Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Honí tě mlsná? Zažeň ji domácími nachos, zvládneš je za 10 minut

Nejprve si předehřej troubu na 180 až 200 stupňů Celsia. Zkusit je ale můžeš opéct i v horkovzdušné fritéze nebo rovnou osmažit. Tortillu rozkrájíš na trojúhelníčky. Nejjednodušší je rozkrájet ji jako pizzu na osm kousků a ty pak ještě rozdělit na menší trojúhelníčky. Pokud máš mini tortilly, postup se ti tak zkrátí. Trojúhelníky pak potřeš olejem – ručně, mašlovačkou nebo třeba v misce. Okořeníš dle chuti a už jen vyskládáš na plech.

nachos recept
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Teď přichází kritická část. Nachoskám totiž v troubě stačí opravdu chvilka, zhruba pět až deset minut. Musíš tak dávat pozor, aby se ti nespálily. Zčernalé trojúhelníky zdánlivě připomínající nachos ti opravdu mlsnou nezaženou. Ideálně je bedlivě kontroluj a vyndej z trouby v momentě, kdy začnou jejich okraje hnědnout. V tomto stavu nebudou spálené, ale krásně křupavé. Po vyndání je můžeš ještě trochu osolit dle chuti.

Refresher tip 🎬 
Nachos máš hotové, ale nemáš ještě vybraný film nebo seriál na ten správný relax? Koukni do naší rubriky Co si pustit o víkendu. V ní pro tebe pravidelně vybíráme ty nejlepší snímky různých žánrů, které najdeš už teď online na VOD platformách.


Pokud bys je všechny nesnědl*a na posezení, uložit je můžeš do vzduchotěsné nádoby nebo uzavíratelného pytlíku. Nebudeme ti ale lhát, čerstvé jsou nejlepší. Rovněž je nemusíš sníst jen tak samotné. Zkus je přidat třeba do salátu či polévky místo krutonů, jako přílohu k masu nebo jako křupavý doplněk k zelenině a hummusu.

Doporučeno
Top pizza na technu i v centru Prahy. Slice Slice Baby se od nafejkovaného životopisu dostala až na gastro špičku Top pizza na technu i v centru Prahy. Slice Slice Baby se od nafejkovaného životopisu dostala až na gastro špičku 12. července 2023 9:00

V tento moment už můžeš prakticky skončit a užít si pohodový večer se slanou mňamkou v misce na klíně. Gurmáni a gurmánky by ale mohli „domácí“ desetiminutové nachos spojit i s přípravou dipu nebo salsy.

nachos recept
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Je libo dip?

My doporučujeme rychlé guacamole, na které ti stačí pouze avokádo, červená cibule, rajčata, sůl a volitelně také chilli papričky, římský kmín a koriandr. Avokádo rozmačkáš vidličkou na požadovanou konzistenci, přidáš nasekanou cibuli, chilli papričku a koriandr. Okořeníš a přidáš na drobno nasekané rajče.

nachos recept
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Pokud si nedokážeš představit nachos bez tradiční sýrové omáčky, i tu si můžeš během pár minut udělat taky. Stačí ti mléko, tvrdý sýr (ideálně čedar), máslo, mouka a dochucovadla dle chuti, třeba chilli papričky. V kastrůlku si rozehřeješ máslo a přidáš mouku, čímž ti vznikne jíška. K ní přidáš mléko, směs rozmícháš metličkou a přivedeš k varu. Po krátkém povaření přidáš nastrouhaný sýr a voilà, sýrový dip je na světě.

Doporučeno
Velký test vodových nanuků: Našli jsme levné a chutné osvěžení i v supermarketu? Velký test vodových nanuků: Našli jsme levné a chutné osvěžení i v supermarketu? 11. srpna 2023 6:00
„Domácí“ nachos z tortilly: shrnutí
– Ingredience: balení tortill, sůl, pepř, dochucovadla dle chuti (bylinky, sýr, chilli, ...)
– Kuchyňské náčiní: trouba nebo horkovzdušná fritéza
– Doba přípravy: 10 minut + 5 až 10 minut pečení
– Skladování: vzduchotěsná nádoba nebo uzavíratelný pytlík
– Vlastnosti: vegan, vegetarián, „zdravější“ alternativa ke kupovaným nachos
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse