Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2022 12:26
Čas čtení 1:18
Adéla Ježková

Macron: Polský premiér Morawiecki je krajně pravicový antisemita, který zakazuje LGBT lidi

Macron: Polský premiér Morawiecki je krajně pravicový antisemita, který zakazuje LGBT lidi
Zdroj: TASR/AP
NEWS EMMANUEL MACRON FRANCIE LGBTQ+ LIDÉ MATEUSZ MORAWIECKI POLSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Francouzský prezident Emmanuel Macron se opřel do polského premiéra Mateusze Morawieckého.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v obsáhlém rozhovoru pro francouzský deník Le Parisien označil polského premiéra Mateusze Morawieckého za „krajně pravicového antisemitu, který zakazuje LGBT“

Není jasné, proč Macron obvinil Morawieckého právě z antisemitismu, ačkoli polská vláda čelí mezinárodní kritice za zákony, které ztěžují Židům získat zpět majetek ztracený během druhé světové války a po ní, a také za zákon, podle kterého je spojování polského národa s nacistickými zločiny trestným činem.

Uvedl také, že Morawiecki nepochybně podporuje Marine Le Pen, proti které Macron stojí v druhém kole prezidentských voleb.

Francouzský prezident podle serveru Politico rovněž označil za „hanebné“ Morawieckého výroky, v nichž přirovnal časté telefonáty francouzského prezidenta s ruským prezidentem Vladimirem Putinem k rozhovorům s Hitlerem. Macron vede s Putinem pravidelné rozhovory od začátku války na Ukrajině.

„Vy byste vyjednával s Hitlerem?“

„Je mou povinností s ním mluvit, potřebujeme to. Nepřestanu. Tím, že budeme mluvit s ním a s (ukrajinským) prezidentem Zelenským, můžeme pomoci vyjednávání. V určitém okamžiku dojde k příměří a bude třeba vybudovat mír. To se neobejde bez garanta, Francie je odhodlána být jedním z těchto garantů,“ vysvětlil podle BBC Macron.

Doporučeno
Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí 17. dubna 2024 14:00

Podle polského premiéra rozhovory s Putinem ovšem nikam nevedou. „Se zločinci by se vyjednávat nemělo. S Hitlerem nikdo nevyjednával. Vy byste vyjednávali s Hitlerem, Stalinem, Pol Potem?“ uvedl Morawiecki na tiskové konferenci v pondělí.

Podle BBC mluvčí polské vlády Piotr Müller odmítl Macronovo obvinění z antisemitismu a uvedl, že francouzský prezident zašel se svými slovy „příliš daleko“.

Dění na Twitteru také okomentoval americký židovský rabín Shmuley Boteach: „Macron nazývá polského premiéra Mateusze Morawieckého antisemitou, zatímco jeho země přijala 2,5 milionu uprchlíků, z nichž mnozí jsou Židé, což je urážka slušnosti. Svět má právo se ptát, co přinesla jednání s Putinem – kromě ještě většího barbarství.“

Domů
Sdílet
Diskuse