Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. dubna 2022 16:44
Čas čtení 1:12
Vojtěch Vanda

Náhražka rybí omáčky: Udělej si doma veganskou verzi

Náhražka rybí omáčky: Udělej si doma veganskou verzi
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
GASTRO VEGANSKÉ RECEPTY VEGANSTVÍ
Uložit Uložené

Ananas jako ryba. Je to tak, na rybí omáčka živočicha nepotřebuješ.

Pokud ses dostal k receptu na veganskou rybí omáčku, dost pravděpodobně jsi narazil na náš článek s receptem na veganské pho. Tím jsme se řídili dost důkladně. Nechtěli jsme totiž koupit něco, čím bychom svůj veganský pokrm pokazili. Proto jsme se rozhodli uposlechnout rady v receptu a udělat si i vlastní rybí omáčku stoprocentně bez ryby. Návod, jak na ni, vytvořila bloggerka Monika Duong alias Chay.

V minisérii 5 veganských receptů na oblíbená jídla bez živočišných produktů jsme dali dohromady recepty, jež našly způsob, jak zachovat charakter populárních pokrmů, když vynecháš živočišnou složku. Dokážeme ti, že nejen pho, ale i cheesecake nebo rybí omáčka, jejichž chuť se obvykle váže k masu, vejci či dalším živočišným produktům, se dají chutně a zdravě vytvořit i bez nich.
Doporučeno
5 veganských receptů na oblíbená jídla, v nichž ti živočišné produkty chybět nebudou 5 veganských receptů na oblíbená jídla, v nichž ti živočišné produkty chybět nebudou 23. března 2022 11:30
Ingredience (na 600 ml):

♦ 1 ks čerstvého zralého ananasu (1,2 kg, oloupaný 670 g)
♦ 100 g mořské soli
♦ 4 lžíce sójové omáčky
♦ 1,5 l studené vody
♦ 80 g třtinového cukru
♦ 1 hrst (10 g) mořských řas wakame nebo kombu

vegan rybí omáčka
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Postup:

1) Nejprve zbav ananas slupky a nakrájej jej na malé kousky. Zde využiješ i tvrdý střed ovoce, který společně s kousky vložíš do hrnce se solí, sójovkou, vodou, třtinovým cukrem a řasami. Směs promíchej a přiveď k varu, pak stáhni teplotu na mírný plamen a nech obsah hrnce hodinu probublávat.

2) Po 25 minutách vyjmi z hrnce mořské řasy, aby se nerozvařily. Ochutnej a podle chuti doslaď, dosol nebo dochuť sójovou omáčkou. Provařuj dalších 35 minut. Po hodině vaření se omáčka zredukuje zhruba na polovinu.

vegan rybí omáčka
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER


3) V posledním kroku vylov ananas a sceď omáčku přes plátýnko nebo jemný cedník, abys získal čirou tekutinu. Omáčku nech ještě jednou projít varem, pak ji nech vychladnout a nalij do skleněné lahve, kterou nejprve propláchneš horkou vodou.

Výsledek byl opravdu lepší, než jsme čekali. Veganská rybí omáčka našla místo v naší kuchyni prakticky okamžitě!

Domů
Sdílet
Diskuse