Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2022 12:18
Čas čtení 2:32
Vojtěch Vanda

Šéf Disney se omluvil všem LGBTQ+ zaměstnancům. Kvůli kontroverznímu zákonu firma pozastaví politické dary

Šéf Disney se omluvil všem LGBTQ+ zaměstnancům. Kvůli kontroverznímu zákonu firma pozastaví politické dary
Zdroj: The Walt Disney Company
NEWS DISNEY LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Zaměstnancům Pixaru, kteří patří ke LGBTQ+ komunitě, se nelíbilo, že Disney veřejně neodsoudilo novelu floridského zákona „Don't Say Gay“. CEO firmy Disney Bob Chapek se za to všem zaměstnancům komunity omluvil.

Novela zákona o rodičovských právech, jíž se přezdívá „Don't Say Gay“ (Neříkej gay), na Floridě prošla v úterý, což vzbudilo spoustu kontroverze. Ta se objevila i ve studiu Pixar, jež je dceřinou společností The Walt Disney Company. Zaměstnanci firmy, hlásící se ke LGBTQ+ komunitě, tvrdili, že společnost cíleně cenzuruje snahy o obsah, který by vyjadřoval náklonnost k homosexualitě. 

Navíc se jim nelíbilo, že společnost tuto novelu veřejně neodsoudila. Od pátku by ale mělo být všechno jinak. Podle webu Variety se CEO Disney Bob Chapek za původní neaktivitu zaměstnancům hlásící se s LGBTQ+ komunitě omluvil a k tomu slíbil, že firma na Floridě pozastaví politické dary.

Doporučeno
Chtějí zamezit diskusi o genderové identitě na školách. Zákonodárci na Floridě schválili kontroverzní návrh zákona Chtějí zamezit diskusi o genderové identitě na školách. Zákonodárci na Floridě schválili kontroverzní návrh zákona 25. ledna 2022 13:45

Kontroverze vládne ve firmě od pondělí minulého týdne, kdy Chapek skrze firemní korespondenci uvedl, že se rozhodl, že nezaujme vůči nové legislativě veřejný postoj

„Největší dopad, který můžeme mít na vytváření inkluzivnějšího světa, je prostřednictvím inspirativního obsahu, který produkujeme, vstřícné kultury, kterou zde vytváříme, a různorodých komunitních organizací, které podporujeme, a to včetně těch, které zastupují LGBTQ+ komunitu,“ napsal Chapek.

Dle jeho vyjádření navíc společnost Disney nepodporovala konkrétně politiky, kteří by stáli za novelou, nýbrž „Republikány a Demokraty, kteří následně zaujali pozice na obou stranách legislativy“. 

Otočka

Vše se ale změnilo v pátek, kdy po týdnu plném stížností ze strany zaměstnanců firem Pixar i Disney Chapek otočil. Mezitím totiž novela zákona úspěšně prošla legislativním procesem a bylo tudíž jasné, že se veřejný prostor bez jeho komentáře neobejde.

CEO společnosti odsoudil tuto novelu poprvé ve středu na schůzce akcionářů Disney. Zároveň nabídl 5 milionů dolarů organizaci pro politický lobbing za práva LGBTQ+ komunity The Human Rights Campaign (HRC). Její vedení ale dar odmítlo.

„HRC nepřijme tyto peníze, dokud neuvidí, že Disney staví na veřejném závazku spolupráce s obhájci LGBTQ+ komunity, aby se nebezpečné návrhy zákonů, mezi kterými tato novela zákona jistě je, nestaly nebezpečnými zákony,“ uvedla prozatímní předsedkyně HRC Joni Madison.

Páteční interní e-mail zaměstnanců měl následně potvrdit jasné stanovisko vedení Disney, ve kterém je jasně uvedena podpora LGBTQ+ komunity. „Tím, že jsem s vámi mluvil, četl vaše zprávy a potkával vás, jste mi pomohli si lépe uvědomit, jak bolestivé pro vás naše ticho bylo. Je jasné, že se nejedná pouze o problém s návrhem zákona na Floridě, ale je to další výzva pro lidská práva,“ napsal Chapek ve zprávě.

Doporučeno
Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí 17. dubna 2024 14:00

„Potřebovali jste po mně, abych byl silnějším spojencem v boji za lidská práva a já jsem vás zklamal. Omlouvám se,“ uvedl CEO firmy. „Musíme využít svého vlivu k prosazování toho dobrého nejen vyprávěním příběhů zahrnujících úplně všechny, ale také postavením se za práva všech,“ dodal.

Chapek proto slíbil, že jeho společnost bude podporovat práva LGBTQ+ komunity hlasitěji a k tomu pozastavilo veškeré politické dary ve státě Florida.

Don't Say Gay

Návrh zákona o rodičovských právech je nová legislativa, jejímž cílem je zamezit diskusi o sexuální orientaci a genderové identitě ve školách. Tím, že byl zákon schválen, učitelé na Floridě nemohou ve školách mluvit o tématech, která nejsou „přiměřená věku nebo vývojově vhodná pro studenty.“

Konkrétně se píše o porušení „základního práva rozhodovat o výchově a kontrole svých dětí“. Pokud by rodiče měli pocit, že byl tento zákon porušen, měli by právo dát celý incident k soudu a žádat náhradu škody.

Doporučeno
„Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy 18. března 2024 14:01

Přitom je dokázáno, že podobná konverzace ve škole může být nejen užitečná, ale také nutná. Podle studie organizace Trevor Project komunikace odlišností genderu a sexuality ve školách snížila pravděpodobnost spáchání sebevraždy až o 23 %

Domů
Sdílet
Diskuse