Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. července 2023 v 7:22
Čas čtení 0:58
Kuni Nguyenová

Průzkum: Příchodu umělé inteligence se obává většina lidí z generace Z

Průzkum: Příchodu umělé inteligence se obává většina lidí z generace Z
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio
TECH EKONOMIKA MODERNÍ TECHNOLOGIE PRÁCE UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Zaškolit juniorní pracovníky a pracovnice, nebo jen zapojit AI? Řada firem a organizací v tom nejspíš bude mít brzy jasno.

S vývojem umělé inteligence se pojí nejen příležitosti k odlehčení od monotónních pracovních úkonů, ale i řada překážek. Obavy z příchodu AI mají i lidé, kteří na telefonech a moderních technologiích vyrůstali – příslušníci a příslušnice generace Z. Jedná se o lidi narozené po druhé polovině devadesátých let do roku 2010, přičemž nejstarší „zoomers“ letos dovrší věku 26 let. 

Na to poukázal nedávný průzkum webu ZipRecruiter, který pravidelně zveřejňuje inzeráty s nabídkou pracovních míst. Ze vzorku 1500 „zoomers“ napříč Spojenými státy přiznalo tři čtvrtě (76 %) z nich, že se kvůli prosazování umělé inteligence typu ChatGPT na pracovišti obávají ztráty zaměstnání. Informuje o tom Business Insider

Respondentstvo uvedlo, že s příchodem AI začínají firmy a organizace automatizovat mnoho „juniorských“ úkonů. Na vedlejší kolej se přesouvá také odpovědnost za podporu rozvoje mladých pracovníků a pracovnic prostřednictvím zaškolování. Vyplývá to i z amerického průzkumu Pew Research Center z března, podle kterého má jen 44 % lidí u svého zaměstnavatele zaučování a pravidelné mentorství k dispozici. 

Doporučeno
Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy 20. července 2024 v 8:00

Nynější generace si navíc na rozdíl od svých předchůdců prožila dětství a dospívání v době světové finanční krize, o to je jejich startovací pozice při budování kariéry obtížnější. 

Tématu generace Z na trhu práce se v Refresheru věnujeme na pravidelné bázi. Náš průzkum, do kterého se zapojilo 236 respondentů a respondentek, například ukázal, proč je poukazování na lenost mladých lidí spíše příznakem lenosti zaměstnavatelů. V jiném článku jsme zase srovnávali hodnoty tzv. „zoomers“ a mileniálů, co mají společného a v čem se naopak neshodují.
Domů
Sdílet
Diskuse