Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. června 2022 v 8:56
Čas čtení 0:45
Ilona Hobzová

Údajné týrání v ostravském domově pro seniory jde k soudu. Obžalobě čelí bývalé ošetřovatelky

Údajné týrání v ostravském domově pro seniory jde k soudu. Obžalobě čelí bývalé ošetřovatelky
Zdroj: Pexels/Sora Shimazi/volně k užití
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Kauzu kolem domova pro seniory v Ostravě-Porubě otevřel před třemi lety server Seznam Zprávy.

Státní zástupkyně obžalovala dvě bývalé ošetřovatelky domova pro seniory Slunečnice v Ostravě-Porubě z týrání klientů. České televizi to potvrdila mluvčí Okresního státního zastupitelství v Ostravě Jiřina Navrátilová. Na to, jak situace v domově pro seniory vypadá, upozornil v roce 2019 sérií reportáží server Seznam Zprávy.

Doporučeno
„Za Okamury bude ještě lépe.” Nové billboardy SPD parodují Babišovo hnutí ANO „Za Okamury bude ještě lépe.” Nové billboardy SPD parodují Babišovo hnutí ANO 3. června 2022 v 19:43

Nevhodné chování personálu

„Státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Ostravě podala u Okresního soudu v Ostravě obžalobu pro zločin týrání svěřené osoby na dvě osoby, které v době vytýkaného jednání pracovaly v Domově Slunečnice Ostrava,“ řekla pro Českou televizi mluvčí Navrátilová.

Na nevhodné chování personálu vůči klientům upozornil v roce 2019 server Seznam Zprávy. Reportéři ho mapovali celých osm měsíců a výsledek přinesli formou série reportáží. Reportérka Nikola Zwrtková se například v roli dobrovolnice infiltrovala přímo do domova. V jednom z dílů promluvil také člověk, jehož matka si v domově opařila nohu vařícím čajem. Když si šel stěžovat vrchní sestře, podle svých slov se dozvěděl, že lidé „v tomto věku mají posunutý práh bolesti, takže je to už nebolí“.

V roce 2020 policisté případ odložili, později se kvůli nově zjištěným okolnostem rozhodli prověřování obnovit. Podle Seznam Zpráv obvinili z týrání dvě osoby, pečovatelky, které v domově působily. 

Domů
Sdílet
Diskuse