diplomaty, aby na protest rezignovali. „Nyní je prostě nemožné podporovat krvavou bratrovražednou válku na Ukrajině,“ uvedl na Twitteru.

19:34 – Velká Británie uvalila sankce na Bělorusko (The Spectator Index)

19:33 – Provozovatel společnosti NordStream2 oznámil bankrot (Kyiv Post)

19:29 – Podle editora radiové stanice Echo Moskvy Alexije Venediktova byla stanice ruskými dohlížiteli již vypnuta, informoval novinář Max Seddon.

19:22 – V důsledku ruského raketového útoku na centrální náměstí Charkova bylo zabito 7 lidí a dalších 24 bylo zraněno, včetně jednoho dítěte, informovala bývalá mluvčí prezidenta Zelenského Iuliia Mendel.

19:20 – Video z hasičského zásahu po raketovém útoku na Kyjevskou televizní věž.

19:18„Kyjevská obranná skupina nadále bojuje a drží určité oblasti obrany. Část sil se připravuje na plnění náhlých úkolů. Útočné a dělostřelecké jednotky zaujaly obranu na okraji hlavního města a vylepšují pevnostní vybavení pozic,“ píše se v hlášení.

19:15 Generální štáb ukrajinských obranných sil v 18:00 tamního času: „Armáda v severní oblasti pokračuje v obranných bojích na okupovaných hranicích s úkolem zabránit nepříteli v postupu směrem k městům Kipti a Nižyn. Část sil pokračuje v obraně Černihivu, pálí na nepřítele všemi dostupnými prostředky a brání mu vklínit se do hranic města.“

19:06 – Kancelář generálního prokurátora Ruské federace požadovala omezení přístupu k rádiu Echo Moskvy a televiznímu kanálu TV Rain. Jedná se údajně o dvě média, která nevydávají noviny, jež nešíří putinovskou propagandu. (NEXTA)

18:54 – Druhé kolo rusko-ukrajinského jednání se bude konat ve středu. (The Spectator Index)

18:44 – Hasiči vydali prohlášení k množícím se otázkám ohledně úkrytů před možným atomovým útokem.

„Vážení občané aktuální situace nepředstavuje hrozbu takového rozsahu, že by bylo potřeba stálé tlakově odolné úkryty narychlo obnovovat,“ uvedla mluvčí Pavla Jakoubková. „Vyzýváme vás, ale také různé státní orgány ke klidu, nešíření matoucích informací a zpráv, a k nevyvolávání paniky. V tuto chvíli není zřejmé, že by měla situace na Ukrajině eskalovat směrem k reálnému ohrožení České republiky jadernou hrozbou,“ dodala.

18:37 – Ministerstvo zahraničních věcí sdílelo vládní plán pomoci Ukrajině a fáze, ve které se nachází.

18:35 – Svět v poslední době přemýšlí také nad vystoupením běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Ten na zasedání běloruské bezpečnostní rady prezentoval svůj výstup s mapou, která prakticky kopíruje invazi na Ukrajině.

Podle novináře Tadeusze Giczana jsou správné i všechny směry vedení útoků, až na ten, který je vedený na Oděsu z Podněsteří. Mapa také zaznamenává ukrajinské vojenské objekty, jež byly zničeny raketami z Běloruska.

18:30 – Ukrajinská řeckokatolická církev obdržela informaci, že ruské jednotky připravují letecký útok na nejvýznamnější chrám Ukrajiny od dob Kyjevské Rusi – katedrálu sv. Sofie v Kyjevě (Euromaidan Press)

18:22 – Obchodní řetězce v Polsku jako Biedronka, Carrefour, Żabka a Rossmann odstraňují z regálů běloruské a ruské produkty. (NEXTA)

18:12 – Na Charkov padla tma a město se znovu ocitlo pod silným bombardováním.

18:09 – Vícero zdrojů hovoří o tom, že raketový útok na Kyjevskou televizní věž si vyžádal 5 mrtvých a 5 zraněných.

18:03 – Padesátka českých policistů, která byla vyslána na Slovensko pomáhat na hranicích s Ukrajinou, je již na místě. Budou zde minimálně 4 týdny.

17:59  Ministerstvo obrany aktuálně eviduje asi 100 oficiálních žádostí o výjimku pro působení českých občanů v cizích armádách. Další může evidovat Hrad. (ČT24)

17:53 – Evropský parlament schválil, aby se Ukrajina stala kandidátskou zemí do Evropské unie. (Ilia Ponomarenko)

17:46 – Ukrajinský ministr zahraničí Kuleba, podobně jako ukrajinský velvyslanec v Česku Perebyjnis, prezident Zelenský nebo starosta Kyjeva Kličko odsoudili útok na Kyjevskou televizní věž v srdci hlavního města Ukrajiny. 

„Ze 29. na 30. září 1941 zde nacisté zavraždili 33 tisíc židů. O osmdesát let později zde ruští nacisté zaútočili znovu, aby zničili Ukrajince. Zlý a barbarský čin,“ uvedl Kuleba.

17:38 – Evropská baseballová a softballová konfederace (WBSC), Mezinárodní federace moderního pětiboje i Mezinárodní veslařská federace (FISA) sáhly k sankcím vůči Rusku a Bělorusku. Jejich sportovce a funkcionáře vyloučily z účasti v mezinárodních i klubových soutěžích. (ČT Sport)

17:33 – Tajemník Rady bezpečnosti Oleksij Danilov: „Ukrajina může zahájit preventivní raketový útok na Bělorusko." (The Kyiv Independent)

17:17 – Podle prvních informací ukrajinských bezpečnostních složek byli při bombardování kyjevské televizní věže zabiti civilisté. (Odkaz obsahuje video, které není vhodné pro slabší povahy)

17:12 – Rusko připravuje záměrnou provokaci, aby ospravedlnilo zavedení běloruských jednotek. Podle dostupných údajů se nyní poblíž bělorusko-ukrajinských hranic nachází asi 300 běloruských tanků, uvedlo hlavního zpravodajské ředitelství ministerstva obrany Ukrajiny

17:09 – Efektivní reakce na bombardování? Civilisté v Kyjevě se již naučili, jak se chovat při bombardování. V momentě, kdy na horizontu probíhalo bombardování, se všichni přesunuli ke mimo silnice a snížili svůj profil na minimum.

17:05 – Ruská vojska už jsou podle kyjevského starosty Vitalije Klička na okraji města. Podle satelitních snímků se k němu přibližovala armádní kolona dlouhá 64 kilometrů. Není jasné, jestli je cílem centrum metropole, nebo se mají podílet na jejím obklíčení. (ČT24)

17:03 Zdeněk Svěrák nahrál „dopis Koljovi“. Zasloužilý divadelník, filmový herec a režisér namluvil upoutávku pro web ministerstva vnitra nasiukrajinci.cz, který má pomoci uprchlíkům z Ukrajiny, kteří chtějí do České republiky a potřebují pomoc.

16:56 – Ukrajinská média informují o výměně zajatců v Sumské oblasti. Podle gubernátora byl vyměněn ruský voják za pět členů ukrajinské teritoriální obrany. (ČT24)

16:49  Premiér Fiala (ODS) odsoudit dnešní incident se senátorkou Němcovou, kdy ji měl napadnout obhájce ruské agrese na Ukrajině.

16:44 – Poradce prezidenta Zemana Martin Nejedlý odstranil z krytu svého telefonu fotku ruského prezidenta Putina. (Deník N)

16:41 – Mobilní operátoři zablokovali přístup šesti dezinformačních webů v češtině. Vyhověli tak výzvě vlády a Národního centra kybernetických operací. (ČT24)

16:35 – Rusové ničí Kyjevskou televizní věž. Snaží se nás odříznout od komunikace. (Ilja Ponomarenko)

16:21 – Senátorka Miroslava Němcová (ODS) – „Dnes dopoledne na mě na přechodu v Praze najíždělo auto. Řidič (cca 65) na mě křičel nadávky. Zastánce Ruska. Odpověděla jsem mu rusky – slovy ukrajinských vojáků ze Zmijího ostrova. Určitě rozuměl, přestože to byl Čech. Takových tu není málo.“

16:12 – Lukašenko řekl, že ti, kdo zemřeli během války na Ukrajině, jsou „fake“.

16:05 – Evropský soud pro lidská práva nařídil Rusku, aby zastavilo bombardování a ostřelování civilních cílů na Ukrajině, citoval The Kyiv Independent web European Pravda.

15:49 – Algoritmus, podle kterého může dobrovolník ze zahraničí vstoupit do Mezinárodní legie ukrajinských obranných sil.

15:40 – Co musí ukrajinské ozbrojené složky udělat, aby zneškodnily masivní konvoj mířící do Kyjeva? Rozebrali jsme to v novém článku.

Doporučeno
Válka na Ukrajině: Jak porazit ruský konvoj, který míří do Kyjeva? Válka na Ukrajině: Jak porazit ruský konvoj, který míří do Kyjeva? 1. března 2022 13:30

15:36 – Ve městě Cherson na jihu Ukrajiny se ruští vojáci schovávají uvnitř města. Podle ozbrojených složek Ukrajiny se Rusové prakticky snaží dostat z města za využití civilistů jako „lidských štítů“ (Euromaidan Press)

15:32 – V Brně, symbolicky na Náměstí Svobody, se připravuje koncert pro Ukrajinu, který začne za hodinu.

15:30 – Oficiální varování vládních a obranných složek Ukrajiny před ruskou kampaní.

15:23 – Ukrajinské ministerstvo obrany získalo informaci, podle níž se chystá velká masivní dezinformační kampaň ze strany Ruska. Očekává se kybernetický útok na ukrajinská média, informoval novinář Ivan Verstyuk .

15:05 – Podle agentury TASS je potvrzeno, že další kolo jednání mezi Ukrajinou a Ruskem proběhne zítra.

15:03 – V jednu chvíli vlastníš dům, v okamžiku ale stát nemusí. Velvyslanectví Ukrajiny v České republice ukazuje, jak se o této tragédii přesvědčili obyvatelé vsi Kalynivka v Kyjevské oblasti. Bomba srovnala dům se zemí a připravila majitelku o život. Po něm zůstala pouze díra.

15:01 – Takto zase vypadá most ve městě Irpin u Kyjeva.

14:53 – Na Ukrajinu odjede dnes večer vlak RegioJet s humanitární pomocí, kterou zajistil Člověk v tísni. Zpět přiveze uprchlíky, jezdit bude pravidelně. (ČT24)

14:52 – 

14:45 V kupé místo cestujících jen humanitární pomoc. České dráhy na Twitteru ukázaly, jak vypadá naplnění humanitární vlak.

14:43  Evropský parlament schválil žádost Ukrajiny o vstup do Evropské unie. Bylo zahájeno speciální přijímací řízení, přičemž hlasování proběhne v 16:30. (Kyiv Post)

14:40 Takto vypadá náměstí Svobody v Charkově po bombardování.

14:37 Stíhačky do Ukrajiny z Běloruska nakonec nepřiletí. Podle novináře Paula McLearyho z Politico se Polsko rozhodlo, že stíhačky zůstanou v zemi. Ke stejnému rozhodnutí mělo dojít i Slovensko.

14:34  Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) permanentně zastavila přístup Ruska a Běloruska k jejím financím.

14:30 – Ruské ministerstvo obrany, podle agentur TASS a RT, varovalo před svou akcí v Kyjevě. Podle jejich informací je možné, že během následujícího útoku na Kyjev se jeho akce dotknou i úplného středu města. Útok by tak měl být veden blízko rezidenčních čtvrtí, na něž se, podle dřívějšího prohlášení ruské strany, útočit nemělo. (Financial Times)

14:25 – EU poskytne dalších 500 milionů eur na pomoc při řešení humanitárních důsledků války na Ukrajině. (AFP)

14:23 – Během řeči ruského ministra zahraničí Sergeje Lavorova na konferenci OSN o odzbrojení odešla většina diplomatů ze sálu.

14:19 – Více než šedesátikilometrový obrněný ruský konvoj, jenž se blíží ke Kyjevu, by mohl vézt až 15 tisíc ruských vojáků, tedy jednu divizi.  (The Times

14:15 – V mezinárodní legii ukrajinské armády by mohlo sloužit i několik iráckých Kurdů. Informoval o tom novinář nacházející se s Kyjevě Oz Katerji.

14:01 – Ruská petice proti konfliktu na Ukrajině už má 1 milion podpisů. Petici Lva Ponomareva podepsala i řada významných mediálních osobností, včetně spisovatele a novináře Michaila Zygara a dokumentaristy Jurije Duda, který má na Instagramu přes 5 milionů sledujících. (CNN)

13:57 – Rusko prý plně zablokovalo přístup Ukrajiny k Azovskému moři, oznámila agentura TASS. O klíčovém přístavu v Mariupolu se zpráva nezmiňuje, město je podle jeho starosty pod neustálou palbou. (ČT24)

13:54 – Evropská unie odstřihla ruské banky od platebního systému SWIFT. Ursula von der Leyen řekla, že EU podnikne další kroky proti ruské centrální bance, aby „uzavřela kohouty Putinově válce“. (The Kyiv Independent)

13:46 – Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen se postavila za Ukrajinu. Konflikt je podle ní klíčový i pro budoucnost Evropské unie.

„Jedná se o přelomový okamžik pro naši unii. Naši bezpečnost a ochranu lidí nemůžeme považovat za samozřejmost. Musíme se za ni postavit. Musíme do ní investovat. Musíme nést svůj díl odpovědnosti,“ řekla von der Leyen. (The Kyiv Independent)

13:44 – Bývalý náčelník generálního štábu Armády České republiky: „Rusové se nedostali do pozic, které chtěli a nesplnili své cíle, zejména obsazení Kyjeva. Nyní budou používat mnohem brutálnější způsoby boje.“

Podle něj bude klíčový dnešní den a následující noc. Zapojení Běloruska do konfliktu prý příliš aktivní nebude. (ČT24)

13:37 – Světová organizace taekwondo odebrala prezidentovi Ruské federace černý pás. Oznámila také, že na jejích akcích nebudou vlát ruské vlajky ani hrát státní hymna. (Taekwondo)

13:35 – Německá pomoc v podobě humanitárních a vojenských zásob bude i nadále pokračovat, řekl kancléř Scholz. Putina znovu vyzval k mírovým jednáním a stažení vojáků z Ukrajiny. (ČT24)

13:25 – České zbrojírenské firmy nabízí Ukrajině pomoc. Zbraně zemi budou prý poskytovat za náklady. Ukrajině nabízí děla, raketomety nebo tanky. (E15)

13:23 – Britský princ Charles nazval ruský útok na Ukrajinu brutální agresí. Královská rodina se přitom obvykle k politickému dění nevyjadřuje.(ČT24)

13:12 – Kam se schovat v případě vyhlášení válečného stavu? Pražské metro pojme až 332 tisíc lidí

Počet stálých úkrytů jen na území hlavního města Prahy je přibližně 750, jejich kapacita je zhruba 147 000 osob. Strahovský tunel pojme dalších 15 000 osob, ochranný systém metra až 332 080 lidí. Více jsme psali v tomto článku.

Doporučeno
Kam se schovat v případě vyhlášení válečného stavu? Pražské metro pojme až 332 tisíc lidí Kam se schovat v případě vyhlášení válečného stavu? Pražské metro pojme až 332 tisíc lidí 1. března 2022 11:19

13:08 – Ukrajinci podle prezidenta Zelenského bojují za svou evropskou volbu a společné hodnoty. „Pokud nás Evropa nenechá, zvítězíme,“ prohlásil. (ČT24)

❗️13:07 – Další mírová jednání mezi Ukrajinou a Ruskem by mohla nastat 2. března. (NEXTA)

13:06 – Na Ukrajině zahynulo od začátku ruské invaze podle nejnovějších údajů OSN už nejméně 136 civilistů včetně 13 dětí. Dalších 400 civilistů včetně 26 dětí, utrpělo zranění během ostřelování v obytných oblastech, uvedla v úterý s odkazem na OSN zpravodajská stanice Sky News. (TASR)

12:57 – Vedení NHL přerušilo spolupráci s obchodními partnery v Rusku a pozastavilo provoz svých ruskojazyčných sociálních sítí. Zároveň vyjádřilo obavu o duševní zdraví ruských hráčů. Ti podle vedení NHL reprezentují své týmy, nikoliv Rusko a jeho agresi. (Reuters)

12:54 – Podle prezidenta Volodymyra Zelenského je ochrana Kyjeva a Charkova největší státní prioritou. Ve svém prohlášení tvrdí, že Charkov a Kyjev jsou dvěma hlavními ruskými cíli, a proto je důležité v současnosti bránit právě je. (CNN)

12:51 – Podle britského premiéra Borise Johnsona má Spojené království ještě mnoho nástrojů, jak zpřísnit sankce na jednu z největších ruských bank Sberbank. (NEXTA)

12:47 – Bývalý prezident Ruska Dmitrij Medvěděv ostře reagoval na slova francouzského ministra financí Bruna Le Maira. Ten řekl, že tvrdými sankcemi vyhlásí Francie Moskvě ekonomickou válku. 

„Dávejte si pozor na to, co říkáte, pánové,“ napsal Medvěděv na Twitter. „Často se stává, že ekonomické války nakonec přerostou v ty skutečné.“

12:41 – Afričané a Asiaté prchající z Ukrajiny: „Nechtějí nám pomoct, protože nejsme bílí.”

Afričanům a Asiatům prchajícím před válkou na Ukrajině bývá údajně znemožněno nastoupit do vlaků a autobusů. Na Ukrajině přitom žijí tisíce zahraničních studentů, kteří zde studují převážně technické a medicínské obory. Psali jsme o tom v tomto článku.

Doporučeno
Afričané a Asiaté prchající z Ukrajiny: „Nechtějí nám pomoct, protože nejsme bílí” Afričané a Asiaté prchající z Ukrajiny: „Nechtějí nám pomoct, protože nejsme bílí” 1. března 2022 12:00

12:40 – Útok na Charkov si vyžádal minimálně deset mrtvých a 35 zraněných. Prezident Ukrajiny Zelenskyj nazval Rusko teroristickým státem. (ČT24)

12:38 – Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov tvrdí, že je brzy na to, dělat závěry z ukrajinsko-ruských mírových jednání. Peskov uvedl, že ruská delegace informovala ruského prezidenta Vladimira Putina o obsahu rozhovorů. (TASR)

12:37 – Litevský prezident Gitanas Nauséda varoval, že se žádná země v Evropě nemůže cítit v bezpečí. Myslí si, že když padne Ukrajina, Putin bude pokračovat a bude chtít zabrat Pobaltí. 

„Ukrajina je cílem číslo jedna, ale když nedokážeme podpořit Ukrajinu a ona padne, buďme si jistí, že my budeme další a že Rusko zaklepe i na naše dveře“. Obává se, že Rusko zaútočí na pobaltské státy, tedy Litvu, Lotyšsko a Estonsko. (CNN)

12:33 – Maďarsko podporuje udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině v co nejrychlejší době. Podporuje tak iniciativu prezidentů, kteří k rychlému zapojení Ukrajiny do EU vyzvali. (Politico

12:25 – Mezinárodní bruslařská unie vyloučila ruské a běloruské sportovce z mezinárodních akcí. (Reuters)

12:24 – Netflix kvůli konfliktu na Ukrajině vyřadí z nabídky pořady ruské státní televize. Vysílání dvaceti ruských kanálů ode dneška nařizuje loňské rozhodnutí ruského komunikačního úřadu. (Politico)

12:21 – Turecký prezident Erdogan v pondělí mluvil se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem o jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou, která se ten den uskutečnila blízko bělorusko-ukrajinských hranic. V úterý o tom informovala agentura AP.


Erdogan běloruskému prezidentovi v telefonickém rozhovoru řekl, že Turecko jako člen NATO bude pokračovat v úsilí o ukončení války a obnovení míru, informoval v prohlášení úřad tureckého prezidenta. (TASR)

12:11 – Ruská armáda po posílení jednotek obnovila útok na severovýchodním přístupu do Kyjeva. Na jihu od města se cílem raketové palby staly obytné domy ve městech Vasylkiv, Kalynivka a Bila Cerkva. Vojáci pronikli také do rezidenčních čtvrtí v Chersonu. Pod neustálou palbou je také město Mariupol, které představuje důležitý strategický bod. (ČT24)

12:05 – Během výbuchu v druhém největším ukrajinském městě Charkově bylo zraněno přes 20 lidí. Poškozena byla administrativní budovat a přilehlá stavba. Lidé jsou stále uvězněni pod sutinami. To uvedl jeden ze zaměstnanců Státní služby pro mimořádné situace ve videu, které instituce zveřejnila na Facebooku. (CNN)

11:59 – Volodymyr Zelenskyj jmenuje generálmajora Mykolu Žyrnova vojenským velitelem obrany Kyjeva. Kličko bude i nadále starostou, ale řešit bude především civilní záležitosti.

11:56 – Kraje budou chtít s vládou jednat o proplacení pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Návrh financování bude zpracovávat ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN). (ČT24)

11:55 – Podle britského premiéra Borise Johnsona je Spojené království připraveno sankce proti Rusku dále stupňovat. Johnson prohlásil, že ruský prezident Putin je připraven použít barbarskou taktiku proti civilnímu obyvatelstvu. (BBC

11:51 – Britské ministerstvo financí přidalo ruskou banku Sberbank na sankční seznam. Banka v Ruské federaci patří k největším poskytovatelům hypotečních úvěrů. (TASR)

11:47 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nazval ruský útok na Charkov terorismem a Ruskou federaci teroristickou zemí.

11:46 – Ruské banky, na které byly uvaleny sankce, již nebudou moci vydávat karty Visa ani Mastercard. (Nexta)

11:31 – Evropský parlament bude v úterý odpoledne mimořádně jednat o situaci na Ukrajině, která byla napadena ruskou armádou. K zákonodárcům se prostřednictvím internetu připojí i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom předsedkyně EP Roberta Metsola.


„Evropský parlament se sejde ve 12:30 s cílem diskutovat o ruské invazi na Ukrajinu. Přidají se k nám i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a předseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk. Vystoupí také předseda Evropské rady Charles Michel, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen, vysocí představitele EU pro zahraniční věci a Josep Borrell představí svou bezpečnostní politiku“ napsala Metsola na Twitter. (TASR) 

11:20 – Mapa od Refresheru vycházející z dat agentury AFP ukazuje, kolik válečných uprchlíků z Ukrajiny už přešlo přes hranice do sousedních zemí. Jde o data ke včerejšku.

mapa
Zdroj: Refresher / Eliška Kubů

11:16 – Ruský ministr Šojgu řekl, že Rusko bude pokračovat s operací na Ukrajině až do splnění cílů. Ministr Lavrov tvrdí, že se Ruská federace musí postavit nebezpečí, že se na Ukrajině objeví jaderné zbraně. Většina delegací v Ženevě jeho projev bojkotovala. (ČT24)

❗️11:10 – Běloruské jednotky se podle ukrajinského parlamentu dostaly do Černihivské oblasti, aby pomohly Rusku v boji proti Ukrajině. (The Kyiv Independent)

❗️11:07 – Ukrajinský reportér Ilja Ponomarenko: Nepřátelští ozbrojenci vnikli do Chersonu.

11:05 – Výzkumný pracovník a odborník na pozemní vojenské operace a válečnou vědu z britského Královského institutu obranných a bezpečnostních studií Jack Watling tvrdí, že z jihu Běloruska postupuje vysoký počet ruských vojáků a začínají si vytvářet pozice k tomu, aby mohli zaútočit na Kyjev


Britský expert také uvedl, že během pondělního ostřelování Charkova Rusko použilo salvové raketomety, které do oblasti vystřelily velké množství neřízených rakiet. Dle jeho slov zároveň existují důkazy, že některé z nich obsahovaly kazetovou munici.


Watling dodal, že ukrajinská armáda už neoperuje v tzv. vojenských formacích, ale momentálně zůstává na poměrně pevně ukotvených obranných pozicích a působí spíš jako součást operací vykonávaných spolu s územní obranou a s dobrovolnickými silami. (TASR)

 

10:57 – Provozovatel německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 propustil všechny zaměstnance. Oznámil to švýcarský ministr hospodářství. Německo projekt zastavilo ve středu. (ČT24)

10:51 – Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo pravidelný přehled ruských obětí a škod. Jde o informace, které ale nelze nezávisle ověřit. Obě strany se totiž snaží vykreslit se v co nejlepším světle.

10:49 – Někteří ruští vojáci se vzdávají. (Ilja Ponomarenko)

10:46 – Obyvatelé strategicky důležitého ukrajinského města Mariupol se po intenzivních ruských útocích ocitli bez elektřiny, řekl guvernér doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Došlo prý i k civilním obětem.


Města Mariupol a Volnovacha se sice podle Kyrylenka drží, starosta Mariupolu však upozornil, že jeho město je pod soustavným tlakem ruských raket.


„Naše obytné čtvrti ostřelují už pět dní. Sužuje nás dělostřelectvo, ostřelují nás (salvovými raketomety) GRAD, zasahuje nás letectvo,“ řekl Vadym Bojčenko v přímém přenosu v ukrajinské televizi. (TASR, Reuters, AFP)

10:38 – Ministerstvo školství podpoří Ukrajinu 150 miliony korun. Podpoří ukrajinské vysokoškolské studenty, kteří se rozhodnou studovat v České republice. Pomoc je určena těm, kteří se obávají pokračovat ve studiu na Ukrajině, nebo je jim to kvůli ruské invazi znemožněno.

10:35 – Maďarsko na Ukrajinu nepošle ani vojáky ani zbraně. Podle Orbána nechce země ohrozit bezpečnost maďarských vojáků. Země bude ale Ukrajinu podporovat mírovými kroky společně s ostatními státy EU.

10:30 – Prokurátor Mezinárodního soudního dvora Karim Khan řekl, že plánuje zahájit vyšetřování možných ruských válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na Ukrajině. Kyjev podle velvyslance při OSN toto rozhodnutí vítá. (ČT24)

10:25 – Na Praze 11 se na místě Opatovská 874 otevřelo nové místo, kde lidé mohou poskytnout pomoc napadené Ukrajině. Materiální pomoc bude prostřednictvím Českého červeného kříže distribuována přímo na Ukrajinu. 

10:22 – Bitcoin od ruské invaze na Ukrajinu narostl asi o 13 %. Obě strany do kryptoměny převádí své peníze. (ČT24)

10:14 – Podle starosty Mariupolu je město pod silnou palbou. Útočí se na civilisty včetně žen a dětí. Vůdce doněckých separatistů Pušilin řekl, že chce Mariupol dobýt ještě dnes. (ČT24)

10:12 – Po ruském útoku na centrum Charkova bylo zraněno nejméně šest osob včetně jednoho dítěte. Střela kromě náměstí zasáhla i přilehlou administrativní budovu. (The Kyiv Independent)

10:11 – Izrael na humanitární pomoc Ukrajině posílá 100 tun léků, zdravotnického vybavení, stanu i dalšího potřebného materiálu. Oznámil to ministr zahraničí.

10:08 – Bělorusko se k ruské invazi nepřipojí. Alexandr Lukašenko to sdělil státním médiím.

„Běloruská armáda se bojů nikdy neúčastnila a ani nezúčastní. Rusko s námi navíc tuto otázku ani neotevřelo. Nehodláme se akce na Ukrajině zúčastnit ani v budoucnu, není to zapotřebí,“ řekl Lukašenko.

Ještě v pondělí přitom existovaly obavy, že se Bělorusko k útokům na Kyjev přidá. Podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí Neda Prince Rusko zesměšnilo suverenitu Běloruska ještě před zahájením invaze na Ukrajinu. (BBC)

9:56 – Šéf ruského letiště Šeremetěvo Alexandr Ponomarenko včera odstoupil funkce poté, co byl zařazen na sankční seznam EU. (RBC)

9:47 – Čeští poskytovatelé televizního vysílání budou blokovat ruskou propagandu. Zůstanou jen apolitické pořady. Deník Právo to zjistil od O2, Vodafone i Telly.

9:38 – YouTube v rámci Evropy zablokovalo kanály Sputniku a RT. (AFP)

9:35 – Ukrajinský prezident Zelenskyj ve videu na Instagramu odsoudil útok ruských raket na Charkov. Podle něj Rusko vědělo, kam rakety střílí, a je proto nutné, aby se za své činy zodpovídalo mezinárodnímu soudu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

9:34 – Ruské bezpečnostní složky zadržely již asi 6 500 lidí kvůli demonstracím proti konfliktu na Ukrajině. Úřady demonstrace nepovolují údajně kvůli covidovým restrikcím a obavám o bezpečnost. (ČT24)

9:28 – Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba volá po kompletní izolaci Ruska a ještě tvrdších sankcích ze strany Západu. Na Twitter to napsal v reakci na dnešní bombardování druhého největšího města Ukrajiny Charkova.

❗️9:24 – V leteckém boji zemřel jeden z nejlepších ukrajinských letců plukovník Oleksandr Oksančenko. (Ilja Ponomarenko)

9:20 – Francouzský ministr financí: Sankce ze strany EU způsobí naprostý kolaps ruské ekonomiky. (NEXTA)

9:18 – Dominic Raab, britský vicepremiér, tvrdí, že Británie uchová všechny důkazy o ruských válečných zločinech. Bude dělat všechny kroky, které povedou k zastavení ruské mašinérie. Bezletový prostor nad Ukrajinou ale podle něj mezinárodní společenství nezvažuje, protože by prý mohlo konflikt eskalovat kvůli obavám ze sestřelování ruských letadel. (BBC)

9:10 – Finsky parlament dnes začne diskusi o vstupu do NATO. Podle Severoatlantické aliance by mohlo být Finsko přijato do 24 hodin po schválení parlamentem. (Nexta)

9:01 – Kapela Green Day zrušila svůj květnový koncert v Moskvě v reakci na konflikt na Ukrajině. Oznámila to přes Stories na Instagramu.

9:00 – Čínské velvyslanectví začalo s evakuací svých obyvatel z Ukrajiny. (BBC)

8:53 – Při bombardování měst Charkov a Černihiv zemřely desítky lidí. Rusové vybombardovali obchodní centrum i náměstí. (BBC)

8:48 – Kyjev za posledních pár hodin hlásí již třetí nálet. Městem se ozývají sirény a nahánějí lidi do krytů.

8:47 – Brno vypovědělo partnerskou smlouvu s Moskvou a Voroněži. Místo toho navázalo partnerství s Lvovem. Zastupitelstvo města to schválilo. (ČT24)

8:45 – Vojenský akademik Jack Watling pro BBC uvedl, že Rusko má na Ukrajině 75 % svých ozbrojených sil. Velká část vojsk postupuje z Běloruska a připravuje podle něj útok na Kyjev. Ukrajinská armáda podle něj funguje v pevných formacích a stává se stále více součástí teritoriální obrany a dobrovolnických sil. (BBC

8:39 – Podle médií přiznal ztráty také čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. Mezi jeho lidmi, kteří bojují po boku s Ruskem, padli podle něj dva lidé a šest jich bylo zraněno. (ČT24)

8:35 – OSN očekává v následujících týdnech až čtyři miliony uprchlíků z Ukrajiny. 520 tisíc lidí již ze země uteklo. Organizace spojených národů navíc nezahrnuje ty občany, kteří utekli do Ruska.

❗️8:25 – Masivní exploze v centru Charkova:

8:23 – Ukrajina prodává dluhopisy na financování ozbrojených sil. Jeden roční dluhopis se bude prodávat za přibližně 33 dolarů. Úroková sazba bude podle ukrajinského ministerstva financí stanovena v aukci. Výnosy poputují na financování zbrojení.

8:16 – Tchaj-wan se připojí k odstřižení Ruska od platebního systému SWIFT. Bude také „pečlivě kontrolovat“ výrobky vyvážené do Ruska v souladu s Wassenaarským ujednáním. Pokud nebudou existovat legitimní důvody, proč do Ruska zboží vyvézt, Tchaj-wan jej federaci neposkytne. (CNN

8:07 – Podle ukrajinské armády padlo v bojích již 5 710  Rusů.

8:05 – Australská vláda podpoří Ukrajinu vojenským vybavením a humanitární pomocí v celkové výši 105 milionů australských dolarů. V uterý o tom s odkazem na premiéra Scotta Morrisona informovala agentura DPA. (TASR) 

❗️8:01 – Ukrajinská média informují o raketovém útoku na Charkov. Podle nich měl zasáhnout přímo centrum města na náměstí Svobody. 

7:55 – Meta bude v rámci celé EU blokovat přístup k RT a Sputniku. Podle Nicka Clegga ze společnosti Meta dostává firma od představitelů členských států opakované žádosti, aby vůči dezinformačním webům podnikla nějaké kroky. Společnost nadále jedná s vládami evropských států o dalších krocích.

❗️7:52 – Velvyslanec při EU Vsevolod Čentsov předal svému francouzkému kolegovi Philippe Léglise-Costovi prezidentem podepsanou žádost o přijetí Ukrajiny do EU. 

7:48 – Ukrajinský pivovar Pravda začal místo piv vyrábět Molotovovy koktejly, aby pomohl obyvatelům bránit se proti ruským útokům. Část posílá do Lvova a do Kyjeva. (DW News)

❗️7:45 – V Charkově se ozývají sirény. Vyzývají obyvatele, aby se ukryli v nejbližším krytu.

7:42 – Ukrajinští představitelé potvrdili, že při nedělním dělostřeleckém útoku na ukrajinskou základnu zemřelo nejméně 70 vojáků. K útoku došlo na základně Ochtyrka v Sumské oblasti. Ta je v současnosti stále v obležení ruských ozbrojenců. 

7:38 – Město Hostomel na Kyjevsku je zdecimované válkou. Video zveřejnil reportér The Kyiv Independent Ilja Ponomarenko.

7:35 – Ukrajina prohlásila, že jí Spojené státy nabídly další pomoc v boji proti Rusku. Podle ministra zahraničí Dmytra Kuleby se bude jednat o další balíček sankcí i dodávku zbraní na Ukrajinu. Dokud bude Rusko útočit, je podle něj třeba činit nové a nové kroky. (ČT24)

7:32 – Město Cherson je obklíčeno ruskými vojáky. „Vojáci a vojenská technika město oblíčili ze všech stran. Na výjezdech zřídili kontrolní stanoviště,“ říká novinářka Alyona Panina. (The Kyiv Independent)


Ukrajina se i šestý den drží a odráží úspěšně ruské útoky. V noci na úterý se jí podle ministerstva podařilo sestřelit pět ruských stíhaček

V pondělí proběhla jednání mezi oběma stranami, během nich ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil na svém Instagramu fotku, jak podepisuje žádost o přijetí Ukrajiny mezi země Evropské unie.

K udělení okamžitého statusu kandidátské země EU a k zahájení přístupových jednání vyzval mimo jiné i prezident Miloš Zeman.

Zpět
Sdílet
Diskuse