Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2022 v 17:51
Čas čtení 1:00
Radim Šlechta

Písek ze Sahary se dostane i do Česka. Oblohu může obarvit na červeno

Písek ze Sahary se dostane i do Česka. Oblohu může obarvit na červeno
Zdroj: Unsplash/Henry Dick/volně k užití
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Meteorologové upozorňují na netradiční jev. Zasáhne převážně jižní Čechy.

Několik míst v Evropě zasáhl skutečně neobvyklý meteorologický jev. Obyvatelé našli na svých autech, okenicích nebo balkonech písek ze Sahary. Ten v noci z úterka na středu podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) doputuje i do České republiky. Obloha se zbarví na červeno a jemný prach může podle meteorologů dopadnout i na zem.

Doporučeno
Energy drinky mohou být i život ohrožující. Nutriční odborníci vysvětlují, proč je jejich časté pití nebezpečné Energy drinky mohou být i život ohrožující. Nutriční odborníci vysvětlují, proč je jejich časté pití nebezpečné 18. března 2022 v 13:00

Prach pokryl v noci na úterý několik míst ve Španělsku. Částečky, které pochází ze Sahary, jsou poměrně běžné na Kanárských ostrovech, v ostatních místech ve Španělsku se ale jev známý jako calima příliš nevyskytuje. Španělská meteorologická služba zaznamenala zhoršené ovzduší a pravděpodobně se jedná o jeden z největších přesunů písku ze Sahary za poslední desítky let. 

Písek se dostane i k nám

Španělsko ale nebude jedinou zemí, kam se části písku a prachu z pouště dostanou. V noci na středu mají zasáhnout Anglii, Francii, Německo, Rakousko, ale i Českou republiku„V Česku bude saharské prachové částice z ovzduší vymývat déšť během noci na středu a mohou se usazovat na zemi,“ píše Český hydrometeorologický ústav.

Doporučeno
Zkusil jsem měsíc nepít alkohol. Takto to dopadlo Zkusil jsem měsíc nepít alkohol. Takto to dopadlo 15. března 2022 v 7:00

Jev, se kterým se setkáš hlavně na jihu Čech, vzniká na Sahaře ve chvíli, kdy se uvolní velké množství písku do vzduchu. Následně jej vítr dokáže zanést i do vzdálených míst, jako jsou okolní africké státy nebo i právě Česko.

Domů
Sdílet
Diskuse