Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2023 12:30
Čas čtení 6:18
Vojtěch Vanda

S alby se roztrhl pytel! Vydali Hey Yendo s Rainerem, Whtevr s Draxem a Simon Light alias Histø; klip zase FNL nebo Nikøtin

S alby se roztrhl pytel! Vydali Hey Yendo s Rainerem, Whtevr s Draxem a Simon Light alias Histø; klip zase FNL nebo Nikøtin
Zdroj: Natalie Kubenk
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RELEASE RAP
Uložit Uložené

Jen jsme si na chvíli odskočili a spustila se lavina. Lavina nového českého rapu a alternativy, která nemá konce. Na mladou vlnu nejspíš přichází jaro, jelikož je produktivní jako dlouho ne, proto jsme se ti rozhodli přinést to nejlepší z posledních dnů.

Doporučeno
Brno rapuje. Carter z Butterclubu vydal EP, Efenel zase sólo klip Brno rapuje. Carter z Butterclubu vydal EP, Efenel zase sólo klip 13. února 2023 8:30

Hey Yendo & rainer – Letenky do Psychedel

hey yendo rainer
Zdroj: Natalie Kubenk

Rapová raketa posledního roku odlétá ze Zlína. O rainerovi už od nás víš; jde o hudebního workoholika, který na nových releasech opravdu nešetří. Nyní se ale podílel na projektu, jenž je, jak uvedl pro REFRESHER, pravděpodobně nejpovedenější. Na něm se spojil s rapperem, který si říká Hey Yendo, jenž na sebe upozornil během minulého roku.

Je to čisté nadšení. První velký projekt, který má posluchače odnést do vesmíru batikovaných triček, pomel a marihuanového kouře se špetkou psychedelik. A i když jej musíme zařadit do rapového žánru, nutně se tak netváří. Máme co do činění s rave rapem, který u nás nemá zrovna pevnou základnu. S lidmi, jako je Yenda a rainer, nicméně dostává reálné obrysy.

My jsme z tohoto nekoncepčního jedenáctistopého alba měli (se slabou hyperbolou) podobný pocit jako při vydání prvního studiového alba od Maca Millera Blue Slide Park. Ano, tak moc staří jsme. Ten pocit se nás snažil přesvědčit o tom, že by deska nemusela být úplně kladně přijata kritikou z hlediska provedení, surovosti, textových nedokonalostí a klidně i celkového dojmu. Stejně tak jsme neměli pocit, že bychom cestovali vesmírem, ať už jsou Psychedely kdekoliv.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Na druhou stranu má podle našeho názoru v sobě sílu vzbudit něco neotřele nového, na co se bude vzpomínat a co bude měnit výraz moderní hudby. Ani my jsme na první poslech nebyli do projektu úplně zažraní, již nyní však víme, že je branou do nových světlých zítřků. Je to holt něco jiného. Dvojice rainer a Yenda funguje a bude fungovat i v budoucnu a my se těšíme, co dalšího se z jejich produkce objeví. 

P/ST –⁠ TINNITUS

Píská ti v uších? To je dobře. Posloucháš totiž novou P/ST. Už je to dávno, co jsme od dvojice Dan Kranich a Ivo Sedláček mohli slyšet něco nového. Také proto přichází na konci března s novým albem, na nějž upozorňují stejnojmenným videoklipem.

Hmm, to není videoklip, ale spíš film! Ostatně to by nebyla P/ST, aby šetřila na umění. Oba jsou přece jenom herci a oba v posledním roce na koncertech způsobovali šelesty ve zvukovodech. Proto TINNITUS.

Co od něj čekat? Určitě experiment, elektroniku, technicky zvládnuté rapy, a jak pro REFRESHER kdysi uvedli, nejspíš i abstraktní futurismus, neklid, explozi a útěk. Můžeme v něm, alespoň z nástřelu v podobě videoklipu, hledat i jistou dadaistickou revoltu proti nynější světové situaci. Nebo možná spíše takové neodadaistické vyjádření diskomfortu pramenícího ze sociálních nejistot.

Než se však do toho zamotáme úplně, rádi bychom tento klip doporučili. Nejen proto, že je fajn slyšet od této pražské dvojice něco nového. Především ale zastáváme názor, že skrze její tvorbu můžeme hezky balancovat, co se s námi vlastně v posledních letech děje. A taky ji můžeš vidět rapovat a hrát v sekáči.

WTFMAX x WHTEVR – NONSTOP / WTFMAX x BADBOY BERLIN – KEĎ SI TU NAŠIEL SOM HOME

Stejně jako má každá mince dvě strany, i WTFMAX má svou cute side a dark side. Krásně se to zrcadlí v nových videoklipech, které se objevily na youtubovém kanále Forlife Territory. Zatímco utápění se ve virtuálních světech mobilizovalo Whtevra na písni NONSTOP, lítostný track KEĎ SI TU NAŠIEL SOM HOME doprovodil navrátilec BADBOY BERLIN.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Škoda, že motiv je pořád stejný. Jak v jedné, tak v druhé situaci tu máme problémy s drogami a úvahy nad pomíjivostí světa smíchané s panickou atakou. Trochu doufáme, že album přinese i další témata.

Mladý Slovák vydává jako divý i proto, že v březnu chystá vydání nové desky. Jaro prostě dělá divy. Ponese jméno NETOPIER a kromě výše zmíněných hostů se na něm pochopitelně objeví i Totally Nothin nebo Skelly. 

NIKØTIN – ADRENALIN/DOPAMIN 

Dva klipy v poměrně krátkém rozmezí přinesl západočeský rapper NIKØTIN. Před pauzou, která slibovala představení jeho nového pohledu na rapovou tvorbu, jsme byli svědky singlů laděných do elektroniky, fialovorůžové neonové barvy a klubových světel. Proto na nás působí nástupovka bojovníka v IAF Radka Mahusviho Štádlera jako blesk z čistého nebe.

„Reprezenty“, ať už na cokoliv, zůstávají zakopané v době před rokem 2010, kdy byl každý hrdý na svůj panelákový vchod a potřeboval o tom dát vědět. Pokud něco podobného, „tvrďáckého“, vyjde dnes, uvědomělým posluchačům začne svítit kontrolka. Ne však zde. Přestože za NIKØTINem nestojí nějaké velké nahrávací studio s nejprofesionálnějším zvukem, jedná se o velmi důstojný fight song, který nedělá ostudu. 

Druhá, mnohem uvolněnější novinka vyšla ve čtvrtek. Nyní se dostalo na hormon štěstí, Dopamin, který byl opatřen videem z backstage. Nemluví se v něm ale o přehršli příjemně hřejivého pocitu štěstěny, nýbrž o jeho absenci. I přesto však zní plzeňský rapper motivovaně. Jde si vzít to, co chce a pro co si přišel, ať už je to cokoliv.

Doporučeno
Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč 20. února 2024 16:30

Klip to není kdovíjak kvalitní, o flop se ale nejedná. Drumová perkusová složka mu sedí hezky, což předvedl na svých známějších tracích, tudíž i hudební stránka nestrádá. Strádat by však při zhlédnutí mohli diváci. Proto by se lidé citliví na světlo měli mít při sledování na pozoru.

Whtevr a Drax – Automata

Rapový princ českého hyperpopu se na jednom albu potkal s produkčním princem českého hyperpopu. Aneb ti, kteří tomuto žánru přišli na chuť, na tohle čekali dlouho. Nyní tedy oficiálně přivítej první velký projekt dvou hyperpopových interpretů v České republice.

Myslíme, že nebudeme daleko od pravdy, pokud Whtevra a Draxe označíme za pionýry tohoto žánru u nás. A také nejúspěšnější, vzhledem k tomu, jaké jméno si Drax dělá i v zámoří. Co se týká jejich nového alba Automata, dostali jsme od něj to, co jsme čekali. Bubble gum zvuk protkaný zpěvným rapem, ke kterému přispěla i slovenská hyperpopová smetánka jako Sugoi Kimono nebo ph1l z Dogma Family.

Jako minus a trochu zklamání půlhodinového projektu bychom viděli nekoncepčnost desky. Bavilo by nás, kdyby „největší“ projekt tuzemského hyperpopu měl jasně danou hlavu a patu, propracovanější lyriku i myšlenku. Vnímáme pokus o vtipný text i jistou variabilitu, přesto by to chtělo o trošičku širší paletu témat. Takhle nám to zní jako vcelku povedený mixtape, což je však v této situaci asi málo. Proto jej můžeme označit „pouze“ za raketu s malými zážehy.

FRESH RAP je seriál, který ti již třetí rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Hudba však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

K tomu jsme nedávno začali vydávat i (ob)týdenní updaty o tom, co se děje nového u českých rapových person na vzestupu. Pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

FNL ZONE – AMARO SESSION

Rodinné foto? Ne, rodinný track. Malou sešlost před mikrofonem v Amaro Records si udělalo brněnské rapové seskupení FNL Zone. A samozřejmě to byl zase fire. Sestava Esposito, Efenel, BC, VELKEJZLEJPES, MAURIS1K a 625DEDY se doplňovala back to back a předháněla se ve tvorbě punchlines. 

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? 1. února 2024 8:25

Podobné sessions fanoušky baví, což je vidět i na zhlédnutích u videoklipu. Unikátní spojení, připomínající svou atmosférou live rádiové přenosy v britských rádiích, ze sebe vyzařuje elektrizující energii. A pokud bychom měli vyzdvihnout něčí výkon, řekli bychom, že se nejvíce vyznamenal VELKEJZLEJPES. Vyčníval nejen svou výškou, ale hlavně flow. Poslechněte si sami.

Danz Hun – ocode/ 3/4 óra / BDKM / V CROWDU

Kam se podíváme, tam je workoholik. Velkou variabilitu na majku prokázal v posledních týdnech pražský Danz Hun, který vydal hned čtyři (!!!) singly. S největší pravděpodobností čerpá energii z crowdu na poslední akci MHD, která se dle všech informací povedla a již nyní se připravuje další. 

Vzhledem k četnosti tedy tracky představíme pouze krátce. Taneční ocode kopíruje rapperovu náladu z posledních dní. Jedná se o taneční věc oslavující party a zejména MHD. Bohužel o tracku 3/4 óra nedokážeme říct nic než to, že jde o g-funk. Text je totiž v Danově rodné maďarštině. Vibe je nicméně slušný, o tom žádná.

Píseň BDKM spojuje BADBOY BERLINa, Kup Kodeina, Dana a Meizyyho. Má smooth trapový vibe, v němž se celá čtveřice opírá o obrázek klasického obyčejného života, který se rozhodla ignorovat a žít mimo pravidla. Svou nevůli vůči němu dává jasně najevo. No, a V CROWDU odpovídá svému názvu: nabuzující melodie a hustá atmosféra hecují popisováním situace na koncertu. Takže nabídku máš, nyní si stačí pouze vybrat.

Simon Light – Rebuild Me

Pamatuješ na Hista a jeho slib, že brzo vydá vlastní projekt, na kterém bude i zpívat? Tak nyní na něj můžeš zapomenout. Nově totiž přichází Simon Light. Ukázkou jeho nového stylu, v němž v sobě zastřešující UK sound míchá elektroniku, pop a prvky rapu, je zbrusu nové EP s trefným názvem Rebuild Me

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české rappery podle jejich občanského jména? Vyzkoušej to KVÍZ: Poznáš české rappery podle jejich občanského jména? Vyzkoušej to 16. ledna 2024 9:29

Na první vlaštovku je to opravdu fajn a je vidět, že Simon myslí svou transformaci opravdu vážně. Projekt je zpíván anglicky vzhledem k tomu, že Šimon cílí na ostrovní posluchačstvo, ale to neznamená, že si jej nevychutnáš.

Co nám možná trochu vadilo, byla výslovnost a frázování, které není zdaleka dokonalé. Pocit nejistoty však u nás vyrovnávala produkce a příslib budoucího zlepšení, které jistě přijde. Na novou tvář českého producenta si velmi rychle zvykneme. 

Pingi, Vivere – Fairy

Posledním kouskem, který bychom chtěli představit, je spolupráce dalšího významného hyperpopového hlasu a workoholika Pingiho s jeho rapujícím kolegou z Higher Ground Viverem. Společně se představili na songu Fairy. Motivem jsou prostě jejich víly, které očarovaly jejich životy, a oni mají pocit, že potřebují vytroubit do světa jejich kouzlo a loajalitu.

Ani ne dvouminutová rychlovka nemá za cíl tě připoutat k nějakému projektu, ale akorát ti zlepšit den šílenými efekty a autotune zvukem. Proto si myslíme, že je také vhodným zakončením našeho přehledu. Nezapomeň nám napsat, který ze singlů se ti líbí nejvíc. Již brzy je totiž uslyšíš na venkovních akcích a festivalech, což je věru super zpráva.

Domů
Sdílet
Diskuse