Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2023 8:30
Čas čtení 0:18
Ondřej Jarůšek

KVÍZ: Legendární, bizarní i vtipné citáty slavných lidí. Dokážeš je přiradit ke správnému autorovi nebo autorce?

KVÍZ: Legendární, bizarní i vtipné citáty slavných lidí. Dokážeš je přiradit ke správnému autorovi nebo autorce?
Zdroj: TASR/AP
HISTORIE KVÍZ
Uložit Uložené

Máme pro tebe nový kvíz. Tentokrát jsme se zaměřili na citáty známých lidí.

Tvůj úkol je v dnešním kvízu jednoduchý – přiřadit k danému citátu správného autora či autorku. Vybrali jsme celkem deset citátů z nejrůznějších oblastí, takže pokud získáš plný počet bodů, můžeš se považovat za opravdového znalce či znalkyni.

Některé z vybraných citátů vyřkly významné osobnosti, které pomáhaly zlepšovat životy milionů lidí, pro odlehčení jsme se však rozhodli i pro takové citáty, které tě možná trochu pobaví. Do komentářů nám nezapomeň napsat, jak se ti dařilo. Přejeme hodně štěstí!

Doporučeno
KVÍZ: Znáš nejdůležitější data české historie? Otestuj své znalosti našich dějin KVÍZ: Znáš nejdůležitější data české historie? Otestuj své znalosti našich dějin 5. června 2023 12:30
Kvíz
KVÍZ: 10 citátů známých lidí. Přiřaď je ke správnému autorovi nebo autorce.
110
„Mám sen, že jednoho dne mé čtyři děti budou žít v zemi, kde nebudou posuzovány podle barvy kůže, ale podle charakteru.“
Malcolm X
Barack Obama
Martin Luther King Jr.
Jesse Jackson
Vysvětlení
Projev I Have a Dream (česky Mám sen) pronesl Martin Luther King Jr. dne 28. srpna 1963 u washingtonského Lincolnova památníku během pochodu na Washington za práci a svobodu.
210
„Víte, co je to pussy v angličtině? Ku*da.“
Robert Rosenberg
Angela Merkel
Miloš Zeman
Daisy Lee
Vysvětlení
Tato slova pronesl tehdejší prezident ČR Miloš Zeman ve vysílání Českého rozhlasu. Později řekl, že jen citoval text ruské skupiny Pussy Riot.
310
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“
Jan Werich
Vladimír Menšík
Rudolf Hrušínský
Miloš Forman
410
„Dělej! Už jste tady měli bejt čtyři minuty, ty magore!“
Jiří Kára
Adolf Hitler
Vladimir Putin
Dalajláma
Vysvětlení
Opilec Jiří Kára a jeho svatba jsou kultem českého internetu. Citát pochází z videa, které je dodnes stále dostupné na YouTube.
510
„Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí!“
Tomáš Garrigue Masaryk
Václav Havel
Edvard Beneš
Emil Hácha
Vysvětlení
Autorem citátu je Václav Havel, který tuto větu pronesl v době sametové revoluce, která ukončila komunistický režim v Československu.
610
„Neptejte se, co vlast může udělat pro vás, ptejte se, co vy můžete udělat pro vlast.“
George Washington
John F. Kennedy
Richard M. Nixon
George H. W. Bush
710
„Podívejte se na mě, jestli jsem přišel jako od táboráku, anebo jako člověk, jehož oblečení má nějakou hodnotu. To oblečení něco stojí. Boty, šaty, košile. (...) Dámy a pánové, nechci se vás dotknout, kdo z vás to má?“
Jiří Paroubek
Rytmus
Papafini
David Steel
Vysvětlení
Tato slova pronesl Jiří Paroubek na tiskové konferenci, kde mluvil o svých příjmech. Právě zde zazněla i věta: „Kdo z vás to má?“ Záběry z konference byly hojně šířeny a dodnes se dají najít na YouTube.
810
„Představivost je důležitější než znalosti. Znalosti jsou omezené, zatímco představivost zahrnuje celý svět, povzbuzuje pokrok a rodí evoluci.“
Charles Darwin
Albert Einstein
Galileo Galilei
Isaac Newton
910
„Tvoje budoucnost hodně míří vysoko a odejdeš tam, kde žiješ. Hodně budeš někde.“
Andrej Babiš
Jolanda
Dáda Patrasová
Papež Benedikt XVI.
Vysvětlení
Jolanda, vlastním jménem Věra Nemethová (29. března 1964 – 17. ledna 2020), byla česká kartářka, která se proslavila díky svému věšteckému pořadu v televizi.
1010
„Tam, kde je disharmonie, měli bychom přinést harmonii. Tam, kde je chyba, měli bychom přinést pravdu. Tam, kde jsou pochybnosti, měli bychom přinést víru. A tam, kde je zoufalství, bychom měli přinést naději.“
Margaret Thatcher
Winston Churchill
Alžběta II.
Princezna Diana
Vysvětlení
Margaret Thatcher byla předsedkyní britské vlády a vůdkyní Konzervativní strany. Byla první ženou ve funkci britského premiéra a setrvala v ní déle než všichni její předchůdci ve 20. století.
Vyhodnotit kvíz
Zpět
Sdílet
Diskuse