Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2023 9:59
Čas čtení 0:55
Kateřina Viková

New York klesá pod tíhou mrakodrapů, zjistili vědci. Skončí tato metropole pod vodou?

New York klesá pod tíhou mrakodrapů, zjistili vědci. Skončí tato metropole pod vodou?
Zdroj: Unsplash/Patrick Tomasso
TECH ARCHITEKTURA SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) VĚDA
Uložit Uložené

Studie několika geologů přišla s tím, že město New York klesá kvůli hmotnosti tamní zástavby. O kolik ročně klesne, se dozvíš v článku.

Studie geologa Toma Parsonse z United States Geological Survey a jeho kolegů z The University of Rhode Island na základě modelu geologického povrchu pod městem porovnaného se satelitními daty pozorovala pokles hladiny newyorské zástavby.

Kolik váží New York?

K zaboření může dojít v důsledku přesouvání měkkých usazenin, ale i kvůli hmotnosti budov, které na zemi stojí a které ji tlačí dolů, existuje však i mnoho dalších příčin. Studie vypočítala, že v New York City (NYC) stojí více než milion budov, které dosahují kumulativní hmotnosti přibližně 764 miliard kilogramů. Pod takovou tíhou celé město klesá v průměru o jeden až dva milimetry za rok.

výzkum, new york
Zdroj: Tom Parsons, Earth's Future/Pei-Chin Wu, Meng (Matt) Wei, Steven D'Hondt

Několik milimetrů poklesu za rok může znít jako zanedbatelné číslo, ale podle zjištění vědců některé části města ustupují výrazně rychleji. Jedna oblast na dolním Manhattanu poklesla o 294 milimetrů. Rychlost klesání závisí na složení tamního podloží, které je velmi různorodé.

Vědci varují před výstavbou v nízko položených městech

New York je jedním ze stovek pobřežních měst po celém světě, která se pomalu, ale jistě potápějí. Vědci tak chtějí upozornit na to, že s ohledem na stoupající hladinu moří a zvyšující se riziko záplav je třeba myslet na nízko položená města, jako je NYC, které je domovem více než 8 milionů lidí.

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

„Cílem tohoto výzkumu je zvýšit povědomí o tom, že každá další výšková budova postavená na pobřeží, řece nebo jezeru by mohla přispět k budoucímu riziku povodní,“ vysvětluje Parsons. 

Domů
Sdílet
Diskuse