Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. dubna 2022 12:19
Čas čtení 1:09
Tereza Patočková

Ruský ministr zahraničí Lavrov uvedl, že válka skončí smlouvou. Británie a USA dle něj komplikují vyjednávání

Ruský ministr zahraničí Lavrov uvedl, že válka skončí smlouvou. Británie a USA dle něj komplikují vyjednávání
Zdroj: TASR/AP/Mevlüt Čavušoglu
NEWS RUSKO SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) VÁLKA NA UKRAJINĚ VELKÁ BRITÁNIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Lavrov promluvil v ruské propagandistické televizi První kanál, kde sdělil, že Američané a Britové radí Ukrajincům, jak měnit dohodnuté podmínky s Ruskem.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí večer v živém vysílání ruské televize První kanál uvedl, že válka na Ukrajině skončí smlouvou. Jednání dle něj ale zkomplikoval fakt, že se do záležitostí mezi Ruskem a Ukrajinou údajně začaly vmněšovat Británie s Amerikou. Uvedl to server Novinky.cz

„Jako v každé situaci, kdy jsou použity ozbrojené síly, vše samozřejmě skončí smlouvou, ale parametry této smlouvy budou určeny fází bojů, ve které se tato smlouva stane skutečností,” řekl Lavrov.


Hlava ruské diplomacie uvedla, že návrhy Ukrajiny, které mu byly sděleny během rozhovorů v Istanbulu 29. března, vnímala pozitivně. Ukrajinská delegace tehdy podle něj navrhla ruské straně systém bezpečnostních záruk. Následně však uvedl, že do vyjednávacího procesu zasáhli Britové a Američané a začali Ukrajincům vysvětlovat, jak znění svých návrhů změnit.

Příkladem uvedl údajnou změnu formulace v otázkách vojenských cvičení. „V istanbulském dokumentu stálo, že ‚na Ukrajině nebudou žádné cizí vojenské základny a žádná cvičení za účasti cizích ozbrojených sil, s výjimkou souhlasu všech garantujících zemí této smlouvy včetně Ruska' – to tam bylo explicitně,” řekl Lavrov. Ve verzi, kterou prý Ukrajinci následně poslali, už tam podle Lavrova stálo „s výjimkou souhlasu většiny garantujících zemí.“

Doporučeno
Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím 18. dubna 2024 17:43

Dle serveru Novinky.cz nelze prokázat, zda k výměně těchto slov skutečně došlo a nebo zda se jedná o nedorozumění. Odkazují na skutečnost, kdy po zmiňovaných rozhovorech ukrajinský vyjednavač Oleksandr Čalyj médiím sdělil, že Rusko nebude mít mezi budoucími garanty žádné výsostní postavení, a tudíž ani právo veta. Zdůraznil, že s tím Rusko souhlasilo.

Domů
Sdílet
Diskuse