Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2023 17:27
Čas čtení 0:41
Veronika Dlesková

Ford patentuje nový systém. Pokud nebudeš splácet auto, vypne ti klimatizaci nebo zablokuje vůz

Ford patentuje nový systém. Pokud nebudeš splácet auto, vypne ti klimatizaci nebo zablokuje vůz
Zdroj: Ford
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY FORD
Uložit Uložené

Americký výrobce vozidel Ford si nechal patentovat nový systém, který má dohlížet na to, aby lidé spláceli auta. Pokud splátku několikrát vynecháš, mohlo by například začít vydávat nepříjemný zvuk nebo se zablokuje.

Debata o autonomních vozidlech je v dnešní společnosti čím dál častější. S novinkou teď přišla americká automobilka Ford. Ta si nechala zaregistrovat patent, který by měl dlužníky donutit k poctivějšímu splácení vozidel. 

Postihy pro neplatiče

Podle severu Gizmodo by automobilka nejdříve upozornila na dlužnou částku prostřednictvím oznámení na obrazovce vozu. Pokud by ani pak dotyčný splátku neuhradil, mohla by mu začít omezovat funkce automobilu. Šlo by například o vypnutí audiosystému nebo klimatizace.

Doporučeno
Lamborghini odhaluje hybridní techniku. Ze supersportu se stane hypersport o více než 1000 koních Lamborghini odhaluje hybridní techniku. Ze supersportu se stane hypersport o více než 1000 koních 14. března 2023 12:00

Později by mohlo auto začít vydávat nepříjemné zvuky pokaždé, když do něj někdo nasedne. Ty by mohly být podobné tomu, jak vozidlo reaguje, když řidič nemá zapnutý bezpečnostní pás. Poslední možností by bylo zablokování vozu nebo jeho autonomní návrat zpět k prodejci. 

Všechny tyto technologie jsou prozatím věcí budoucnosti. „Je prostě problém, aby se auto autonomně dokázalo v tom stavu techniky, ve kterém jsme teď, proplétat uličkami, kde mu pořád skáčou chodci pod kola. Takovouto schopnost auta ještě nemají, auto by se tam prakticky zastavilo a nebylo by schopné bez řidiče pokračovat dál,“ uvedl pro iRozhlas Jiří Novák z Fakulty elektrotechnické ČVUT. 

Domů
Sdílet
Diskuse