Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2022 10:28
Čas čtení 1:17
Adéla Ježková

Ze seniorů vylákali přes 234 milionů korun. Policie obvinila 4 lidi z podvodu, hrozí jim až 10 let vězení

Ze seniorů vylákali přes 234 milionů korun. Policie obvinila 4 lidi z podvodu, hrozí jim až 10 let vězení
Zdroj: Policie ČR/Ilustrační foto
NEWS BRNO JIHOMORAVSKÝ KRAJ POLICIE ČR ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Podle policie měla skupina z Brněnska oslovovat seniory pod záminkou pomoci a poradenství. Údajně z nich vylákala více než 234 milionů korun.

V rámci rozsáhlé operace s krycím názvem NITMAR, kterou kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zahájili 5. dubna, bylo zadrženo 8 osob, přičemž 4 z nich policisté následně obvinili z trestného činu podvodu. Od lidí vylákali 234 milionů korun. Někteří z nich byly již dříve odsouzeni za obdobnou trestnou činnost.

Kriminalisté zároveň provedli domovní prohlídky u obviněných a podezřelých a také prohlídky všech kanceláří užívaných společností RAMFIN po celé České republice. 

Doporučeno
Policie upozornila na případ mladíka, který obíral lidi nakupující na internetu. Popisujeme, jak si dát pozor Policie upozornila na případ mladíka, který obíral lidi nakupující na internetu. Popisujeme, jak si dát pozor 4. dubna 2022 16:13

Podle závěrů kriminalistů vykazoval obchodní model společností RAMFIN znaky tzv. letadla, kdy je výdělek závislý na přivedení dalších účastníků do schématu. 

Skupina cílila na důvěřivé seniory

„Podezřelé osoby prostřednictvím obchodních zástupců a prodejců měly v rámci osobních schůzek pod nepravdivou legendou nabízet starším občanům z celé České republiky (narozeným od roku 1929) zhodnocení jejich úspor v podobě investic, přičemž měly využívat jejich neznalosti, důvěřivosti a snadné manipulovatelnosti,“ uvedl policejní mluvčí Jaroslav Ibehej.

Kriminalisté NCOZ doporučují občanům zvýšenou obezřetnost a ostražitost v souvislosti s investicemi svých finančních prostředků.

Podle něj nechali seniory účelově podepsat smlouvu o zápůjčce se lží o zhodnocení investic. Žádná investiční činnost se však podle závěrů policie nekonala. Vylákané peníze skupina použila na provoz společnosti, provize obchodním zástupcům a prodejcům a pro osobní spotřebu.

Doporučeno
Podvodník zavolal důchodkyni a žádal po ní 200 tisíc korun na injekci pro její dceru, která leží na plicní ventilaci Podvodník zavolal důchodkyni a žádal po ní 200 tisíc korun na injekci pro její dceru, která leží na plicní ventilaci 16. listopadu 2020 14:18

„Podle našich závěrů měly podezřelé osoby z Brněnska vytvořit rozsáhlou síť právnických osob, které zejména prostřednictvím celostátní slevové společnosti oslovovaly seniory pod záminkou pomoci a poradenství, od kterých si následně měly vypůjčit částku převyšující 234 milionů Kč,“ dodal mluvčí.

V případě pravomocného rozsudku hrozí podezřelým osobám vězení až na 10 let. Jejich jednání je podle policie „zvláště zavrženíhodné“, jelikož cílili na osoby vyššího věku.  

Mohlo by tě zajímat:
Jak se vyvíjely hranice států v Evropě od roku 400 př. n. l. do současnosti? Video ukazuje rozpad a vznik říší v průběhu let
VIDEO: Cristiano Ronaldo rozbil při odchodu ze hřiště telefon malého fanouška, za své chování se omluvil
VIDEO: Ruský juniorský jezdec hajloval na stupních vítězů. Ukrajinský soupeř to nenechal bez reakce
Domů
Sdílet
Diskuse