Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2022 8:35
Čas čtení 1:26
Ilona Hobzová

Americký Senát schválil návrh zákona o přísnější regulaci zbraní

Americký Senát schválil návrh zákona o přísnější regulaci zbraní
Zdroj: Unsplash/Chip Vincent/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Návrh zákona podpořilo 65 zákonodárců.

Americký Senát ve čtvrtek schválil návrh zákona na větší regulaci prodeje a držení zbraní. Hlasovalo pro něj 66 senátorů, pro bylo všech padesát demokratů, přidalo se patnáct republikánů. Přestože návrh neobsahuje výrazná omezení, podle médií jde o dosud největší reakci zákonodárců na masové střelby v USA za poslední dekády. 

Reakce na masové střelby

K demokratům, kteří dlouhodobě usilovali o podobný návrh, se přidalo i několik senátorů Republikánské strany. Právě ta jednání dlouhodobě protahovala. V posledních týdnech ale ve Spojených státech došlo k několika masovým střelbám, které skupinu senátorů donutily jednat. 

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Regulace zbraní je v USA stále tabu, navzdory masakrům ve školách KOMENTÁŘ: Regulace zbraní je v USA stále tabu, navzdory masakrům ve školách 5. června 2022 7:00

Návrh zákona umožní například přísnější kontrolu prodeje zbraní lidem, kterým je méně než dvacet let. Návrh by těm, kteří byli v minulosti odsouzeni za trestný čin domácího násilí vůči svým blízkým, držení zbraní zakazoval. Některé úpravy se týkají zlepšení bezpečnosti na školách či péče o duševní zdraví. Některé přísnější regulace, po kterých volala Demokratická strana, ale dokument neobsahuje. Nezabývá se například zákazem útočných pušek či přísnějšími kontrolami všech nákupů zbraní. 

Návrh už okomentoval i prezident Joe Biden. Schválená legislativa podle něj umožní, že děti ve školách a Spojené státy americké budou ve větším bezpečí. Vyzval Sněmovnu reprezentantů, která nyní bude návrh projednávat, aby ho okamžitě odhlasovala a poslala mu jej k podepsání. 

Iniciativa ze strany senátorů přišla po sérii několika masových střeleb. V květnu zabil útočník na základní škole v Texasu 21 lidí, z toho devatenáct dětí a dva učitele. V červnu došlo ke střelbě v kostele v Alabamě. Střelec připravil o život dvě osoby a jednu zranil. 

Statistiky masových střeleb ve Spojených státech jsou alarmující. Jen od začátku letošního roku do konce května došlo k 269 střelbám, v nichž zahynulo celkem 308 lidí a více než 800 bylo zraněno. Podle neziskové organizace Sandy Hook Promise zemře každý den v důsledku střelby dvanáct dětí. Na školách došlo od roku 1970 celkem k 2032 střeleckých útoků. K téměř polovině (948) došlo jen za posledních deset let.

Domů
Sdílet
Diskuse