Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
15. června 2023 15:04
Čas čtení 1:05
Kateřina Viková

Všechno souvisí se vším. Beyoncé ve Švédsku přispěla k vyšší inflaci

Všechno souvisí se vším. Beyoncé ve Švédsku přispěla k vyšší inflaci
Zdroj: Getty Images
HUDBA BEYONCÉ EKONOMIKA HUDBA KONCERTY ŠVÉDSKO
Uložit Uložené

Začátek světového turné ikonické zpěvačky, které zahájila minulý měsíc ve Švédsku, vyvolal tak velkou poptávku po hotelech a restauracích, že se projevil i v ekonomických ukazatelích severské země.

Podle ekonoma Danske Bank, Michaela Grahna, mělo vystoupení Beyoncé vliv na zvýšení cen za ubytování v hotelech. Její koncert byl pravděpodobně i důvodem nečekaného vzrůstu cen v oblastech rekreace a kultury. Za květen Švédsko dosáhlo inflace 9,7 %, což je více, než se očekávalo, a částečně za to může i hudební superstar Beyoncé.

Vidět Beyoncé koncertovat po 7 letech chce každý

„Nevinil bych Beyoncé z vysoké inflace, ale její vystoupení a světová poptávka po tom vidět ji vystupovat tomu trochu přispěla,“ uvedl Grahn ve vyjádření pro BBC. Od počátku bylo jasné, že zpěvaččino první sólové turné po sedmi letech způsobí velký ohlas a vydělá hodně peněz.

Doporučeno
Seniorský drip: letní edice. Takto skvěle vypadá styl, který prověřil čas Seniorský drip: letní edice. Takto skvěle vypadá styl, který prověřil čas 15. června 2023 12:00

Hned po oznámení termínů koncertů začali lidé na Airbnb překotně vyhledávat ubytování ve městech, kam má americká zpěvačka zamířit. Vstupenky na mnoho koncertů se vyprodaly během několika dní a ceny na přeprodejovém trhu byly několikanásobné. Podle odhadů by turné mohlo do konce září vydělat až 2 miliardy liber (přes 55 miliard korun).

Na koncerty ve Stockholmu přijeli i Američané 

Beyoncé ve Stockholmu zahrála dva koncerty pro 46 tisíc diváků, které údajně přilákaly fanoušky z celého světa, zejména z USA. Silný dolar vůči švédské koruně napomohl k tomu, že vstupenky v severské zemi se zdály být relativně levné. Sever Visit Stockholm popsal boom cestovního ruchu do města jako „Beyoncé efekt“.

Inflace ve Švédsku dosáhla vrcholu 12,3 % v prosinci loňského roku. Hodnota na 9,7 % minulý měsíc klesla z dubnových 10,5 %. Finanční trhy v květnu očekávaly kolem 9,4 %.

Aby jedna hvězda měla takový dopad, je „velmi vzácné“, řekl Grahn BBC a dodal, že podobný účinek mohou mít i velké fotbalové turnaje. Očekává, že v červnu se ekonomické trendy vrátí k normálu.



Domů
Sdílet
Diskuse