Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2022 13:25
Čas čtení 0:56
Barbora Volfová

SpaceX vyhodil zaměstnance, kteří v dopise kritizovali Elona Muska

SpaceX vyhodil zaměstnance, kteří v dopise kritizovali Elona Muska
Zdroj: TASR/AP/Jae C. Hong
NEWS ELON MUSK SPACEX TWITTER ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Společnost se podle autorů musí mimo jiné rychle a explicitně oddělit od Elonovy osobní značky.

Soukromá raketová společnost SpaceX propustila nejméně pět zaměstnanců poté, co vypracovali a rozeslali otevřený dopis kritizující zakladatele Elona Muska. V dopise také vyzývali vedoucí pracovníky společnosti k inkluzivnější pracovní kultuře. Informuje o tom The Guardian.

Doporučeno
Elon Musk poprvé promluvil k zaměstnancům Twitteru. Naznačil propouštění a řekl, že preferuje jejich návrat do kanceláří Elon Musk poprvé promluvil k zaměstnancům Twitteru. Naznačil propouštění a řekl, že preferuje jejich návrat do kanceláří 17. června 2022 14:59

Prezidentka SpaceX Gwynne Shotwell následně podle New York Times rozeslala email, ve kterém uvádí, že společnost prošetřila a propustila řadu zaměstnanců zapojených do vypracování a rozeslání dopisu.

musk
Zdroj: TASR/AP

„Kvůli rozeslanému dopisu se někteří zaměstnanci cítili nepříjemně, zastrašení, šikanovaní a/nebo rozhněvaní, jelikož je dopis nutil, aby podepsali něco, co neodráželo jejich názory,“ odůvodnila v emailu propuštění zaměstnanců prezidentka SpaceX. „Máme před sebou příliš mnoho rozhodující práce a nepotřebujeme tento druh přehnaného aktivismu,“ dodala. Není jasné, kolik lidí bylo přesně propuštěno

Někteří zaměstnanci SpaceX začali dopis odsuzující aktivitu Muska na Twitteru rozesílat ve středu prostřednictvím interního skupinového chatu „Morale Boosters“, který sdružuje tisíce zaměstnanců. Označili v něm miliardářovo veřejné chování a tweetování za „častý zdroj rozptýlení“. 

Doporučeno
Elon Musk čelí obvinění ze sexuálního obtěžování letušky. Miliardář nařčení popírá Elon Musk čelí obvinění ze sexuálního obtěžování letušky. Miliardář nařčení popírá 21. května 2022 8:27

Společnost se podle autorů musí rychle a explicitně oddělit od Elonovy osobní značky. Dalším probíraným bodem byla také jednotná reakce na všechny formy nepřijatelného chování. Server Insider v květnu zveřejnil článek, ve kterém uvádí, že se Musk dopustil sexuálního obtěžování. V roce 2016 měl údajně obtěžovat letušku během letu do Londýna.

Musk v současné době uzavírá dohodu o koupi Twitteru za 44 miliard dolarů. Dal jasně najevo, že podporuje volnější kontrolu projevu na webu. Podle něj by měla platforma povolit zveřejňování pobuřujících věcí, pokud není obsah nezákonný.

Domů
Sdílet
Diskuse