Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2022 18:57
Čas čtení 1:00
Radim Šlechta

Půjdou BTS na vojnu? Jižní Korea řeší, zda by zpěváci měli dostat výjimku

Půjdou BTS na vojnu? Jižní Korea řeší, zda by zpěváci měli dostat výjimku
Zdroj: Getty Images
NEWS JIŽNÍ KOREA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Členové BTS jsou ve věku, kdy by měli nastoupit na povinnou vojenskou docházku. O tom, jestli by na ni nastoupit měli, se ale vedou diskuse.

Pravděpodobně nejslavnější K-Popová skupina BTS vzbuzuje ve své rodné Jižní Koreji velké rozepře. Spekuluje se totiž, jestli kluci za kapely budou muset odejít na vojnu, nebo se jich bude týkat výjimka. Někteří mladí muži jsou proti výjimce, ale existují také hlasy, podle kterých se BTS podílí na dobrém jméně vlasti. O případu informuje server Korean Herald. 

Doporučeno
Čeští rappeři nechtějí udělat nic, pod co by se nedokázali upřímně podepsat. Scénu si hodně hlídají, říká producent Čeští rappeři nechtějí udělat nic, pod co by se nedokázali upřímně podepsat. Scénu si hodně hlídají, říká producent 23. dubna 2022 7:00

Jižní a Severní Korea sice aktivně neválčí, stále mezi nimi ale není nastavený mírový stav a technicky tedy pořád ve válce jsou. I to je jeden z důvodů, proč v Jižní Koreji platí osmnáctiměsíční povinný vojenský výcvik. Ten by se měl teď týkat také slavné a oceňované kapely BTS. Většina dotázaných nesouhlasí, jiní chtějí, aby muzikanti na vojnu šli stejně jako ostatní mladí muži.

bts
Zdroj: Wikimedia/Dispatch/voľne na použitie

Podle ankety mezi obyvateli Jižní Koreje by se pro kapelu měla vymyslet určitá alternativa vojenského výcviku. Pro tuto možnost hlasovalo 65,5 % dotázaných. BTS považují za důležité v rámci tvorby obrázku o zemi jako takové a podobnou výjimku dostali již někteří sportovci nebo umělci, kteří se na dobrém jméně země musí aktivně podílet.

Doporučeno
7 slavných písní z TikToku, které jsou starší, než si (možná) myslíš 7 slavných písní z TikToku, které jsou starší, než si (možná) myslíš 7. března 2022 11:30

Problém s výjimkou pro BTS mají podle serveru The Guardian převážně mladí muži, kteří se v době vojny mezi 18 a 28 lety života musí potýkat nejen s povinnou vojenskou přípravou, ale následně také s velkým tlakem na trhu práce a s široce rozevřenými společenskými nůžkami.

Někteří dotázaní poznamenali, že pokud by se skupině udělila úplná výjimka, mohli by toho další umělci velmi snadno zneužívat. Společnost, která skupinu zastupuje, apeluje, aby se otázka jejich nástupu vyřešila hlavně co nejrychleji.

Domů
Sdílet
Diskuse