Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2023 18:45
Čas čtení 1:22
Kateřina Viková

Jez denně tento minerál: Budeš mít zdravý mozek a vyhneš se demenci, tvrdí nová studie

Jez denně tento minerál: Budeš mít zdravý mozek a vyhneš se demenci, tvrdí nová studie
Zdroj: Unsplash/Milad Fakurian/volně k užiít (Ilustrační foto)
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ VĚDA VÝŽIVOVÉ DOPLŇKY ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Australští vědci popsali, co pomáhá proti stárnutí našeho mozku a může zabránit stařecké demenci. Tento známý prvek má i mnoho dalších benefitů.

Konzumace hořčíku v každodenní stravě vede ke zdravějšímu mozku ve stáří. Dokazuje to nová studie vědců z Australské národní univerzity (ANU). Výzkumníci tvrdí, že když jíme více potravin bohatých na hořčík, snižuje se nám i riziko demence. Ta je druhou nejčastější příčinou smrti v Austrálii a sedmou na světě. 

Doporučeno
Co se děje s tvým tělem na Mount Everestu? V „zóně smrti“ začne tělo pomalu umírat, nedostatek kyslíku může vyvolat psychózu Co se děje s tvým tělem na Mount Everestu? V „zóně smrti“ začne tělo pomalu umírat, nedostatek kyslíku může vyvolat psychózu 27. března 2023 13:30

Výzkum, jehož se účastnilo přes šest tisíc kognitivně zdravých lidí mezi 40 a 73 lety, zjistil, že ti, kteří konzumovali více než 550 miligramů magnesia denně, mají od 55. roku života průměrně o rok mladší mozek v porovnání s těmi, kteří konzumují jen 350 miligramů denně. „Naše studie ukázala, že jen 41% nárůst v konzumaci hořčíku může vést ke snížení zmenšování mozku v důsledku věku, což je spojené s lepší kognitivní funkcí a menším rizikem demence v pozdějším věku,“ řekla hlavní autorka a doktorandka Khawlah Alateeq. „Tento výzkum poukazuje na benefity stravy bohaté na magnesium a roli, kterou hraje ve zdraví mozku,“ dodala.

Doporučeno
„Cítím smutek každý den.“ Manželka Bruce Willise v emotivním příspěvku sdílí, co prožívá „Cítím smutek každý den.“ Manželka Bruce Willise v emotivním příspěvku sdílí, co prožívá 20. března 2023 16:34

Předpokládá se, že počet lidí s diagnostikovanou demencí rapidně poroste a čísla v roce 2050 budou oproti dnešku dvojnásobná. To zatíží lékařské a sociální služby i světovou ekonomiku. „Vzhledem k tomu, že na demenci neexistuje lék a rozvoj farmakologické léčby byl za posledních 30 let neúspěšný, se doporučuje, aby byl kladen větší důraz na prevenci,“ řekl spoluautor studie Erin Walsh. Informování veřejnosti by se tak mělo zaměřovat i na podporu zdravého stárnutí mozku prostřednictvím správného stravování. 

Konzumace hořčíku nese mnoho výhod, pomůže i s depresí

Zvýšená konzumace hořčíku ale může pomoct i mladým lidem. „Studie ukazuje, že vyšší příjem hořčíku v potravě může přispívat k neuroprotekci dříve v procesu stárnutí a preventivní účinky mohou začít ve věku 40 let nebo ještě dříve,“ řekla Alateeq.

Hořčík, který se přirozeně nachází například v listové zelenině, luštěninách, ořeších, semenech a celozrnných výrobcích, ale i banánech nebo čokoládě, má pro naše tělo mnoho benefitů. Působí protizánětlivě, podporuje správnou činnost svalů a nervů (i zmíněného mozku), mírní podrážděnost a nervozitu. Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu. Řadě žen odstraní potíže spojené s premenstruačním syndromem, přispívá ke zdravým zubům a může i zmírnit deprese.

Domů
Sdílet
Diskuse