Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2022 16:25
Čas čtení 0:42
Barbora Volfová

První soud s ruským vojákem na Ukrajině: Vadim Šišimarin se přiznal k vraždě civilisty

První soud s ruským vojákem na Ukrajině: Vadim Šišimarin se přiznal k vraždě civilisty
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ruský voják Vadim Šišimarin přiznal vinu. Hrozí mu doživotí za porušení válečných zákonů.

Jedenadvacetiletý Rus Vadim Šišimarin je prvním ruským vojákem stojícím před soudem na Ukrajině za válečné zločiny. Podle obžaloby Šišimarin koncem února zabil 62letého civilistu v ukrajinské severní Sumské oblasti během ruského ústupu. Civilista jel na kole po vesnici nedaleko města Sumy, když ho do hlavy zasáhla střela. Šišimarin přiznal vinu a nyní mu hrozí doživotí za porušení válečných zákonů, informuje o tom Kyiv Independent.

Prokuratura podle BBC uvedla, že obžalovaný jel v ukradeném vozidle s dalšími vojáky, když narazili na 62letého cyklistu, který v tu chvíli telefonoval. Podle žalobců voják dostal rozkaz zastřelit civilistu, aby zabránil prozrazení jejich polohy. Ukrajinské úřady vyšetřují okolo 600 lidí ze spáchání více než 10 tisíc válečných zločinů.

Kongresmani Spojených států žádají šéfy sociálních sítí, aby veškeré materiály, které lidé z Ukrajiny sdílejí, archivovali. Mohou v budoucnu sloužit jako důkazy při vyšetřování dalších válečných zločinů, píše o tom TN.cz.

Mohlo by tě zajímat:
10 skvělých her na mobil - Některé jsou zdarma, některé za pár korun, ale každá z nich nabízí zábavu na dlouhé hodiny. 
Nejlepší romantické filmy na Netflixu
10 nejlepších filmů Toma Cruise
Domů
Sdílet
Diskuse