Ananas jako ryba. Je to tak, na rybí omáčka živočicha nepotřebuješ.
Pokud ses dostal k receptu na veganskou rybí omáčku, dost pravděpodobně jsi narazil na náš článek s receptem na veganské pho. Tím jsme se řídili dost důkladně. Nechtěli jsme totiž koupit něco, čím bychom svůj veganský pokrm pokazili. Proto jsme se rozhodli uposlechnout rady v receptu a udělat si i vlastní rybí omáčku stoprocentně bez ryby. Návod, jak na ni, vytvořila bloggerka Monika Duong alias Chay.
♦ 1 ks čerstvého zralého ananasu (1,2 kg, oloupaný 670 g)
♦ 100 g mořské soli
♦ 4 lžíce sójové omáčky
♦ 1,5 l studené vody
♦ 80 g třtinového cukru
♦ 1 hrst (10 g) mořských řas wakame nebo kombu
Postup:
1) Nejprve zbav ananas slupky a nakrájej jej na malé kousky. Zde využiješ i tvrdý střed ovoce, který společně s kousky vložíš do hrnce se solí, sójovkou, vodou, třtinovým cukrem a řasami. Směs promíchej a přiveď k varu, pak stáhni teplotu na mírný plamen a nech obsah hrnce hodinu probublávat.
2) Po 25 minutách vyjmi z hrnce mořské řasy, aby se nerozvařily. Ochutnej a podle chuti doslaď, dosol nebo dochuť sójovou omáčkou. Provařuj dalších 35 minut. Po hodině vaření se omáčka zredukuje zhruba na polovinu.
3) V posledním kroku vylov ananas a sceď omáčku přes plátýnko nebo jemný cedník, abys získal čirou tekutinu. Omáčku nech ještě jednou projít varem, pak ji nech vychladnout a nalij do skleněné lahve, kterou nejprve propláchneš horkou vodou.
Výsledek byl opravdu lepší, než jsme čekali. Veganská rybí omáčka našla místo v naší kuchyni prakticky okamžitě!