Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2022 v 19:08
Čas čtení 1:10
Ilona Hobzová

Do Česka mezi uprchlíky neproudí amnestovaní zločinci. Centrum proti terorismu i policie vyvracejí dezinformace

Do Česka mezi uprchlíky neproudí amnestovaní zločinci. Centrum proti terorismu i policie vyvracejí dezinformace
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Uprchlíci procházejí podle úřadů mnoha kontrolami.

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám varovalo před dezinformacemi o ukrajinských uprchlících. Začalo se totiž šířit, že mezi uprchlíky, kteří utíkají před válkou, jsou amnestovaní zločinci. Podobné informace popřela i Policie ČR.

Doporučeno
Příběhy uprchlíků: Když byla rodina na Ukrajině, brečela jsem každý den (Reportáž) Příběhy uprchlíků: Když byla rodina na Ukrajině, brečela jsem každý den (Reportáž) 10. března 2022 v 7:00

„Rozmohla se nám tu další dezinformace. Mezi lidmi prchajícími před válkou na Ukrajině jsou údajně amnestovaní zločinci. Je to lež a jde o strašení s cílem vyvolat paniku,“ uvedlo v pátek Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH). Dodalo, že 80 % dospělé populace prchající z Ukrajiny tvoří ženy.

Všichni uprchlíci jsou navíc ještě před příchodem do ČR kontrolováni na vnější schengenské hranici mezi Ukrajinou a Slovenskem. Totožnost všech je ověřována i po příchodu do ČR

Vyjádření CTHH podpořila i policie. „Každý cizinec v rámci procesu udělení víza za účelem strpení prochází bezpečnostní prověrkou, tj. lustrací v informačních systémech. Kriminalisté podobné hrozby v zájmovém prostředí nezaregistrovali a nemáme žádné info o tom, že by se na našem území takovéto osoby pohybovaly,“ uvedla policie. Dodala, že žádné podezřelé informace nemá ani v případě dovozu nelegálních zbraní.

Za uprchlíky do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině se před pár dny vydala i redakce REFRESHERu. Přečti si příběhy několika lidí z Ukrajiny, se kterými jsme si popovídali.

Domů
Sdílet
Diskuse