Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. března 2022 v 17:39
Čas čtení 1:00
Tereza Patočková

Ukrajina spustila náborový web pro cizince, kteří se chtějí zapojit do války

Ukrajina spustila náborový web pro cizince, kteří se chtějí zapojit do války
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

„Pokud máte vojenskou výstroj jako jsou helmy či neprůstřelné vesty, doporučujeme vzít si je s sebou," uvádí Ukrajina na svých stránkách pro armádní dobrovolníky.

Ukrajina spustila webové stránky fightforua.org pro cizince, kteří se chtějí v rámci mezinárodní legie zapojit do obrany země proti ruské vojenské agresi. Stránky poskytují všechny potřebné a praktické informace pro zájemce o službu v legii. Informoval o tom server Bloomberg.

Ukrajina svolává cizince, kteří se chtějí přidat k našemu boji za mír a demokracii v Evropě i ve světě,“ oznámil v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Už prvního března podepsal dekret zajišťující vízum dobrovolníkům.

Doporučeno
Václavák opět zaplnily desítky tisíc demonstrantů. Za Ukrajinu držely tři minuty ticha, připojil se Zelenskyj Václavák opět zaplnily desítky tisíc demonstrantů. Za Ukrajinu držely tři minuty ticha, připojil se Zelenskyj 4. března 2022 v 20:58

Premiér Petr Fiala už ve čtvrtek uvedl, že Češi, kteří se budou chtít zapojit do války budou mít garantovánu beztrestnost. „Domluvili jsme se, že můžeme garantovat beztrestnost formou abolice prezidenta s mojí kontrasignací,“ řekl Fiala novinářům po dohodě s prezidentem Milošem Zemanem. Podle Pražského hradu do čtvrtka požádalo o abolici na 300 Čechů.

Lidé, jež nemají ukrajinské občanství a chtějí vstoupit do Mezinárodní obranné legie Ukrajiny mají dle webu následovat sedm kroků. V první řadě se mají obrátit na ukrajinské velvyslanectví ve své zemi. Přihlásit se mohou osobně, telefonicky i emailem.

Doporučeno
Putin by považoval vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou ze strany jakékoliv země za její účast v konfliktu Putin by považoval vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou ze strany jakékoliv země za její účast v konfliktu 5. března 2022 v 16:02

„Pokud máte k dispozici vlastní vojenskou výstroj jako oblečení, helmy či neprůstřelné vesty, doporučujeme vzít je s sebou," uvádí ukrajinská vláda na stránkách s názvem Fight for UA. Smlouvu o vstupu do legie podepíše zájemce až poté, co dorazí na místo, které mu určí ukrajinská strana.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek oznámil, že první dobrovolníci ze zahraničí, jež chtějí za Ukrajinu bojovat, již dorazili. Rusko všechny zájemce ze zahraničí varovalo, že s nimi nebude zacházeno jako s válečnými zajatci, ale budou postaveni před vojenský soud.

Domů
Sdílet
Diskuse