Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. června 2023 9:53
Čas čtení 1:39
Vojtěch Vanda

Historický moment pro český parahokej! Reprezentanti zvládli zápas s Čínou 3:2 a mají bronz z mistrovství světa!

Historický moment pro český parahokej! Reprezentanti zvládli zápas s Čínou 3:2 a mají bronz z mistrovství světa!
Zdroj: Getty Images/Carmen Mandato
SPORT ČESKO ŽIVOT S HENDIKEPEM
Uložit Uložené

Letošní hokejovou reprezentační sezónu napravují v mužské kategorii parahokejisté. Na šampionátu v kanadském Moose Jaw předvedli super výkony, které jim vynesly první medaili ze šampionátu. Tentokrát bronzovou.

Přesvědčivé výkony ze skupiny, mimořádně povedené zápasy proti favoritům a zvládnuté vyřazovací boje přinesly České republice historický bronz z mistrovství světa v parahokeji v kanadském Moose Jaw.

Jak jsme již informovali, nejprve udělali veledůležitý krok, kdy se jim povedlo jasně přehrát rivaly z Jižní Koreje 3:0, následně sehráli důstojné klání s Amerikou 1:7, kdy čestný úspěch do branky USA zaznamenal Filip Veselý, a nakonec překonali další historický milník nezvykle vyrovnaným utkáním s Kanadou v poměru 1:2. Zápas otevřel kapitán Kanady McGregor, ale na jeho gól našel později odpověď český kapitán Zelinka. Rozhodující trefu na 2:1 poté zaznamenal Dixon.

Doporučeno
Čeští parahokejisté míří do čtvrtfinále mistrovství světa! V noci sehráli historický zápas s Kanadou Čeští parahokejisté míří do čtvrtfinále mistrovství světa! V noci sehráli historický zápas s Kanadou 31. května 2023 14:04

Česká republika vyhraným zápasem s asijským protějškem dostala možnost účastnit se vyřazovacích bojů, kde se jim ve čtvrtfinále postavila Itálie. Protihráči z Apeninského poloostrova přehráli Němce a doufali v úspěch, jenže na rozjetou parahokejovou reprezentaci z Česka nestačili a prohráli jasně 4:0.

Semifinálovým soupeřem o postup do finále se stala znovu Kanada, jejíž hráči si však byli více než vědomi letošní síly Lvů. A i když se stále jednalo o vcelku vyrovnané utkání, skóre 0:5 poslalo Čechy do boje o bronz. Tam se střetli s Čínou, která nedala reprezentaci nic zadarmo.

Historická medaile

Číňané byli obhájci bronzu z Pekingu, bylo tedy jasné, že procházka růžovým sadem to nebude. Soupeř dal o sobě vědět již v čase 1:27, kdy Cchuej nedal Kudelovi šanci. Češi nicméně dokázali odpovědět ještě v první třetině, kdy Kubeš našel Michala Geiera, který srovnal. 

Geier však neřekl poslední slovo, a když se v druhé třetině v čase 17:05 dostal za čínskou branku k puku Hečko, jeho následnou přihrávku distribuoval přímo do sítě brankáře Ťi. Češi, nabiti energií, měli ještě další šance, ale neujala se žádná. Naopak soupeř nesložil zbraně a Šen 12 sekund před koncem druhé třetiny překonal Kudelu podruhé.

O historické medaili pro český tým rozhodla třetí část hry, kdy tíhu momentu převzal na svá bedra tři minuty před koncem kapitán Radek Zelinka. Na čínskou branku poslal velmi nenápadnou střelu, která prošla za záda gólmana. Zbytek zápasu si naši borci pohlídali a oslavy mohly začít.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Členem elitní pětky našeho týmu byl i centr Patrik Sedláček, se kterým jsme dělali rozhovor před paralympiádou v Pekingu. Pokud tě zajímá jeho životní příběh, můžeš si jej přečíst zde

Domů
Sdílet
Diskuse