Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2022 8:30
Čas čtení 3:16
Dominik Vetrák

Kdo je Mr. Knight v seriálu Moon Knight a kolik odlišných osobností se skrývá v hlavě Stevena Granta?

FILMY A SERIÁLY MARVEL MOON KNIGHT
Uložit Uložené

Vysvětlujeme události prvních dvou epizod seriálu Moon Knight.

Moon Knight má za sebou první dvě epizody a nám se zatím nejnovější seriál od Marvel Studios docela zamlouvá. První epizodě jsme vyčítali hlavně neoriginální práci s kamerou a nepříliš povedené vizuální efekty tvořené počítači. A i když je ve druhé části stále vidět nedokonalost počítačových efektů, práce s kamerou, střih a celková režie se zlepšila.

Možná za to může i fakt, že druhá epizoda má jiné režiséry než ta první. V každém případě seriál postupně nabírá na obrátkách. Obzvlášť hezká byla honička Moon Knighta se šakalem na střechách v Londýně.

Doporučeno
10 nejlepších filmů Dwayna Johnsona 10 nejlepších filmů Dwayna Johnsona 4. dubna 2022 9:30

Chaotický děj a rozdílné osobnosti

V seriálu se toho začíná dít stále více a divák, který nemá načtené komiksy, zřejmě nechápe všechny souvislosti. Problémem je, že hlavní hrdina seriálu trpí poruchou osobnosti, takže se „přepínáme“ mezi sledováním dvou zcela odlišných lidí ve stejném těle.

V první řadě zde máme amerického speciálního žoldnéře Marca Spectora, který je členem výpravy do Egypta. Něco se však pokazí a on se těsně před smrtí v nehostinné poušti propadne do hrobky.

Umírá na následky svých zranění, ale v tom se objeví egyptský bůh měsíce Konshu a navrhne mu partnerství. Marc se stane Konshuovým avatarem a vykonavatelem jeho moci na Zemi, kde Konshu nemá téměř žádnou fyzickou moc. Na oplátku Marc přežije a stane se něco jako nadčlověkem se super silou a dalšími schopnostmi. Zdá se, že od té doby v seriálu uběhla už léta. 

Marc v komiksech trpí poruchou osobnosti, což se jen umocnilo poté, co ho Konshu zachránil a dal mu schopnosti. V jeho hlavě začali žít další lidé. V seriálu od začátku poznáváme Londýňana Stevena Granta, pracovníka muzea, který trpí spánkovou poruchou.

Moon Knight
Zdroj: Marvel Studios

Rozdíly v komiksech

V komiksech je Steven milionář, který vyrábí zbraně a pomůcky pro samotného hrdinu Moon Knighta. Peníze získal tak, že investoval to, co měl naspořeno Marc Spector jako původní identita. Jak vidíš, v seriálu je Steven Grant naprosto odlišný než v komiksech. 

Doporučeno
10 věcí, které musí Marvel změnit v roce 2024, abychom si ho zase zamilovali 10 věcí, které musí Marvel změnit v roce 2024, abychom si ho zase zamilovali 8. ledna 2024 12:00

Spector si vyvinul také alter ego taxikáře Jaka Lockleyho, který pro Moon Knighta získává informace přímo „z ulice“. Toho jsme v seriálu ještě neviděli, ale je možné, že se ukáže v dalších epizodách. V prvních dvou se totiž dají nalézt indicie k tomu, že Marc má v hlavě ještě nějakou další identitu (daná identita mohla Stevenovi koupit novou rybu).

Tělo v této scéně ovládal Steven Grant. Kontrolu předal Marcovi Spectorovi a ten se okamžitě změnil na Moon Knighta, když aktivoval svůj kostým.

Na závěr je zde samotný Moon Knight, hrdina v bílém kostýmu, který bojuje se zločinem. Alespoň tak tomu je v komiksech. Seriál však k identitám Marca Spectora přistupuje zcela jinak. Zdá se, že každá identita Marca Spectora bude mít svoji vlastní verzi Moon Knighta.

Kdo je Mr. Knight?

Marc Spector je Moon Knight, Steven Grant je Mr. Knight a mohli bychom vidět ještě jednu jinou verzi Mr. Knighta. Na plakátech totiž vidíme Mr. Knighta s nepříjemným, agresivním pohledem, jakého by Steven Grant zřejmě nebyl nikdy schopný. Možná jde o taxikáře Jacka Lockleyho a jeho verzi Mr. Knighta.

Moon Knight
Zdroj: Marvel Studios

Mr. Knight je v komiksech alter ego Moon Knighta. Moon Knighta hledá policie a těžko se s ním spolupracuje, a tak si vytvořil identitu Mr. Knighta, který k vyšetřování používá víc svůj intelekt než bojové schopnosti. Zatímco v komiksech jsou všechny tyto identity oddělené, zdá se, že seriál propojí civilní identity s jejich superhrdinskými verzemi, takže toho budou mít více společného.

Doporučeno
Hulk má syna a nulový dopad Eternals. Šest věcí, které Marvel musí nutně vysvětlit Hulk má syna a nulový dopad Eternals. Šest věcí, které Marvel musí nutně vysvětlit 5. prosince 2023 14:00

Jinými slovy, Marc Spector je Moon Knight a Steven Grant je tak trochu poblázněný a vtipný Mr. Knight, něco jako Deadpool. Taxikář Jack Lockley nakonec může být drsný Mr. Knight. Jednoduše řečeno, seriál je tak chaotický, protože divák až dosud vnímal jeho děj očima Stevena Granta, který pravděpodobně žije jen několik let jako alternativní identita Marca Spectora.

Moon Knight Disney+
Zdroj: Disney+

Až dosud jsme neviděli nic z toho, co se dělo, když toto tělo kontroloval Marc Spector, takže tento dějový zvrat odhalujeme ve stejnou dobu jako dosavadní hlavní postava seriálu — Steven Grant.

V seriálu je kromě Marca Spectora a jeho identit důležitý také záporák Arthur Harrow (Ethan Hawke). Dozvěděli jsme se, že on byl Moon Knightem před Marcem Spectorem, ale nějakým způsobem dokázal zrušit svou dohodu s bohem Konshuem.

Dokáže však ze země vyvolat egyptského šakala, takže je jasné, že nějaké nadlidské schopnosti má. Dlouho se na internetu spekulovalo, že je samotným Draculou, králem upírů, a proto uvidíme v seriálu Moon Knight i postavu Bladea (zahraje si ji Mahershala Ali), který je lovec upírů. 

Harrowovým cílem je oživit Ammit, egyptskou bohyni, která lidi trestá ještě předtím, než spáchají něco špatného. S její pomocí chce Harrow zabít každého hříšníka, ať už jde o dospělého člověka nebo dítě. Stačí, když si Ammit bude myslet, že dítě spáchá jako dospělý člověk zločin či nějaký velmi špatný skutek, a tak ho raději zabije. Na druhé straně je bůh Konshu. I on lidi trestá, ale až když spáchají něco špatného.

Moon Knight
Zdroj: Marvel Studios
Domů
Sdílet
Diskuse