Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. prosince 2022 v 6:00
Čas čtení 2:34
Adriana Královičová

Z dvoupokojového bytu v Bratislavě je prostorný loft. Podívej se, jak chytře jej architekti změnili k nepoznání

Z dvoupokojového bytu v Bratislavě je prostorný loft. Podívej se, jak chytře jej architekti změnili k nepoznání
Zdroj: Matej Hakár: archív ateliéru Kilo/Honč
KULTURA ARCHITEKTURA DESIGN INTERIÉRU
Uložit Uložené

Na projektu pracovali architekti z ateliéru Kilo/Honč. Cílem rekonstrukce původně dvoupokojového bytu byla jeho přeměna na moderní loft. Výsledkem je prostor, jehož hlavní myšlenkou je přirozenost.

Loftový byt v Bratislavě tě hned zaujme otevřeným prostorem a přirozenou atmosférou. S rozlohou 52,1 čtverečního metru se jedná o klasický dvoupokojový byt. Základní změnou bylo upravení původně nízkého stropu a odstranění přesné struktury. Díky tomu vznikl otevřený prostor.

Nejvýraznějšími prvky bytu jsou vysoké stropy a opracované šedé stěny, které jsou oblíbeným prvkem loftů. Ateliér Kilo/Honč pracoval s industriálními materiály a naturálními barvami. Nechtěl však definovat finální charakter interiéru. Zkoumal, co může prostor sám o sobě nabídnout. 

Majitelkou bytu je mladá lékařka, která bydlí sama. Důležitou součástí její domácnosti je její domácí zvířátko – králíček. Při návrhu interiéru architekti nezapomínali transformovat tento vztah přes různé doplňky. Šlo o židle či kachličky v koupelně s motivem zajíce. Ve výsledku vznikl prostor se zajímavým uměleckým nádechem.

„Při projektování bytu jsme se zaměřili na to, aby neměl těžké řešení. Pokud si klientka v budoucnu bude chtít prostor proměnit, může. Nemusí přemýšlet, jak se v něm má hýbat, co kam umisťovat a jak jej používat. Nic nemá fixní místo. Pokud něco bude chtít přesunout, jednoduše to přesune. Všechno však bude stále fungovat kvalitně a dobře,“ tvrdí architekt Richard Kilo. 

interiérový dizajn architektúra dizajn umenie
Zdroj: Matej Hakár: archív ateliéru Kilo/Honč

Prostor vnímali jako experiment

Největší výzvou pro architekty byla hra s prostorem. Na tomto projektu je vidět, co všechno lze vytvořit, změní-li se dispozice bytu. Otevřený prostor zahrnuje všechny funkce od vaření po funkci jídelny, obývacího pokoje, šatníku či koupelny.

Doporučeno
Nejnovější trendy v designu koupelen Nejnovější trendy v designu koupelen 24. července 2024 v 10:30

Architekti dokázali, že ze standardního bytu lze vytvořit moderní loftový prostor. Představuje vzdušné neutrální místo, ve kterém se bude klientce žít svobodně a jednoduše. 

Byt měl původně nízký strop. S tím si architekti pohráli a přetransformovali ho na vysoký. Prostor tak otevřeli nejvíc, jak se dalo. Po rekonstrukci stropu vznikla z bytu malá hala, která zůstala bez struktury. Byt není specificky dělený, což je velký rozdíl oproti jiným bytům. Klientka s ním může pracovat podle toho, jak to bude cítit v budoucnosti. 

„Člověk se cítí v rozsáhlém prostoru velkoryse. Když vyjdeme ven na ulici, cítíme svobodu a volnost. Malý prostor může pro někoho být až klaustrofobický. Při klasické struktuře bytu máte dělené pokoje, což je samozřejmě také fajn, ale v tomto případě se byt zdá pocitově mnohem větší, než skutečně je. Osobně si myslíme, že v tak velkém prostoru se můžete doma nadechnout,“ konstatuje Richard Kilo. 

Archív: ateliér Kilo/Honč
Zdroj: Matej Hakár: archív ateliéru Kilo/Honč

Autentické předměty představují teplo domova

Lidé mají tendenci schovávat všechny věci, aby nebyly zbytečně vystaveny na očích. „Jsou to vaše věci. Myslíme si, že z nějakého důvodu je proto ukrývat nemusíte. Máte je stále po ruce. Každý předmět, který v bytě máte, má svoji vlastní formu, barvu a charakter. Vytváří v domově teplo. Jste to vy a to vás definuje,“ říká Richard. 

Doporučeno
Paneláky místo Žižkova a vznášející se budovy. Takto mohla vypadat Praha podle plánů, které nevyšly Paneláky místo Žižkova a vznášející se budovy. Takto mohla vypadat Praha podle plánů, které nevyšly 28. června 2024 v 13:00

V bytě není mnoho předmětů, každý má svůj účel. Nic není schováno, právě naopak.V takto otevřené kuchyni můžeš vidět, že všechny doplňky a kuchyňské potřeby jsou vystaveny. Jedná se o spotřebiče, talíře či sklenice. Například v šatníku je oblečení zakryto jen závěsem. Architekti tím chtěli apelovat na to, že tyto věci schovávat nemusíme. Jsou součástí našeho každodenního života a v prostoru dotvářejí autentickou atmosféru.

interiérový dizajn architektúra dizajn umenie
Zdroj: Matej Hakár: archív ateliéru Kilo/Honč

Šedá barva působí na naše smysly

Richard říká, že při práci s interiérem sehrály důležitou roli materiály a barvy. V bytě můžeš vidět strukturovaný povrch stěn v šedé barvě. Ta dává loftu industriální charakter, přírodní materiály jej dělají útulným. Volbu materiálů přizpůsobili tak, aby každý, kdo do bytu vstoupí, pocítil jeho přirozenou atmosféru. 

Šedou barvu a naturální tóny nevnímají jako chladné. Spousta lidí má přece v oblibě bílou barvu a právě ta může podle architekta působit sterilně. Šedá může v menší míře působit na naše smysly až spirituálně. Možná právě tím, že lidstvo bylo během svého vývoje vždy spjato s přírodními materiály, jako jsou beton či dřevo.

„Byt je díky této kombinaci barevně utlumen, struktura není plochá. Pracovali jsme s materiály a zařizovacími prvky, které fungují. Docílili jsme jimi všeho, co byt potřebuje,“ říká Richard. Výsledná kombinace tak vytváří harmonický celek právě díky zvláštnímu vzhledu a uspořádání předmětů.

interiérový dizajn architektúra dizajn umenieinteriérový dizajn architektúra umenieArchív: ateliér Kilo/Hončinteriérový dizajn architektúra dizajn umenie
Zobrazit galerii
(12)
Domů
Sdílet
Diskuse