Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2022 9:55
Čas čtení 1:02
Tereza Šnajdrová

Mexiko zakázalo prodej elektronických cigaret. Podle vlády je jejich prodej spojen s „velkou lží“

Mexiko zakázalo prodej elektronických cigaret. Podle vlády je jejich prodej spojen s „velkou lží“
Zdroj: Unsplash/DESIGNECOLOGIST/volně k použití
NEWS MEXIKO
Uložit Uložené

Mexiko v úterý zakázalo elektronické cigarety, jejichž prodej je podle tvrzení vlády spojen s „velkou lží“. Výrobci tvrdí, že jejich používání je bezpečnější než kouření klasických cigaret, s čímž tamní vláda nesouhlasí.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v úterý podepsal výnos, který zakazuje prodej elektronických cigaret. Ten je prý spojen s „velkou lží“, neboť výrobci údajně tvrdí, že jsou elektronické cigarety bezpečnější než ty klasické. Takové tvrzení je však podle tamní vlády nepravdivé a zavádějící, informují The Washington Post a ABC News.

Doporučeno
Zrušily se maturity, protože nebyl papír. Je tu bezpečno, místní si turistů neuvěřitelně váží, říká Češka na Srí Lance (Rozhovor) Zrušily se maturity, protože nebyl papír. Je tu bezpečno, místní si turistů neuvěřitelně váží, říká Češka na Srí Lance (Rozhovor) 1. června 2022 7:00

Mexická vláda vykročila proti elektronickým cigaretám už v říjnu minulého roku, kdy zakázala jejich vývoz a dovoz. Tamní prodejci proto ve velkém naskladnili zásoby, avšak někteří lidé si cigarety raději začali objednávat ze zahraničí. Podle vlády jsou elektronické cigarety v zemi velmi rozšířené a minimálně jednou za život je kouřilo až 5 milionů lidí. 

Představitelům mexické vlády se nelíbí, že výrobci elektronických cigaret údajně postavili reklamu na nepravdivém tvrzení, že elektronické cigarety jsou méně zdraví škodlivé než ty klasické. „Dým z elektronických cigaret ale také škodí zdraví,“ řekl prezident López Obrador s tím, že výrobci se navíc snaží nalákat mladé na barevný design svých produktů. 

Zákaz prodeje elektronických cigaret v Mexiku ocenila i WHO, která za tento krok udělila López Obradorovi ocenění za snahu omezit spotřebu tabáku v zemi. Podle organizace by měla pro elektronické cigarety platit přísnější pravidla, díky kterým by se výrobky staly pro mladé méně dostupné. Už v roce 2021 pak zákaz prodeje elektronických cigaret platil ve 30 zemích světa.

Mohlo by tě zajímat:
Nejlepší romantické filmy na Netflixu
– V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na různé akční a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť, recenzuj své oblíbené filmy.
10 nejlepších hororů 21. století, které tě možná vyděsí a zaujmou více než hollywoodské strašidelné filmy
Domů
Sdílet
Diskuse