Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2022 15:11
Čas čtení 0:52
Tereza Šnajdrová

Předpověď počasí: V šesti krajích Česka platí výstraha před vydatným deštěm. Ten doprovodí silné bouřky

Předpověď počasí: V šesti krajích Česka platí výstraha před vydatným deštěm. Ten doprovodí silné bouřky
Zdroj: Pxfuel/CC0/volně k použití
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Letní teploty vystřídaly přívalové deště, které budou sužovat především Jihočeský, Jihomoravský, Olomoucký, Pardubický, Moravskoslezský kraj a Vysočinu. ČHMÚ vydal v souvislosti s vydatným deštěm výstrahu, která bude platit až do středečního dopoledne.

Ještě minulý týden dosahovaly rtutě teploměrů až na 30 °C. Nyní se však situace obrátila a po celém Česku je zataženo, s občasnými dešťovými přeháňkami. V některých krajích lze podle Českého hydrometeorologického ústavu očekávat velmi silný déšť a v platnosti je dokonce výstraha. Nízký stupeň nebezpečí v souvislosti s mohutnými dešti platí v Jihočeském, Jihomoravském, Olomouckém, Pardubickém, Moravskoslezském kraji a na Vysočině.

Doporučeno
V Česku je první případ opičích neštovic V Česku je první případ opičích neštovic 24. května 2022 13:56

„V úterý 24. května v odpoledních hodinách očekáváme bouřky postupující opakovaně přes stejná místa. Během večera přejde bouřková činnost v intenzivní déšť. V kombinaci bouřek a deště může napršet kolem 40 mm, lokálně kolem 60 mm. Ve druhé polovině noci na středu (25. 5.) budou srážky slábnout,“ uvádí ČHMÚ.

Nízký stupeň nebezpečí pak platí až do středečního dopoledne, a to především v Jihočeském, Jihomoravském, Olomouckém, Pardubickém, Moravskoslezském kraji a na Vysočině. Ve zbytku Česka se budou sice dešťové přeháňky objevovat také, ale neměly by být tak silné.

V souvislosti s vydatnými dešti meteorologové varují před zvýšeným odtokem vody z krajiny a možným průtokem vody přes cesty či silnice. Právě na silnicích bude kvůli tomuto jevu snížená viditelnost a hrozí riziko aquaplaningu. 

„Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst,“ dodává ČHMÚ.

Domů
Sdílet
Diskuse