Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2023 19:39
Čas čtení 0:43
Veronika Dlesková

Podívej se na nový druh velkého pavouka. Staví si podzemní nory a dožívá se více než čtyřiceti let

Podívej se na nový druh velkého pavouka. Staví si podzemní nory a dožívá se více než čtyřiceti let
Zdroj: TASR/AP/Michael Probst
ZAJÍMAVOSTI AUSTRÁLIE ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Euoplos dignitas je druh pavouka, který se po mnoha letech objevil v centrální části státu Queensland v Austrálii. Tento pavouk žije v lesním porostu a může dosáhnout až pěti centimetrů.

Euoplos dignita byl poprvé objeven na začátku dvacátého století. Kvůli nedostatečnému studiu tohoto druhu ale zůstal dlouhá léta nepojmenován. Na svém webu to uvádí CNN. Pavouk žije v podzemních norách, které si vytváří v černozemi. Ta se hojně využívá k zemědělské činnosti a pavouci tak přicházejí o své přirozené prostředí a stává se z nich ohrožený druh, informuje NBC

Dlouho ztracený druh pavouka se objevil poprvé od devadesátých let. V roce 2021 ho po dlouhém hledání našli vědci, kteří si dali za cíl vědecky zdokumentovat tento nový druh.

Vědci z Queensland Museum vydali v návaznosti na objev video, ve kterém pavouka představují. Přízvisko dignita pavouk získal právě kvůli své velikosti. Dignita totiž v latině znamená „důstojný“ nebo „veliký“. I když pavouk není smrtelně jedovatý, jeho kousnutí může podle vědců u člověka vyvolat otok a bolesti. 

Domů
Sdílet
Diskuse