Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
29. června 2023 15:00
Čas čtení 3:49
Kuni Nguyenová

Foto: Miliardy na plátně. Podívej se na 5 nejdražších obrazů na světě

Foto: Miliardy na plátně. Podívej se na 5 nejdražších obrazů na světě
Zdroj: Wikimedia/volně k užití
KULTURA EKONOMIKA FINANCE UMĚNÍ
Uložit Uložené

Dosud nejdražší obraz se prodal před šesti lety za 450 milionů dolarů (10,6 miliardy korun). Chtěl*a bys jej domů?

Pro někoho „čmáranice“, pro jiné oku lahodící umění, ale třeba i investiční příležitost. Rok co rok hlásí aukční domy a soukromé galerie rekordní prodeje uměleckých děl, která hodnotou přesahují i miliardy korun. Proč vlastně stojí tolik? Obrazy jsou již po staletí spojovány se slávou, luxusem a symbolem společenského postavení. Nejslavnější umělci a umělkyně jsou navíc po smrti, takže výtvarná díla, která po nich zbyla, stále rostou na hodnotě.

V Refresheru jsme se podívali na ta nejslavnější, ale zároveň i nejdražší, která se v historii kdy prodala. Žebříček pravidelně zveřejňují Netizens report nebo Art lex. Prohlédnout si je můžeš i v naší galerii.

10. Masterpiece – Roy Lichtenstein.9. Nu couché (Ležící akt) – Amedeo Modigliani.8. Les Femmes d'Alger (Alžírské ženy) – Pablo Picasso.7. Přívěsné portréty Maerten Soolmans a Oopjen Coppit – Rembrandt.
Zobrazit galerii
(5)
Pořadí Název obrazu Umělec Prodaná cena Jak a kdy se obraz prodal
10. Masterpiece Roy Lichtenstein 165 milionů dolarů
(3,5 miliardy korun)
Soukromý prodej, 2017
9. Nu couché (Ležící akt)  Amedeo Modigliani 170,4 milionu dolarů
(3,6 miliardy korun)
Soukromý prodej, 2015
8. Les Femmes d'Alger (Alžírské ženy)  Pablo Picasso 179,4 milionu dolarů
(3,8 miliardy korun)
Aukce v Christie's New York, 2015
7. Přívěsné portréty Maerten Soolmans a Oopjen Coppit Rembrandt 180 milionů dolarů
(3,9 miliardy korun)
Soukromý prodej, 2015
6. No. 6 (fialová, zelená a červená) Mark Rothk 186 milionů dolarů
(4 miliardy korun)
Soukromý prodej, 2014

Další slavná a drahá výtvarná díla, která se řadí do top 5, ti podrobněji představíme v následujícím přehledu. Dozvíš se něco málo nejen o jejich cenách a kupcích, ale třeba i to, jaké kontroverze se skrývají za vůbec nejdražším obrazem světa. 

5. Číslo 17A

Umělec: Jackson Pollock

Prodaná cena: 200 milionů dolarů (4,7 miliardy korun)

Jak a kdy se obraz prodal: Soukromý prodej, 2015

Číslo 17A
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Do top 5 nejdražších obrazů se řadí abstraktní obraz Číslo 17A, který vytvořil americký umělec Jackson Pollock v roce 1948. Autor byl příslušníkem tzv. abstraktního expresionismu, což je umělecký směr, který se po druhé světové válce zaměřoval na podvědomou a spontánní invenci. Konkrétně pro tento obraz využil Pollock techniku „drip painting“, tedy metodu, kdy improvizačně a spontánně kapal, stříkal a lil barvu na plátno.

Doporučeno
Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová 25. března 2024 15:00

Dílo si v roce 2015 zakoupil Kenneth Cordele Griffin, známý americký manažer hedgeových fondů, podnikatel a investor. Utratil za něj 200 milionů dolarů, což je v přepočtu na současný kurz 4,7 miliardy korun. Číslo 17A mu však nezdobí jeho ložnici či obývací pokoj. Kvůli bezpečnosti se jej rozhodl uchovávat u Asociace investičních společností (AIC).

Griffin je vášnivý sběratel a na kontě má více uměleckých děl. Mezi nimi je i obraz, který se v žebříčku nejdražších obrazů umístil dokonce na druhém místě.

4. Nafea Faa Ipoipo? (Kdy se vdáš)

Umělec: Paul Gauguin

Prodaná cena: 229 milionů dolarů (5,4 miliardy korun)
Jak a kdy se obraz prodal:
Soukromý prodej, 2015

Nafea Faa Ipoipo
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

 
Francouzský postimpresionistický umělec Paul Gauguin se ve svém umění zabýval dívčími portréty a romantizovanými vyobrazeními ostrovního ráje Tahiti. A právě jeho manželka Tehamana je jednou z dívek na olejomalbě Nafea Faa Ipoipo? (Kdy se vdáš), kterou namaloval v roce 1892. 

Obraz zaujal i dceru katarské královské rodiny a sestru současného emíra Sheikhu Mayassu Al Thani. Ta jej v roce 2015 odkoupila od soukromého švýcarského sběratele Rudolfa Staechelina. Cena se tehdy vyčíslila na 250 milionů dolarů (v přepočtu 5,4 miliardy korun).

3. Hráči karet

Umělec: Paul Cézanne

Prodaná cena: 250 milionů dolarů (5,9 miliardy korun)

Jak a kdy se obraz prodal: Soukromý prodej, 2011

hráči karet
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Než se v roce 2015 uskutečnil prodej Nafea Faa Ipoipo, celosvětový rekord si drželo dílo, které si nyní představíme. Jedná se o sérii olejových maleb nazvanou Hráči karet. Francouzský postimpresionista Paul Cézanne totiž v 90. letech 19. století namaloval sérii pěti slavných obrazů, jež znázorňovaly různé variace mužů, kteří sedí u stolu a hrají karty. Díla se od sebe lišila velikostí a počtem zobrazených postav.

Doporučeno
Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena 1. března 2024 14:00

Jeden z obrazů koupila v roce 2011 katarská královská rodina Card Players od řeckého miliardáře George Embiricose. Její výše se odhaduje na 250 milionů dolarů (5,9 miliardy korun). 

2. Výměna

Umělec: Willem de Kooning 

Prodaná cena: 300 milionů dolarů (7,1 miliardy korun)

Jak a kdy se obraz prodal: Soukromý prodej, 2015

interchange
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Vzpomínáš si na amerického investora Griffina, který si zakoupil 5. nejdražší obraz na světě? Ve stejném roce – tedy v roce 2015 – ho zaujal také obraz Výměna. Autor Willem de Kooning jej vytvořil v roce 1955 a o šedesát let později vyrostla jeho hodnota na astronomickou částku. Griffin totiž slavnou olejomalbu odkoupil od nadace Davida Geffena za 300 milionů dolarů (7,1 miliardy korun). 

Nejen že se jedná o druhý nejdražší umělecký obraz, ale dosáhl i na titul dosud nejvyšší známé částky obrazu, jehož prodej se odehrál mimo aukce. Jeden z nejdražších obrazů světa je v současné době zapůjčen Institutu umění v Chicagu.

De Kooninga si dějiny umění spojují s abstraktním expresionistickým hnutím. Jeden z malířů Franz Kline ho přesvědčil, aby přešel od často prudkých tahů štětcem k rychlým gestům a začal malovat abstraktní městské krajiny, ačkoliv původně maloval spíše postavy žen. 

1. Salvator Mundi (Spasitel světa)

Umělec: Leonardo da Vinci

Prodaná cena: 450 milionů dolarů (10,6 miliardy korun)

Jak a kdy se obraz prodal: Aukce v Christie's New York, 2017

Salvator Mundi
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Salvator Mundi (Spasitel světa) od italského renesančního malíře Leonarda Da Vinciho se podle aukční síně Christie's v New Yorku stal nejdražším obrazem, který se kdy vydražil. Aukce se odehrála v roce 2017 a začalo se na částce 70 milionů dolarů. Původně se odhadovalo, že se prodá za 100 milionů dolarů, ale po 19 minutách bylo rozhodnuto, že to bude víc. Konečná částka činila 450 milionů dolarů (10,6 miliardy korun). Totožnost kupce však aukční síň nezveřejnila.

Doporučeno
Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo 1. března 2024 12:00

Dílo, které má zobrazovat Ježíše Krista v renesančním oděvu, je však spojováno s řadou kontroverzí. Kromě astronomické ceny se pochybuje o autenticitě obrazu, někteří kritici dokonce tvrdí, že to vypadá jako cvičná malba jednoho z Leonardových žáků. Ježíš na obraze má totiž podle nich chabé rysy a čelní kompozici popisují jako strnulou a nepodobnou Leonardovým charakteristickým krouceným pózám. Kde je skutečná pravda, se už ale nejspíš nedozvíme.

Domů
Sdílet
Diskuse