Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2022 20:22
Čas čtení 0:55
Ilona Hobzová

V Japonsku vytvořili aplikaci, která brání dětem posílat nahé fotky cizím lidem

V Japonsku vytvořili aplikaci, která brání dětem posílat nahé fotky cizím lidem
Zdroj: Pxhere/volně k užití
TECH JAPONSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Aplikace je navržena tak, aby v mobilu dítěte detekovala fotografie obnažených genitálií, podbřišku a hrudníku.

Japonská společnost SmartBooks představila aplikaci, která automaticky maže obnažené fotografie z mobilů nezletilých a má je tak ochránit před sexuálními predátory. Aplikace pomocí umělé inteligence rozpozná fotografie obnažených genitálií, podbřišku a hrudníku, smaže je a pošle informaci těm, kteří za dítě zodpovídají. Na vznik aplikace s pracovním názvem Kodomamo (v japonštině spojení slov dítě a chránit) upozornila novinářka Hanako Montgomery ze serveru Vice.

Japonsko reaguje na růst případů sexuálního vykořisťování

Aplikaci vyvinula SmartBooks ve spolupráci s Fujita Health University v japonské prefektuře Aiči. Svůj podíl na vzniku aplikace má také tamní policie. Právě ta loni požádala univerzitu o pomoc v boji proti sexuálnímu vykořisťování dětí v zemi. Za rok 2021 evidovala policie 1811 případů, kdy se děti staly oběťmi trestných činů v online prostředí, což je nejvíc v historii Japonska. Přibližně ve třetině případů došlo k porušení zákona o dětské pornografii. 

„Od rodičů jsme se dozvěděli, že váhají, zda svým dětem pořídí chytré telefony kvůli zločinům, které se mohou stát. Podobnou aplikaci chtěli co nejdříve,“ řekl serveru Vice zakladatel společnosti SmartBooks Naoto Tomita. 

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Vše by mělo fungovat následovně: Po stažení do telefonu rodiče aplikaci udělí oprávnění k přístupu k fotografiím. Aplikace následně oskenuje všechny fotografie a detekuje závadné. Tomita a jeho tým pracují také na tom, aby dítě samo nemohlo aplikaci smazat. Aktuálně probíhá testování softwaru. Tomita doufá, že bezplatná verze aplikace by mohla být přístupná už na konci letošního roku. 

Domů
Sdílet
Diskuse