Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2022 7:38
Čas čtení 0:48
Tereza Šnajdrová

Britský premiér Boris Johnson zůstává v úřadu. Navzdory skandálům během pandemie ustál hlasování o důvěře

Britský premiér Boris Johnson zůstává v úřadu. Navzdory skandálům během pandemie ustál hlasování o důvěře
Zdroj: Getty Images/Daniel Leal-Olivas
NEWS BORIS JOHNSON VELKÁ BRITÁNIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

V pondělí večer se ve Velké Británii hlasovalo o důvěře tamního premiéra Borise Johnsona. Ten hlasování ustál, i nadále tak zůstává v úřadu.

Poslanci vládnoucí strany ve Velké Británii v pondělí večer hlasovali o důvěře premiéra Borise Johnsona. Vysoce postavený politik čelil kritice především kvůli večírkům, které pořádal v sídle britské vlády během přísné koronavirové uzávěry v zemi. Johnsona podpořilo 211 poslanců Konzervativní strany, informují BBC a The Guardian. Proti bylo 148 poslanců.

Doporučeno
Elon Musk stále více couvá z koupě Twitteru Elon Musk stále více couvá z koupě Twitteru 6. června 2022 18:47

Britský premiér Boris Johnson čelí kritice kvůli honosným večírkům, které pořádal během pandemie koronaviru v sídle britské vlády, a to v době, kdy v celé zemi platily přísné uzávěry. Skandál otřásl jeho pozicí, a vládnoucí Konzervativní strany proto v pondělí večer hlasovaly o jeho důvěře. Johnson potřeboval získat většinu (tedy minimálně 180 hlasů), což se mu také povedlo. 

Hlasování se zúčastnili všichni poslanci a 211 z nich premiéra Borise Johnsona podpořilo. Proti hlasovalo 148 poslanců. 

Ačkoli Johnson hlasování o důvěře ustál, později přiznal, že je výsledkem zklamaný. Údajně prý nečekal, že ho podpoří tak málo kolegů. Jeho setrvání v úřadu mu prý nicméně dovoluje „jít dál a soustředit se na věci, na kterých lidem skutečně záleží“.

Nadšená z výsledku hlasování není ani opozice. „Poslanci mají dost premiéra, který je naprosto nezpůsobilý výkonu funkce,“ komentoval jej šéf opozičních labouristů Keir Starmer a přislíbil, že jeho strana bude tou, která zemi „postaví zpět na nohy“.

Domů
Sdílet
Diskuse