Máš chuť na slanou mňamku, kterou si připravíš během pár minut doma? Máme pro tebe ideální tip.
Po dlouhém dni chceš jen tak sednout k oblíbenému seriálu a zaslouženě odpočívat. K ideálnímu chillu ti ale chybí jediné: slaná pochutina. Všechny skříňky, poličky i zásuvky v kuchyni či spíži jsi prolezl*a, ale brambůrky, oříšky ani tyčinky nikde. A do obchodu se ti už samozřejmě nechce. Pokud máš doma tortilly, olivový olej a funguje ti trouba, máme řešení. Během několika málo minut už si můžeš pochutnávat na „domácích“ nachos.
Recepty pro tebe Refresher připravuje pravidelně. V létě se můžeš osvěžit například řeckou ledovou kávou nebo domácí zmrzlinou z cottage. A pokud máš doma přebytky ovoce ze zahrádky, můžeš si usušit lahodné ovocné rolky.
Recept o dvou ingrediencích
Co budeš potřebovat? Stačí ti balení oblíbených tortill, které může být už klidně otevřené, na jednu porci ti totiž stačí jedna velká tortilla.
Je jedno, jestli tortilly budou pšeničné, kukuřičné, celozrnné nebo třeba špenátové či rajčatové. Všechny poslouží stejně dobře – i ty z levnějšího „ranku“, na chuti jim to určitě neubere. Kromě dostupnosti je jejich výhodou také fakt, že jsou obvykle složené jen z vody, mouky a oleje – jedná se tak o recept vhodný i pro vegetariány a vegany.
I tortilly si můžeš vyrobit doma – pak to ale nebude líný recept, kdy v kuchyni strávíš maximálně deset minut.
Druhou složkou v našem receptu je olej. Ten by měl být kvalitní, nejlépe třeba olivový. Skvělý je také olej ve spreji, zejména pak tehdy, hlídáš si z jakéhokoli důvodu příjem tuků. Ve výsledku si ale recept žádá jen několik málo lžic oleje.
Poslední – nepovinnou, ale silně doporučovanou – ingrediencí je koření. Záleží ale samozřejmě na tvých chuťových preferencích. Na „domácí“ nachosky ti postačí i třeba jen sůl a pepř, ale představivosti se meze nekladou. Použít tak můžeš například chilli, cayenský pepř, sladkou papriku, římský kmín nebo bylinky, třeba koriandr.
– Pšeničné tortilly 360 gramů: 34 Kč
– Olivový olej max. 30 mililitrů: 10 Kč
Pokud holduješ čerstvým ochucovadlům, použij česnek nebo sezamová semínka. A v případě opravdu vytříbených jazýčků doporučujeme nastrouhaný sýr, ideálně čedar. Tím nachos posypeš těsně před dopečením a necháš jej jen krátce rozpéct.
Celý recept ti zabere max. deset minut
Postup na „domácí“ nachos zvládne opravdu každý. Uvozovky jsou tu totiž použity záměrně – na jejich přípravu ti poslouží koupené suroviny, nemusíš se s nimi trápit doma.