Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. července 2022 11:13
Čas čtení 0:51
Radim Šlechta

Studie: Pravidelní konzumenti kávy měli během 7 let pozorování menší riziko úmrtí

Studie: Pravidelní konzumenti kávy měli během 7 let pozorování menší riziko úmrtí
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran
NEWS KÁVA VĚDA
Uložit Uložené

Během sedmiletého výzkumu měli konzumenti kávy nižší riziko smrti.

Miluješ kávu? Možná budeš žít déle. Podle studie, kterou zveřejnil odborný žurnál Annals of Internal Medicine, mají konzumenti kávy větší šanci na delší život. Studie počítala s konzumací středního množství, tedy okolo 3,5 šálku denně. Avšak ukazuje, že její efekt nesnižuje ani malé množství cukru.

Odborníci na kávu a kávoví nadšenci o zdravotních benefitech kávy často hovoří. Prospěšnost přitom připisují velkému množství antioxidantů, které mohou snižovat záněty a bránit tak tělo před nemocemi.

Vědci nyní realizovali další výzkum, v němž po dobu sedmi let zkoumali kávu a zdravotní stav 171 616 účastníků. Těm v té době bylo v průměru 56 let a netrpěli žádnou kardiovaskulární chorobou ani rakovinou. Během výzkumu se ukázalo, že lidé, kteří pili pravidelně 1,5–3,5 šálku kávy denně, měli až o 30 % menší pravděpodobnost, že v tomto věku zemřou. Káva podle vědců mohla předcházet i kardiovaskulárním onemocněním nebo právě rakovině.

Pozitivní efekt měla i lehce oslazená káva. Dle vědců nehrálo takovou roli, jestli byla káva mletá, instantní nebo bezkofeinová. Při použití umělých sladidel se ale výsledky ukázaly jako neprůkazné. Poslední studie ukázala jistou možnou souvislost, ale vědci prozatím nemohou dokázat, že by za nižší riziko smrti skutečně mohla káva. V minulosti se ale ukázalo několik jejích zdravotních přínosů, ať už je to snížení rizika diabetu 2. typu, Parkinsonovy choroby, nebo deprese.

Domů
Sdílet
Diskuse