Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. listopadu 2022 17:00
Čas čtení 4:47
Daniel Mikolášik

Kdo byl Takeoff z Migos? Změnil rapovou hru a přinesl nový slang

Kdo byl Takeoff z Migos? Změnil rapovou hru a přinesl nový slang
Zdroj: Getty Images/Taylor Hill
HUDBA MIGOS RAP
Uložit Uložené

Králové ad-libů a kodifikátoři nového slangu. Jaká byla cesta na vrchol Takeoffa společně s jeho strýcem Quavem a bratrancem Offsetem?

They wants us to stop takin' drugs, but ain't nobody stopping the killin' (Why?) – Migos „Antisocial“

Rapový svět truchlí. V noci z pondělí na úterý během Halloweenu nás totiž ve věku 28 let navždy opustil raper Takeoff ze skupiny Migos. Zemřel po střelbě, ke které došlo ve 2:30 místního času v Houstonu, kde společně s rapovým kolegou Quavem hrál kostky.

Zatím není znám motiv ani jméno vraha. Jisté je jen to, že jedno z nejvlivnějších hip-hopových uskupení současnosti přišlo o člena rodiny a rapová scéna tak o zásadní pilíř atlantského trapového zvuku. #RIPTAKEOFF 

V Refresheru ti pravidelně přinášíme různé hudební tipy, recenze alb, novinky, žebříčky či profily interpretů. Pokud tě zajímají články věnované hudbě a chceš podpořit naše úsilí neustále zkvalitňovat obsah, přidej se do klubu Refresher+, čímž získáš neomezený přístup ke všem článkům.

DJům v Atlantě kupovali drinky, aby v klubech hráli jejich skladby

Takeoff, vlastním jménem Kirshnik Khari Ball, se narodil 18. června 1994 na předměstí Atlanty ve městě Lawrenceville v americkém státě Georgia. Atlanta je považována za líheň mladých rapových talentů a reprezentantů trapu, jako jsou Young Thug, Future, Lil Baby, Playboi Carti či 21 Savage.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Atlanta ukázala světu ojedinělý zvuk, módu i městský slang. Výjimkou není ani trio Migos, které společně začalo tvořit hudbu ještě v roce 2008 během studia na střední škole. V té době si členové ještě říkali Polo Club, píše XXL. Takeoff byl nejmladším členem skupiny, kterou založil společně se svým strýcem Quavem a bratrancem Offsetem.

Migos, Offset, Quavo, Takeoff
Zdroj: Getty Images for The Met Museum/Kevin Mazur

„Byli jsme už unaveni ze života na ulici. Rozhodli jsme se proto přeměnit peníze z ulice na legitimní peníze,“ řekl pro XXL Takeoff v roce 2017 o společných rapových začátcích v prostředí drog a pouličního života. Peníze z drog je nelákaly a právě rap se jim jevil jako jediná životaschopná alternativa.

Po prvních mixtapech Juug Season (2011) a No Label (2012) začali Migos každý víkend navštěvovat kluby v Atlantě. Kupovali DJům drinky a přemlouvali je, aby zahráli jejich nejnovější skladby. Poté, co se začali stávat stále známějšími na lokální úrovni, upoutali pozornost známého producenta z Atlanty a dlouholetého spolupracovníka Gucciho Manea – Zaytovena. 

Šedá myška z Migos, která však změnila hru

Zaytoven je později představil jejich pozdějšímu manažerovi Kevinu „Coach K“ Leeovi, spoluzakladateli rapového vydavatelství Quality Control, který stál za hvězdami, jako jsou Gucci Mane, Lil Yachty či Lil Baby. Věci se v ten moment daly rychle do pohybu. „Jakmile jsem viděl jejich video, věděl jsem, že jsou to hvězdy. Řekl jsem si, že ti ještě změní hru,“ tvrdí Lee.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Jejich první virální hit s názvem Versace vydal už pod názvem Migos v roce 2013. Dostal se na 99. místo v žebříčku Billboard Hot 100. Tato skladba z jejich třetího mixtapu Y.R.N. (Young Rich Ni**as) se stala tak úspěšnou, že ji později dokonce zremixoval Drake.

Takeoff byl sice nejméně výrazným členem z trojice Migos, ale pro mnohé skalní fanoušky byl právě on nejsilnějším pilířem atlantského trapového zvuku tříčlenné skupiny. Kromě rapu přispěl skupině i několika produkcemi, které definovaly její rytmický žánr. Produkování hudby se přitom začal věnovat už v sedmé třídě na základní škole.

V červenci roku 2015 přišlo jejich debutové studiové album Yung Rich Nation, na kterém hostovala zvučná jména jako Chris Brown či Young Thug. Album se umístilo na 17. místě v prestižním žebříčku Billboard 200 a sestávalo z hitů jako Cocaina či Spray the Champagne.

O rok později však přišel velký zlom, když vydali jeden ze svých největších hitů Bad and Boujee jako hlavní singl z druhého studiového alba Culture. Hostoval jim na něm Lil Uzi Vert a stal se z něj internetový virál, který se šířil v podobě memeček obsahujících část textu „rain drop, drop top“. Videoklip ke skladbě má aktuálně již přes 1,1 miliardy zhlédnutí na YouTube.

Citoval ji v tom roce také herec, komik a raper Donald Glover na předávání filmových cen Zlatý glóbus. Skladba obsadila první místo v žebříčku Billboard Hot 100 a získala čtyřnásobnou platinu. Paradoxně však Takeoff ve skladbě nedodal žádný verš a pak si z toho v rozhovorech dělal legraci: „Do it look like I'm Leftoff Bad and Boujee?“

takeoff migos
Zdroj: Getty Images/Yuliya Christensen

Králové ad-libů a kodifikátoři nového slangu

Druhé studiové album skupiny Migos s názvem Culture II vyšlo v lednu 2018 a opět debutovalo na 1. místě v žebříčku Billboard 200. Skupina začala stále více ovládat mainstreamovou scénu, objevili se například i v písni Bon Appétit od Katy Perry či v Night Call od Steva Aokiho společně s Lil Yachtym.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Album Culture II bylo plné extrémních hitů jako MotorSport s Cardi B (která je také manželkou Offseta z Migos) a Nicki Minaj, Stir Fry, který produkoval Pharrell Williams, Gang Gang, Walk It Talk It nebo White Sand, na kterém hostují Travis Scott, Big Sean a Ty Dolla $ign.

Migos se díky své unikátní tvorbě podařilo proslavit tzv. ad-liby (impulzivní vokální efekty jako pazvuky a výkřiky mezi verši v rapové hudbě), které si po nich začala osvojovat mnohá velká rapová jména. Inovátoři byli i v jedinečném slangu, který doslova kodifikovali a mladí lidé jej ve své aktivní slovní zásobě začali používat napříč celým světem.

Často jsou pro svou schopnost neustále vymýšlet nové fráze jedinečné pro jejich žargon (příklad: Straightenin, Dat Way nebo Dab) považováni za jednu z nejvlivnějších rapových skupin své generace. Podle Billboardu ovlivnila skupina Migos popkulturu a celý anglický jazyk tím, že přenesla své kořeny ze Severní Atlanty do mainstreamu.

migos takeoff
Zdroj: Getty Images for BET/Michael Kovac

Série alb Culture měla svým třetím pokračováním vyvrcholit začátkem roku 2019, ale datum vydání alba bylo přesunuto až na rok 2020. Z důvodu přísných pandemických opatření v USA ho však museli odložit znovu.

Culture III jako čtvrté studiové album skupiny Migos vyšlo nakonec po dlouhé pauze až 11. června 2021. Na albu vystoupili jako hosté Drake, Cardi B, Polo G, Future, Justin Bieber, Juice Wrld, Pop Smoke a YoungBoy Never Broke Again. Projekt si získal pozitivní recenze od kritiků a debutoval na druhém místě v americkém žebříčku Billboard 200. Nakonec se stal i posledním vydaným albem skupiny Migos během Takeoffova života. 

Po rozpadu zůstali už jen „strýc a synovec“

V roce 2022 se začaly šířit fámy, že se Offset od skupiny oddělil a nechal Quava a Takeoffa vydávat skladby pod názvem Migos. Odloučení měla podle všeho zapříčinit aféra, když se Quavova bývalá přítelkyně Saweetie údajně vyspala s Offsetem. Quavo o tom podle některých fanoušků rapuje i ve skladbě Messy.

„Bi**h fu**ed my dawg behind my back, but I ain't stressin“ (ve volném překladu „ště*ka se za za mými zády vyspala s kámošem, ale nestresuju se“). Skladba vyšla v rámci alba Only Built for Infinity Links v říjnu 2022, pod nímž však již není podepsána skupina Migos, ale jen Quavo a Takeoff. Offset se se svými rapovými kolegy poslední měsíce nesetkával

Doporučeno
Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč 20. února 2024 16:30

Ještě v květnu 2022 je Offset přestal sledovat i na Instagramu poté, co vydali skladbu Hotel Lobby jako duo Unc & Phew (slang pro strýc a synovec, Quavo je totiž bratr Takeoffovy matky).

Dvojici jen den před obrovskou tragédií, při které byl 1. listopadu 2022 Takeoff zastřelen, vyšel ke skladbě Messy oficiální videoklip. Oba byli v osudnou noc spolu a hráli kostky v kulečníkovém klubu v Houstonu. Fotografie z místa činu zachycují, jak se u nehybného těla Takeoffa sklání jeho strýc Quavo a snaží se ho oživit. Quavo podle všeho nebyl zraněn. Případ vyšetřuje policie.

Odpočívej v pokoji!

takeoff
Zdroj: Getty Images/Aaron J. Thornton
Domů
Sdílet
Diskuse