Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. ledna 2023 14:10
Čas čtení 1:25
Ilona Hobzová

Madonna podle francouzského města vlastní obraz ztracený během války. Zpěvačku žádá o jeho zapůjčení

Madonna podle francouzského města vlastní obraz ztracený během války. Zpěvačku žádá o jeho zapůjčení
Zdroj: Getty Images/McNamee
KULTURA FRANCIE MADONNA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Obraz Diana a Endymion od malíře Jérôma-Martina Langloise má městu Amiens pomoci stát se Evropským hlavním městem kultury.

Starostka severofrancouzského města Amiens Brigitte Fouré požádala formou videa zpěvačku Madonnu o zapůjčení obrazu, který kdysi visel v tamním muzeu a během 1. světové války beze stopy zmizel. Zpěvačka ho zřejmě v roce 1989 koupila v dražbě. Obraz Diana a Endymion od Jérôma-Martina Langloise má Amiens pomoci stát se v roce 2028 Evropským hlavním městem kultury. Není ale jasné, zda jde opravdu o ztracený obraz, či o jeho kopii.

Chceme obraz jen půjčit, právoplatnou majitelkou je Madonna, říká starostka

„Madonno, pravděpodobně jste o Amiens nikdy neslyšela, ale mezi vámi a naším městem existuje zvláštní spojení,“ říká ve videu Brigitte Fouré. Spojení podle ní spočívá v obrazu Diana a Endymion z roku 1822, který muzeu v Amiens zapůjčil Louvre před první světovou válkou. Následně odtud beze stopy zmizel. 

Původně se předpokládalo, že byl zničen v důsledku válečného bombardování. Francouzský deník Figaro ale nedávno uvedl, že obraz (nebo jeho téměř stejná kopie, jen bez podpisu malíře a datace) se v roce 1989 dražil na aukci v New Yorku. Jeho majitelkou se stala zpěvačka Madonna, která za něj tehdy zaplatila 1,3 milionu dolarů (nyní téměř 25 milionů korun).

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

V roce 2015 si kurátor z Amiens všiml tohoto obrazu na pozadí fotografie Madonny v jejím domě, zveřejněné v časopise Paris Match. Tento obraz je ale o tři centimetry menší než dílo ztracené v Amiens. Odborníci tak stojí před otázkou, zda se jedná o originál s odstraněným podpisem a datem, nebo o kopii.

Muzeum podalo žalobu na neznámé osoby, podle Fouré se ale Madonny vůbec nemusí týkat. „Nikdo rozhodně nezpochybňuje, že jste obraz získala legální cestou. Mohla byste nám ho zapůjčit u příležitosti naší kandidatury na Evropské hlavní město kultury v roce 2028, aby se naši místní obyvatelé mohli tímto dílem znovu pokochat?“ vyzvala ve videu zpěvačku.

Starostka Amiens následně pro Guardian uvedla, že vůbec nečekala, jakou odezvu její video vyvolá. „Prostě mě napadlo se jí zeptat. Obraz se prodal v naprosto legální aukci, ona ho koupila a je jeho majitelkou. Nežádám ji, aby nám ho darovala, ale aby nám ho dovolila půjčit si ho jen na pár týdnů,“ řekla. Doplnila, že by bylo skvělé, kdyby se zpěvačka do Amiens přijela podívat. 

Domů
Sdílet
Diskuse